REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji finansų krizė jau paliko Lietuvą, verslai atsigauna, o minimalios algos augimas tikrai džiugina, tačiau paskolas teikiančios bendrovės vis dar yra labai populiarios: jau seniai gyvuojančios ir žinomos bendrovės aptarnauja daugybę klientų, o naujai susikūrusios taip pat klientų nestokoja. Ar yra ryšys tarp ekonomikos augimo ir didėjančio paskolų poreikio? O galbūt stereotipai apie paskolos gavėjus jau seniai nebeatitinka realybės?

REKLAMA
REKLAMA

Paskolas ima tik tie, kurie nesugeba susitvarkyti su finansais?

Yra nemažai išankstinių nuostatų, kuriomis piešiamas šiuolaikinio paskolą imančio žmogaus paveikslas. Vienas dažniausiai pasitaikančių stereotipų - paskolas ima tie, kurie nesugeba susitvarkyti su savo finansais ir nemoka gyventi prisitaikant prie gaunamų pajamų. Nors šioje teorijoje ir yra tiesos, kadangi manoma, kad žmogui, mokančiam taupyti, paskolos niekada neprireiks, tačiau, kaip pastebi jungtinio finansavimo bendrovės Savy.lt atstovė Aistė, dažnai žmonėms tiesiog sunku skirtis su didesne santaupų suma, todėl net ir didesnes nei vidutines pajamas gaunantys asmenys, kurie savo sąskaitose turi pakankamą paskolos tikslui sumą, yra linkę imti paskolą ir kiekvieną mėnesį ją išsimokėti nedidelėmis įmokomis, o ne pasinaudoti santaupomis ir likti be jų.

REKLAMA

Dar vienas tipas žmonių, iškrentančių iš šio stereotipo konteksto, - savo verslą pradedantys vykdyti žmonės, kuriems gali reikėti nemažų sumų verslo pradžiai, o visos santaupos ir kasmėnesinės pajamos taip pat investuojamos į verslą. Pradedantiems smulkų verslą kartais pakanka ir nedidelių paskolų – iki 30.000 Lt, o iš bankų tokias paskolas gauti ne visada yra paprasta, todėl pradedantieji verslininkai yra priversti ieškoti kitų alternatyvių būdų gauti paskolas.

REKLAMA
REKLAMA

Nereikėtų pamiršti ir studentų, kurie dar neturėjo progos susitaupyti mokesčiui už studijas ar kitoms studijavimo išlaidoms. Paskolas lengvatinėmis sąlygomis studentams teikia net keletas institucijų, taip pat bankai, tačiau atėjus laikui šias paskolas grąžinti, studentams gali pritrūkti lėšų tai padaryti, todėl jie yra priversti ieškoti kitų sprendimų, neretai imti ir kitas paskolas turimos padengimui.

Visos paskolos vienodos?

Dar vienas plačiai paplitęs stereotipas – visos paskolos vienodos ir visai nesvarbu, kokia bendrovė paskolą teikia, tačiau šis stereotipas netaikomas būsto paskoloms, nors tokio tipo paskolos yra didžiausios ir įpareigoja asmenį ilgiausiam laikotarpiui. Įdomu tai, kad alternatyvios paskoloms paslaugos taip pat sulaukia didelio dėmesio ir joms kritikos tenka gerokai mažiau nei paskolų bendrovių teikiamoms paslaugoms, o ir stereotipų apie lizingu perkančius žmones nėra tiek, kiek apie paskolas imančius. Išperkamosios nuomos ar lizingo paslaugos nuo paskolos, skirtos pirkti konkretų daiktą, skiriasi tik paskolos panaudojimo pagal paskirtį momentu: paskolą teikianti bendrovė nėra garantuota, kad asmuo panaudos paskolą pagal paskirtį, tuo tarpu išperkamosios nuomos ar lizingo atveju, asmuo gauna nuomos ar lizingo objektą, o ne pinigus, skirtus jam pirkti, nepaisant to, kad paskolos palūkanos gali būti netgi mažesnės nei perkant daiktą lizingu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės nėra linkę kalbėti apie turimas paskolas?

Vyrauja nuomonė, kad turintys paskolas asmenys nėra linkę apie jas kalbėti, kadangi bijoma neigiamo visuomenės požiūrio ar net smerkimo, tačiau beveik visi būsto paskolas turintys asmenys mielai dalijasi informacija apie sąlygas, kuriomis ėmė paskolą, taip pat nevengiama kalbėti apie lizingo ar išperkamosios nuomos būdu įsigytus automobilius, buitinę ar kitą techniką, žmonės aktyviai diskutuoja internetiniuose diskusijų portaluose apie įvairių rūšių paskolų sąlygas bei kitus su paskola susijusius dalykus. Dar vienas atvejis pagrindžiantis faktą, kad žmonės nebeslepia imantys paskolą, – jungtinio finansavimo bendrovės Savy.lt pavyzdys, per kurią paskolas žmonėms teikia kiti žmonės: paskolos gavėjo tapatybė yra žinoma visiems paskolą finansavusiems asmenims, žmogui gali paskolinti ir jo draugai ir visai nepažįstami žmonės; ši bendrovė nuo rugpjūčio mėnesio sulaukė užklausų už beveik 5 mln. Lt.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų