REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per devynis šių metų mėnesius, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) duomenimis, statytojai, vykdydami VTPSI pareigūnų privalomuosius nurodymus, buvo priversti nugriauti 66 savavališkus statinius, o 80 – jau vykstant teismų procesams arba pagal teismo sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatę savavališką statybą, VTPSI pareigūnai pateikia privalomąjį nurodymą pašalinti jos padarinius. Jeigu šis nurodymas nevykdomas, kreipiamasi į teismą. Jei nevykdomas ir teismo sprendimas, VTPSI organizuoja statinio nugriovimą. Šiais metais buvo organizuoti keli tokių statinių nugriovimai. Priverstiniu būdu teko griauti priestatą prie ūkinio pastato ir sodo pastatą sostinės sodininkų bendrijose, mūrinį pastato priestatą Ukmergėje ir medinio karkaso statinį Vilniaus Dariaus ir Girėno gatvėje. Savivaliautojai turėtų nepamiršti, kad už griovimo darbus sumokėtos lėšos išieškomos iš pažeidėjo. Ir tai tikrai nemažos sumos – nugriauti minėtuosius savavališkus statinius kainavo 190 tūkst. litų.

REKLAMA

Nors šalyje savavališkų statybų ir mažėja, vis dar nereti atvejai, kai gyventojai imasi statyti nepasirūpinę reikiamais dokumentais. Aplinkos ministerija primena, kad už savavališką nesudėtingo statinio statybą gali būti skirta nuo 0,5 tūkst. iki 1 tūkst. litų bauda, o už neypatingo statinio (didesnio kaip 80 kv. m bendrojo ploto) – nuo 3 tūkst. iki 8 tūkst. litų bauda. Jeigu be leidimo pradedamas statyti ypatingas statinys, gali tekti pakloti iki 35 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Sumokėjus baudą, rūpesčiai nesibaigia – privalu pašalinti ir savavališkos statybos padarinius. Statytojo valia apsispręsti, ar jis savo statinį nugriaus, ar pasinaudos įstatymų suteikta galimybe jį įteisinti. Šią galimybę renkasi vis daugiau žmonių. Parengę statinio projektą ir sumokėję įmoką už statybos įteisinimą, jie gauna statybą leidžiantį dokumentą. Įmokos dydis priklauso nuo savavališkai atliktų statybos darbų, įskaitant panaudotus statybos produktus, vertės. Pavyzdžiui, jeigu, ekspertų skaičiavimu, į savavališko statinio statybą buvo investuota 30 tūkst. litų, norint ją įteisinti reikėtų sumokėti 900 litų įmoką. Šiemet iki spalio 1 d. buvo įteisinta 216 savavališkų statinių.

Susitvarkyti statybos dokumentus, pasak VTPSI viršininkės Lauros Nalivaikienės, kainuoja daug pigiau, nei griauti savavališką statinį. Jeigu dėl nežinojimo ar skubėjimo statinio statyba įgavo savavališkos statusą, reikėtų kuo anksčiau išsiaiškinti galimybes jai įteisinti ir pasirūpinti privalomais dokumentais.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų