REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš kelerius metus sustabdytas milijardinės vertės naujos Visagino atominės elektrinės (VAE) projektas nejuda dėl valdžios neapsisprendimo norint neprarasti rinkėjų palaikymo. Taip mano politologas Ramūnas Vilpišauskas. Tačiau buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas, susitaręs dėl projekto su Japonijos „Hitachi“, tvirtina įžvelgiantis teigiamų postūmių įgyvendinant VAE projektą, ir tai jis pirmiausiai sieja su Estijos valdžios pasikeitimais.

REKLAMA
REKLAMA

„Įspūdis per pastaruosius porą metų yra dvejopas. Viena vertus, pagal ankstesnės Vyriausybės planus reikėjo įdėti dar nemažai darbo ruošiant, konkretizuojant šio projekto detales, derantis su potencialiais partneriais. Kartais atrodo, kad panašaus pobūdžio pokalbiai ir vyksta, ir ši Vyriausybė bent jau juos tęsia. Bet kita vertus, gana skirtingi tiek premjero, tiek kai kurių valdančiųjų komentarai dėl atsakomybės už tolesnę projekto eigą perkėlimo kitiems, ypač partneriams iš kitų Baltijos šalių, lyg ir signalizuoja, kad neapsispręsta dėl šio projekto reikalingumo“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) direktorius R. Vilpišauskas.

REKLAMA

Anot jo, toks neapsisprendimas galbūt susijęs su tuo, kad nėra žinoma, kaip visuomenė reaguotų į tolesnį VAE projekto įgyvendinimą.

„Toks įspūdis, kad neapsisprendžiama, kaip rasti tokį sprendimą, kuris leistų, paprastai kalbant, valdančiajai koalicijai, ir ypač socialdemokratams, išsaugoti veidą prieš rinkėjus ir kartu priimti gerai pasvertą bei pagrįstą sprendimą, ar apskritai bet kokį sprendimą“, – mano ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Sekmokas tvirtino matantis tam tikrų teigiamų ženklų VAE projekte ir juos siejantis su naujais Estijos vyriausybės bei energetikos bendrovės „Eesti Energia“ vadovais.

„Stebint visą šitą viešą lauką, reikia pasakyti, kad pasikeitus Estijos premjerui iš tikro pozityvumo yra daugiau. (...) Pakeistas ir „Eesti Energios“ vadovas, kuris iš tikro buvo labai didelis (VAE projekto – BNS) oponentas. (...) Kitas dalykas, aš suprantu Estijos poziciją – jie nori daugiau aiškumo visais klausimais, kuriuos jie kėlė. Politiškai jiems būtų problema, jei jie tą projektą imtų tęsti be papildomo paaiškinimo ir argumentacijos“, – BNS sakė A. Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pasak jo, Lietuvai įstojus į euro zoną ir pasikeitus šalies skolinimosi situacijai, investicijos į projektą galėtų būti perskaičiuotos.

„Skolinimosi lėšos yra žymiai pigesnės ir aš manau, kad „Hitachi“ pasiūlymas galėtų būti perskaičiuotas. Juo labiau kad esant dabartinei situacijai, kai Europos centrinis bankas siekia didinti investicijas, suaktyvinti ekonomiką, reikėtų vertinti, kad galimas daiktas, jog Visagino projektą būtų galima statyti ir vystyti iš paskolų, neapkraunant vartotojų per tarifą“, – svarstė buvęs energetikos ministras.

REKLAMA

Ekspertų nuomone, teigiamą postūmį projektui taip pat suteikė šią savaitę Davose įvykęs prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Japonijos bendrovės „Hitachi“ vadovo Hiroaki Nakanishi susitikimas.

„Prezidentės susitikimas su „Hitachi“ vadovais gali būti signalas, kad pokalbiai tęsiami ir bent jau nėra atsisakyta šio projekto, bet ar yra nuspręsta jį tikrai toliau tęsti, irgi neaišku“, – BNS sakė R. Vilpišauskas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų