REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT Televizijos laida „Keliai. Mašinos. Žmonės“, LRT.lt

Sicilija – Italijos sala, kurią pastaraisiais metais itin pamėgo lietuviai. Be mašinos ten nė krust. Tačiau vairavimo kultūra Sicilijoje, palyginti su Lietuva, visiškai kita. Kaip vairuoti šioje saloje, kad nesusigadintumėte nuotaikos ir neištuštintumėte piniginės, pataria laida „Keliai. Mašinos. Žmonės“.

REKLAMA
REKLAMA

Sicilijos saloje nėra gerai išvystyto viešojo transporto, tad visiems keliaujantiems rekomenduojama išsinuomoti automobilį. Taip padarė ir laidos „Keliai. Mašinos. Žmonės“ kūrybinė grupė. Kompanijos atstovas patarė nerizikuoti ir užsisakyti visą draudimą, vadinamą „super cover“. Sako – galvos neskaudės, nereikės jaudintis dėl menkiausio įbrėžimo. Ne vienas draudimo sąskaita nusprendęs pataupyti keliautojas grįžta namo patuštinęs piniginę, susigadinęs patirtus įspūdžius. Nuomos kompanijos darbuotojai vos ne ant kelių ropinėja skaičiuodami bent menkiausius įbrėžimus.

REKLAMA

„Draudimas yra reikalingas. Vienoje gatvėje galima pamatyti 10–20 apibrozdintų automobilių, apdaužytais buferiais, išdaužtomis lempomis, jau nekalbu apie nulaužytus veidrodėlius. Automobilių nuomos kompanijos apžiūri kiekvieną įbrėžimą. Jeigu jūs paimsite automobilį ir turėsite tik dalinį draudimą, o, kai grįšite, [nuomotojai] pamatys apibraižytą buferį, dureles, turėsite nemažų finansinių išlaidų. Tai geriau pasirūpinti visu draudimu ir ramiai važinėti po salą“, – pataria „Keliai. Mašinos. Žmonės“ prodiuseris Vytautas Masalskis.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas svarbus pastebėjimas – nepradėkite kelionės automobiliu be navigacijos. Antraip susigadinsite nervus, prarasite savitvardą ir, žinoma, nieko nepamatysite. Navigacija tiesiog būtina. Jei neturėsite savo, galite išsinuomoti automobilių nuomos kompanijoje.

Sicilijoje lankęsis kelių policijos pareigūnas Dainius Šalomskas sako, kad sunkiausia buvo priprasti prie chaotiško eismo ir spalvotų ženklų gausos.

„Mes nepratę prie tokio vairavimo stiliaus. Sudėtinga atspėti jų veiksmus, o jiems, pasirodo, paprasta. Vieni kitus supranta iš gestų, žvilgsnių, netgi sunku pasakyti, iš ko. Atrodo, eismas pakankamai chaotiškas, vairuotojai atsipalaidavę, bet viskas pakankamai tvarkinga ir tikrai neteko matyti nė vieno eismo įvykio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ženklų pastebėjau nemažai, jie įrengti chaotiškai, todėl galiu pagirti mūsų kelininkus, nes mūsų ženklai labiau informatyvūs ir prieš įvažiuojant į sankryžą lengviau suprasti, kur nori ir kur reikia įvažiuoti. Sicilijoje labai daug smulkių ženklų su labai daug pavadinimų, spalvinė gama labai įvairi. Jei nežinote, koks artimiausias taškas jums reikalingas, surasti tą užrašą rodyklėse tikrai sunku“, – sako Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos sk. viršininkas D. Šalomskas.

„Ženklai dėl savo spalvos ir gausumo – tikrai kažkas siaubingo. Jeigu važiuoji naktį, – o ten keliai labai prastai apšviesti, nieko nesimato, – tai pamatęs žiede daugybę ženklų turi kaip vėžliukas prišliaužti, pasiskaityti ir toliau judėti. Be navigacijos – mirtis, nes nežinai, į kokį kaimą išvažiuosi“, – pritaria ir V. Masalskis.

REKLAMA

Važiuoja siciliečiai išties chaotiškai. Nardo su motoroleriais, pamiršta parodyti posūkius, nei iš šio, nei iš to išneria iš šalutinio į pagrindinį kelią.

„Sunkiausia suvokti, kad pagrindinis ir šalutinis kelias ten yra lygiareikšmiai. Norint išvažiuoti iš šalutinio kelio, reikia žiūrėti ir į kairę, ir į dešinę, ne tik į priekį. Labai daug motorolerių, kurie iš visų šonų stengiasi apvažiuoti, pralįsti. Jeigu įsukinėji į šalutinį ar pagrindinį kelią didesne trajektorija, gali sulaukti smūgio į šoną, kadangi motorolerių vairuotojai praktiškai nežiūri, kaip ir kur važiuoja“, – pasakoja D. Šalomskas.

REKLAMA

Ypač atsargiems ir atidiems reikia būti didmiesčiuose. Apsišarvuoti kantrybe tenka kiekvienam, atvažiavusiam į didžiausią salos miestą Palermo. Motorolerių vairuotojai, atrodo, specialiai zuja palei mašinos šonus, tarsi norėdami juos pakasyti. Prie vairo būtina maksimali koncentracija ir visų veidrodėlių stebėjimas. Siciliečiai linijas braižo tik greitkeliuose, o mieste jų tiesiog nėra. Svarbiausia, kad visi išsitektų kelyje. Niekada neatspėsite kelių juostų gatve važiuojate.

„Juokaudamas galiu pasakyti, kad linijas sugalvojo tikrai ne siciliečiai. Draugė manęs klausia, kiek dabar yra juostų plačioje Palermo gatvėje. Sakau: penkios, ne – septynios, ne – aštuonios. Pasirodo, kiek juostų suformuojama, tiek jų ir yra“, – įspūdžiais iš Sicilijos dalijasi „Keliai. Mašinos. Žmonės“ prodiuseris V. Masalskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikriausiai kyla klausimas, o kaip pėstieji, jei siciliečiai vairuoja chaotiškai, pietietiškų šalių maniera.

„Buvo labai geras pavyzdys Palermo mieste. Ėjome į futbolo rungtynes, reikėjo pereiti labai judrią gatvę. Mes tiesiog stovime, laukiame ir niekas nepraleidžia. Ateina senukas sicilietis. Mato, kad mes ilgai stovime, tada jis pradeda ryžtingai, tvirtu žingsniu eiti, kažkokius ženklus vairuotojams rodyti. Visi sustoja ir jis praeina. Jis sako: va taip reikia Sicilijoje pereiti gatvę. Kitaip sakant, turi parodyti ryžtingumą, eidamas per perėją. Jeigu mindžikuosi, tai taip lauksi prie perėjos ir valandą“, – tvirtina V. Masalskis.

REKLAMA

Laidos „Keliai. Mašinos. Žmonės“ kūrybinei grupei ne vieną kartą nuotaiką rimtai aptemdė siciliečių vairavimo būdas ir kultūra. Pavyzdžiui, po futbolo varžybų, kurias laimėjo šeimininkų futbolo komanda, visi lėkė lyg akis išdegę, nematydami nieko aplinkui – per 20 minučių kokius 5 kartus pavyko išvengti rimtos avarijos.

„Kultūra labai įdomi. Jeigu jūs paprašysite siciliečio pagalbos, jeigu ko nors nesupratote, pvz., kaip įsipilti kuro automatinėje degalinėje, tai jis padės, stovės 10–15 min. Angliškai nekalba, kalba tik itališkai, bet pats neišvažiuos, kol neišspręs problemų. Tačiau kai jis atsisėda prie vairo, atrodo, kad tą žmogų kažkas pakeičia. Kad kažkas įleistų, praleistų ar duotų kelią – vienetiniai atvejai.

REKLAMA

Tai keista ir nesuprantama. Jie labai paslaugūs, kai išlipa iš automobilio, bet kai vairuoja, mato tik savo automobilį ir kelią, supranta, kad kažkas kitas yra kelyje, bet jo nemato. Vairuotojas sicilietis yra egoistas“, – įsitikinęs V. Masalskis.

Tačiau jam nė sykio neteko matyti, kad siciliečiai rodytų nepadorius gestus ar piktintųsi dėl kokio nesusipratimo ar vairuotojo klaidos. Ne paslaptis, kad svetimoje šalyje tenka ir lėčiau pavažiuoti, ir prie kelio ženklų stabtelti ar kokį netikėtą judesį atlikti. Tą patį pastebėjo ir D. Šalomskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pačių vairuotojų savitarpio supratimas ir tolerancija tikrai didesnė, dėl smulkmenų niekas nepyksta. Ar truputį užkabino, ar ne vietoje stabtelėjo, ar vidury gatvės sustojo pasikalbėti – ten nieko tokio. Vieni kitų palaukia ir tiek. Ar jie pyksta, ar ne, sunku suprasti, nes jie kalba daug, emocingai, temperamentingai, bet kad susimuštų tikrai neteko matyti, išsiskirdavo šypsodamiesi“, – pasakoja D. Šalomskas.

Avarijų, kaip ir specialių policijos reidų, nematyti. Vietiniai sako, kad reidų apskritai nebūna.

„Policijos keliuose nesimato. Toks dalykas, kaip policijos reidas, Sicilijoje nesuvokiamas. Jeigu policija darytų reidą, kiltų mintis, kad gal mafija ką padarė, gal susišaudymas ar dar kas, bet kad gaudytų ir kontroliuotų vairuotojus – tikrai ne. Tokio dalyko, kaip reidas, kas pas mus vyksta, nėra“, – teigia V. Masalskis.

REKLAMA

Tiek laidos „Keliai. Mašinos. Žmonės“ kūrėjų, tiek kelių policijos pareigūno D. Šalomsko kelionės automobiliais po Sicilijos salą įvyko be eismo įvykių ir incidentų. Jų išsakyti pastebėjimai galbūt bus naudingi visiems planuojantiems saugią kelionę automobiliu po šią salą.

„Keliai. Mašinos. Žmonės“ – pirmadieniais, 22.30 val., per LRT Televiziją. Laidos įrašus galite peržiūrėti LRT Mediatekoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų