REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alma MOSTEIKAITĖ

Kainos litais ir eurais turi būti nurodytos vienodo dydžio šriftu. Nėra griežto reikalavimo, kuria valiuta kaina turi būti pirma, o kuria antra. Zitos STANKEVIČIENĖS nuotr.Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos Alytaus poskyris nuo rugpjūčio pabaigos iki šiol atliko 36 patikrinimus dėl prekių nurodymo dviguba valiuta – litais ir eurais. Pažeidimų rasta tik dviejose prekybos įmonėse ir jie tuoj pat ištaisyti.

REKLAMA
REKLAMA

 Pardavėjo naudai kaina negali būti didesnė net vienu euro centu

Seimui priėmus Euro įvedimo Lietuvoje įstatymą Vyriausybė liepos pabaigoje patvirtino Prekių ir paslaugų kainų nurodymo litais ir eurais, taip pat šiam nurodymui ir perskaičiavimui keliamų reikalavimų laikymosi tvarkos aprašą. Šie du dokumentai tapo pagrindiniai septyniolikai valstybės institucijų, kontroliuojančių euro įvedimo šalyje procesą, teisingą litų perskaičiavimą į naują valiutą, kainų nurodymo tvarką.

REKLAMA

 Valstybinei ne maisto produktų inspekcijai iškeltas uždavinys tikrinti, ar pagal nustatytą kursą ne maisto produktų prekių kainos iš litų verčiamos į eurus, ar paisoma keliamų reikalavimų šrifto dydžiui dėl kainų nurodymo dviem valiutomis.

 Inspekcijos Alytaus poskyrio vedėjo Antano Palenskio teigimu, pagal minėtą Vyriausybės aprašą tikrinimai prasidėjo po mėnesio nuo jo patvirtinimo – rugpjūčio pabaigoje, iki šiol atlikti 36 patikrinimai: „Vadovaujantis Euro įvedimo įstatymu, kursas, kuriuo litai perskaičiuojami į litus, yra 3,45280. Iš vieno lito lieka 29 euro centai. Pagal šį įstatymą, po kablelio turi likti du skaičiai, kaip sakoma, turi būti suskaičiuota litas į litą. Tačiau pagal Vyriausybės išaiškinimus vienas euro centas gali būti ir vartotojo naudai. Pardavėjo naudai kaina negali būti didesnė net vienu euro centu. Jei tai rastume, pardavėjams grėstų administracinės baudos, numatytos Euro įvedimo įstatyme. Tačiau akivaizdu, kad pardavėjams taip elgtis neapsimoka.“

REKLAMA
REKLAMA

Kainos litais ir eurais turi būti nurodytos vienodo dydžio šriftu. Nėra griežto reikalavimo, kuria valiuta kaina turi būti pirma, o kuria antra. Nors iš pradžių lyg ir vyravo nuostata, kad iki euro įvedimo pirma kaina turi būti nurodoma litais, o po jo įvedimo – pirma nauja valiuta, tada litais, kad pirkėjai galėtų palyginti kainas. Nuo Naujųjų metų šalyje ėmus funkcionuoti naujai valiutai, pagal priimtus teisės aktus dvi savaites už prekes ir paslaugas bus galima atsiskaityti litais ir eurais, iki ateinančios liepos kainas bus privalu nurodyti dviguba valiuta pagal dabar galiojančią tvarką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Inspektorių pastebėjimu, kaip kituose miestuose, taip ir Alytuje jau pastebima tendencija kainas pirmiau nurodyti eurais, tada litais. Kodėl taip elgiasi verslininkai ir prekybininkai, galima tik spėlioti. Įtariama, jog, tokiu būdu litus perskaičiavus į eurus ir pirma nurodžius prekės kainą eurais, kuri pagal skaičius išeina mažesnė, siekiama privilioti neapdairių pirkėjų. Pastaruoju metu prie kasų neretai tenka matyti garbaus amžiaus pirkėjų, kurie palieka prekes, nes apsiriko dėl nurodytų kainų.

 Pažeidimus skubama ištaisyti iš karto

Per Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Alytaus poskyrio iki šiol atliktus patikrinimus dėl litų perskaičiavimo į eurus ir jų nurodymo tvarkos pažeidimų aptikta tik dviejose įmonėse. Alytuje Jotvingių gatvėje veikiančioje parduotuvėje „Gėlių sala“, kuri priklauso Linos Ivanauskienės individualiajai įmonei „Pachira“, aptiktas vienas suvenyras be kainos eurais. Atsakingi darbuotojai šią tuoj pat nurodė, todėl skirta Euro įvedimo įstatyme numatyta minimali administracinė bauda – įspėjimas.

REKLAMA

 Taip pat ne maisto produktų inspektorių įspėjimą gavo Kauno bendrovės „Spainetos prekybos sistema“ atsakingi darbuotojai, Naujojoje gatvėje turintys patalpas prekiauti mobiliojo ryšio telefonais ir jų priedais. Vienai prekei buvo netinkamai pritaikytas euro kursas – pirkėjo nenaudai 57 euro centai, ant kitos nesimatė aiškiai parašytos kainos nauja valiuta, o tai turi būti nurodyta aiškiai ir suprantamai.

 Iš viso Valstybinė ne maisto produktų inspekcija nuo rugpjūčio pabaigos iki šiol yra atlikusi 801 patikrinimą dėl kainų perskaičiavimo eurais ir jų nurodymo tvarkos. Pažeidimų rasta 167 ūkio subjektuose ir visų atsakingiems asmenims skirti įspėjimai, išskyrus vieną Vilniuje kosmetika prekiaujančią parduotuvę. Jai dėl kainų nurodymo eurais didesniu šriftu nei litais skirta 1 tūkst. litų bauda, tačiau dėl šios dar vyksta teisiniai ginčai.

 Kaip pastebi ne maisto produktų inspektoriai, kainas iš tiesų stengiamasi teisingai nurodyti dviguba valiuta, reikalaujamu šriftu, nes už pažeidimus Euro įvedimo įstatyme numatytos didelės baudos: už pirmą kartą nustatytą pažeidimą fiziniams asmenims – įspėjimas, juridiniams asmenims – nuo įspėjimo iki 1 tūkst. litų, už pakartotinį pažeidimą pirmiesiems – iki 5 tūkst. litų, antriesiems – nuo 1 tūkst. iki 10 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų