REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT Radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Jeigu gaudamas pensiją žmogus papildomai dirba, jo pensija nemažėja. Priešingai, ji gali net padidėti. Taip sako „Sodros“ atstovas Martynas Žilionis.

REKLAMA
REKLAMA

LRT Radijo klausytojas Jonas iš Ukmergės nori žinoti, ar jam įsidarbinus dėl to nesumažės gaunama pensija. „Esu pensininkas, gaunu 320 eurų pensijos. Gavau pasiūlymą darželyje dirbti puse etato, siūlo maždaug 120 eurų atlyginimą. Jeigu dirbsiu legaliai, mokėsiu mokesčius, esu girdėjęs, kad man su laiku mažės pensija. Ar tai yra teisybė?“ – nerimauja klausytojas.

REKLAMA

Sodros atstovas M. Žilionis aiškina, kad nuo to, jog gaudamas pensiją žmogus papildomai dirba, jo pensija nemažėja. Priešingai, anot specialisto, ji gali net padidėti.

„Patikiname, kad pensininkui įsidarbinus, jo pensija tikrai nemažėja. Priešingai, jeigu žmogus išdirba vienerius metus gaudamas minimalią algą, jis įgyja vienus papildomus metus pensijų draudimo stažo. O jeigu gauna mažesnį atlyginimą ir dirba tuos metus nepilnu etatu, tuomet sukaupiama proporcingai mažiau stažo“, – aiškina „Sodros“ atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, sukaupus vienerius metus papildomo stažo, žmogus gali kreiptis į „Sodrą“, kad pensija jam būtų skirta iš naujo. „Skiriant pensiją iš naujo, kaip ir skiriant pensiją pirmą kartą, apskaičiuojamas visas sukauptas stažas“, – tikina M. Žilionis. Nuo sukaupto stažo priklauso vadinamasis priedas už stažo metus. Jo dydis apskaičiuojamas dauginant 3 proc. bazinės pensijos iš kiekvienų visų draudimo stažo metų, viršijančių 30 metų.

„Apibendrinant – nuo to, kad gaudamas pensiją žmogus papildomai dirba, jo pensija tikrai nemažėja, o gali net padidėti. Geriausias to pavyzdys – šiuo metu apie 65 tūkst. pensijas gaunančių asmenų tebedirba“, – tvirtina „Sodros“ atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų