REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA duomenimis, po avaringo rudens žiemos mėnesiai būna kiek ramesni, eismo įvykių pikas keliuose sumažėja. Bendrovė vidutiniškai per praėjusios žiemos mėnesį fiksavo apie 1644 įvykius, užpernai tuo pačiu laikotarpiu jų buvo 1541. Rudenį avaringumas smarkiai išaugdavo: spalį – trečdaliu, o lapkritį – net dvigubai, palyginti su kitais mėnesiais. Vis dėlto per šventes draudikai rekomenduoja pasisaugoti – minėtomis dienomis avaringumas padidėja 20–40 proc.

REKLAMA
REKLAMA

„Žiemos tarpsnis visuomet yra kiek ramesnis nei rudens. Ko gero, taip yra todėl, kad vairuotojai jau kiek apsipranta su pakitusiomis eismo sąlygomis. Jie pajunta, kad automobilio valdymas slidžiame kelyje reikalauja didesnių pastangų, deja, kai kurie dėl to nukenčia eismo įvykiuose. Visgi avaringumas išlieka gana didelis, ypač didžiuosiuose miestuose, kuriuose yra didelė transporto koncentracija. Tik tiek, kad avarijos minėtu metu yra smulkesnės, dažniausiai įvykusios dėl pačių vairuotojų neapdairumo, neatsakingumo. Vis dėlto labiau pasisaugoti vertėtų švenčių dienomis“, – teigia BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis.

REKLAMA

Pasak A. Žiukelio, pernai šventiniu laikotarpiu avaringumas padidėjo 22 proc., palyginti su kitomis gruodžio dienomis, užpernai net – 44 proc., o 2011 metais – 37 proc.

Ekspertizių skyriaus vadovo teigimu, jei vertintume pagal sudarytų draudimo sutarčių skaičių, galėtume teigti, kad avaringiausi automobiliai yra 10–15 ir 15–20 metų. Šiuo metu panašaus amžiaus automobiliai šalyje yra populiariausi. Tačiau jei analizuotume avaringumo ir apsidraudusiųjų santykį, pastebėtume, kad kur kas pavojingesni keliuose yra nauji automobiliai: pavojingiausi – 3–5 metų ir 7–10 metų senumo, tik kiek mažiau – iki 3 metų senumo. Tačiau minėtųjų avaringumas žiemos mėnesiais nors ir nežymiai, tačiau sumažėja, priešingai nei senų automobilių, kurių vairuotojai eismo įvykių žiemą sukelia daugiau. Vis dėlto nauji automobiliai gaminami daug saugesni: juose integruotos modernios saugumo priemonės, padedančios suvaldyti automobilį, geriau šviečia žibintai, o kai kurie jų, itin prabangūs, turi ir pėsčiųjų atpažinimo ar automatinio stabdymo sistemas atsiradus kliūčiai. Na, ir apskritai neretai jie kur kas tvarkingesni už antrą dešimtį metų skaičiuojančius automobilius.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia bendrovės ekspertas, sostinėje eismo įvykių fiksuojama daugiausiai, kone dvigubai daugiau nei kituose miestuose, – 928 įvykiai per mėnesį žiemą. Tačiau sostinėje yra ir daugiausia gyventojų šalyje – per 500 tūkst. Kaune, kuriame gyvena per 300 tūkst. gyventojų, tuo pačiu metu skaičiuojami 459 įvykiai, Klaipėdoje, turinčioje 157 tūkst. gyventojų, – 268, Panevėžyje – 108, Šiauliuose – apie 100, o mažesniuose miestuose vidutiniškai po 50–30 įvykių. Todėl skaičiuojant avaringumo koncentraciją būtina atsižvelgti į miesto gyventojų skaičiaus ir avarijų santykį. Šitai padarę pastebėtume, kad pavojingiausi tampa Vilnius ir Klaipėda, – pastaruosiuose miestuose eismo įvykį sukelia kas 500-as gyventojas, trečioje vietoje rikiuojasi Kaunas, toliau – kiti šalies miestai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip saugiau jaustis keliuose? BTA Ekspertizių skyriaus vadovas A. Žiukelis pateikia keletą patarimų. Prieš išvažiuodami į gatvę, visuomet patikrinkite ratų sukibimą su asfaltu. Kelis kartus sustabdykite automobilį, pajauskite, kokios šiandien vairavimo sąlygos. O dar geriau prieš planuojant kelionę pasidomėti orų prognozėmis ir jei žadamos pavojingos sąlygos, tokios kaip plikledis, pagalvoti – gal kelionę galima atidėti. Kelyje visuomet laikykitės saugaus atstumo, kad net ir staiga prireikus sustabdyti automobilį padarytumėte tai saugiai. Žiemą automobilio stabdymo kelias dėl sniego ir ledo pailgėja dvigubai, o kartais ir dar daugiau. Važiuodami slidžia kelio danga, venkite staigių judesių. Kitu metu, kai kelio danga būna sausa, automobilis pajėgus daugumą manevrų atlikti staigiau ir tiksliau nei žiemą. Posūkius geriau atlikti žemesne pavara, sulėtinus greitį.

REKLAMA

Jokiu būdu slidžiame kelyje neriedėkite laisva pavara. Jei galite, stabdykite varikliu. Žiemą automobilyje visada turėkite šluotelę sniegui nubraukti ir ledo gremžtuką. Langų plovimo skystį pakeiskite neužšąlančiu, o jei valytuvai atitarnavo savo laiką – pasikeiskite juos naujais. Nepamirškite reguliariai stebėti automobilio techninę būklę, o pastebėję gedimų skubiai juos pašalinkite. Jei kiekvieną kartą įsėdę į automobilį laikysitės šių taisyklių, sumažinsite avarijos tikimybę ir apsaugosite save bei aplinkinius.

REKLAMA

„BTA Insurance Company“ SE filialas pernai pasirašė per 186 mln. litų įmokų, o tai yra 17 proc. daugiau nei 2012 metais. Bendrovės draudimo portfelyje daugiausiai augo kasko draudimo rūšis (56 proc.), antroje vietoje – bendrosios civilinės atsakomybės draudimas (45,5 proc.), trečioje – draudimas nuo nelaimingų atsitikimų (37,6 proc.). Ne gyvybės draudimo bendrovė pernai klientams Lietuvoje atlygino 89,83 mln. litų, o šiuo metu kas valandą išmoka daugiau kaip 34 tūkst. litų draudimo išmokų, kas 3 minutes užregistruoja po naują įvykį, per mėnesį pradeda 3100 naujų bylų. BTA filialas Lietuvoje klientų laukia naujai pastatytame A klasės energinio efektyvumo biurų pastate „Grand Office“, kuris yra šalia Vilniaus miesto Vakarinio aplinkkelio, Viršuliškių skg. 34.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų