REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto mokyklų ir darželių auklėtiniams bei ligoninių pacientams žiemos šalčiai ir rudens vėjai bei lietūs nebėra baisūs. Vis daugiau Vilniaus mieste veikiančių mokyklų, darželių ir gydymo įstaigų darbuotojų, pacientų, moksleivių ir darželinukų džiaugiasi galėdami dirbti ir mokytis renovuotose, šiltose įstaigose patalpose.

REKLAMA
REKLAMA

Viešosios paskirties pastatų renovacija vienas iš būdų mokykloms, darželiams, ligoninėms, slaugos namams ir kt. įstaigoms atsinaujinti. Šių priemonių įgyvendinimu buvo siekiama padidinti energijos vartojimo efektyvumą, užtikrinti šilumos tiekimo sistemų modernizavimą ir sukurti tinkamas sąlygas darbui, mokslui ir gydymui.

REKLAMA

Renovuotose sveikatos gydymo įstaigose daugiau besišypsančių žmonių

Apsilankymas pas gydytojus dažnai nėra maloni patirtis. Todėl ypač svarbu sveikatos priežiūros ir gydymo įstaigų aplinkai suteikti jaukumo ir užtikrinti visas būtinas sąlygas, kad darbuotojai ir pacientai jaustųsi kuo komfortiškiau. Vilniuje veikianti viena didžiausių Lietuvoje Šeškinės poliklinika savo 25-metį pasitiko atsinaujinusi. „Per dieną mūsų klinikoje apsilanko apie 3 tūkstančius žmonių – tai pensinio amžiaus gyventojai, vaikai, kūdikių besilaukiančios mamos. Visos šios grupės yra jautresnės aplinkai. Įstaigoje dirba apie 600 darbuotojų, kuriems būtinos geros darbo sąlygos, todėl gana seną pastatą reikėjo renovuoti siekiant ne tik taupyti, bet ir suteikti geresnę aplinką čia besilankantiems žmonėms“, – pasakoja poliklinikos direktorius Jonas Kairys.

REKLAMA
REKLAMA

Atliekant pastato renovacijos darbus, buvo susitelkta į poliklinikos pastato techninių ir energetinių charakteristikų gerinimą. Siekiant taupyti energijos išteklius, kurie nepaisant pakeistų langų ir durų, vis tiek buvo dideli, buvo apšiltintos sienos ir cokolis, renovuota šildymo sistema. Tokios priemonės padės apsaugoti pastato konstrukcijas nuo neigiamo atmosferos poveikio ir tuo pačiu pagerins sanitarines sąlygas poliklinikos patalpose. Viena svarbiausių užduočių tapo efektyvus patalpų šildymas, kuomet šiluma būtų paskirstyta tolygiai. „Svarbu, kad projekto įgyvendinimas ne tik leis sutaupyti iki 44,6 proc. suvartojamos energijos, bet ir pagerins viso pastato būklę ir estetiką“, – atliekamo projekto privalumus vardijo p. Jonas Kairys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus mieste, viešųjų pastatų renovacijos metu atliktų darbų teigiamus pokyčius gali įvertinti ir kitų veikiančių gydymo įstaigų darbuotojai ir pacientai. Vilniaus universiteto Santariškių ir Žalgirio klinikos, Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninė, Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras ir dalis kitų gydymo įstaigų pabaigus renovacijos darbus netruks pajusti kaip pasikeitė mikroklimatas, darbo sąlygos, o apsilankę pacientai džiaugiasi ne tik modernia technika ir gydytojų profesionaliu darbu, bet ir teigiamais aplinkos estetiniais pokyčiais. Juk daug maloniau laukti gydytojo šiltoje, sutvarkytoje aplinkoje.

REKLAMA

Ketvirtą dešimtį skaičiuojančios mokyklos keičia savo išvaizdą

Daugelis Vilniaus mieste veikiančių mokymosi įstaigų pastatytos dar sovietmečiu. Jose dirbantiems pedagogams ir moksleiviams neretai per šalčius tenka mokytis vilkint striukes ar paltus, o sušalusias rankas šildyti pirštinėse. Dėl tokių sąlygų kenčia ne tik mokymosi procesas, bet ir mokinių bei mokytojų sveikata bei finansinė mokymosi įstaigų būklė. Vilniaus šv. Kristoforo progimnazijos bendruomenė džiaugiasi, kad renovacijos procesas vyko sparčiai ir greitai. Pirmieji rezultatai pasimatė netrukus. Pakeitus langus klasėse iš karto pasidarė šilčiau, o pavasarį tapo daug lengviau įsileisti gaivaus oro. „Trejus metus, kai kurių langų jau net neatidarydavome, dabar klasėse tiesiog iš karto smagiau dirbti“, – apie pasikeitimus pasakoja progimnazijos direktorė Aušra Venskuvienė.

REKLAMA

Progimnazijos modernizavimas net 766 mokiniams pagerino mokymosi sąlygas, mokytojams darbinę aplinką, o sutaupytos lėšos galės būti skiriamos mokymosi proceso gerinimui. Projekto įgyvendinimo metu atlikti svarbiausi darbai – pakeistas mokyklos ir sporto salės stogas, modernizuota šildymo ir karšto vandens sistema bei elektros instaliacija. Vienas svarbiausių darbų, atliktų renovacijos metu – modernizuota sporto salės vėdinimo sistema įrengiant rekuperaciją. Tai pagerino kūno kultūros pamokų kokybę šaltojo sezono metu, kuomet gaivaus oro trūkumas atsiliepdavo mokinių sportiniams pasiekimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renovuojant Vilniaus ugdymo įstaigas ir aukštąsias mokyklas vienas svarbiausių tikslų buvo modernizuoti šilumos tiekimo sistemas ir užtikrinti energijos taupymą. Šie pokyčiai leidžia džiaugtis ne tik mažesnėmis šildymo sąskaitomis ir šiluma mokyklos patalpose, bet ir mokytojams bei mokiniams daug smagiau dirbti ir įgyti naujų žinių bei patirties atnaujintose mokyklose.

Viešųjų pastatų renovacija gražina ir regionus, ir didžiuosius miestus

Viešųjų pastatų renovacija svarbi tiek didžiųjų miestų, tiek mažų miestelių gyventojams. 2007–2013 metų ES struktūrinių fondų paramos lėšomis finansuojamų viešųjų pastatų renovacijos procesas juda pabaigos link. Beveik kiekviename Lietuvos mieste galime rasti mokyklų, darželių ir ligoninių, kurie savo išvaizda visai neprimena prieš juos buvusių pastatų. Geriausias šio proceso įvertinimas – mokyklų bendruomenių, gydytojų ir pacientų šypsenos bei džiaugsmas dirbant ir mokantis atnaujintose bei modernizuotose įstaigose.

REKLAMA

FAKTAI IR SKAIČIAI

Ūkio ministerija mokyklų, vaikų darželių, profesinio rengimo centrų, gydymo ir kitų įstaigų atnaujinimui skyrė Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšas pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos prioriteto „Aplinka ir darnus vystymasis“ priemonę „Viešosios paskirties pastatų renovavimas nacionaliniu lygiu“. Įgyvendinant „Viešosios paskirties pastatų renovavimas nacionaliniu lygiu“ priemonę pasirašytos 304 sutartys, iš kurių didžioji dalis – 281 baigta įgyvendinti. Pagal šią priemonę bendra projektų vertė siekia per 214 mln. EUR., iš kurių beveik 189 mln. skirti iš ES struktūrinių fondų lėšų.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų