REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką reiškia Lietuvos BVP sumažinimas?

Žinių radijas

 Lietuvos bankui pakoregavus Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozę nuo 3,1 iki 2,7 proc., banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis Žinių radijui penktadienį sakė, kad tai nėra reikšmingas sumažinimas ir aplink Lietuvą yra šalių, kurių reikalai klostosi žymiai prasčiau. Lietuvos BVP prognozės, R. Kuodžio teigimu, buvo sumažintos dėl Rusijos ekonomikos smukimo.

 „(Prognozės sumažintos) pirmiausia dėl krentančios Rusijos ekonomikos įtakos mums, kadangi esame nemažai susiję su jais prekybiniais ryšiais, ypač transporto, sandėliavimo sektoriai. Maisto embargas mums atsiliepė gana smarkiai, šiek tiek sumažėjęs maisto produktų eksportas – dėl šių priežasčių ir sumažinome prognozes, nepaisydami to, kad yra visai gerų naujienų – naftos kainos mažėjimas ir pan., kurios iš dalies atsveria šias blogas naujienas; vidaus paklausa gana stipri, todėl ta prognozė keičiasi santykinai nedaug ir išlieka gana didelė“, – laidoje „Žvilgsnis“ sakė R. Kuodis.

 Ekonomisto teigimu, Europoje augti beveik 3 proc. yra visai geras pasiekimas.

 R. Kuodis tvirtina, kad BVP yra toks dydis, kurio nei per didelis, nei nulinis augimas nėra gerai.

REKLAMA
REKLAMA

 „BVP yra keistas dalykas. Iš vienos pusės, beatodairiškas materialinio išsivystymo didinimas kenkia planetai – klimato kaita ir pan. Antra vertus, dėl didėjančio darbo našumo neauganti ekonomika reiškia, kad mažiau žmonių ras darbus. Gaminsime tą patį su mažiau žmonių – klausimas, kur mes juos padėsime. Štai kodėl reikia teigiamo BVP augimo. Visiškas neaugimas problemiškas socialiniu požiūriu“, – sakė R. Kuodis.

 

Parengė Ieva Kazlauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų