REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos banko valdyba skyrė 100 000 Lt baudą UAB ,,Markets Baltic“ už tai, kad bendrovė teikė investicines paslaugas neturėdama tam reikiamos licencijos. Beveik visi klientai, pasinaudoję įmonės teikiamomis paslaugomis, prarado visas investuotas lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

„Gyventojai turėtų būti itin budrūs – prieš patikėdami savo pinigus aukso kalnus žadantiems neaiškaus plauko tarpininkams, visų pirma turėtų pasitikrinti, ar tokie asmenys apskritai turi teisę teikti investicines paslaugas“, – perspėja Vilius Šapoka, Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius. Lietuvos bankas atliko tyrimą ir nustatė, kad UAB ,,Markets Baltic“, neturėdama tam teisės, teikė investicines paslaugas – siūlė investuoti į išvestines finansines priemones dėl valiutų, tauriųjų metalų ir pan., žadėdavo daug didesnę investicijų grąžą (25 % ir daugiau), nei investuojant į tradicines finansines priemones. Įmonė buvo sukūrusi interneto svetainę www.marketsbaltic.lt, joje sudarė sąlygas klientams daryti pavedimus į jos atstovaujamų įmonių administruojamas prekybos platformas, pavyzdžiui, bendrovės Sunbird International Ltd administruojamos svetainės www.sunbirdfx.com lietuvišką versiją http://lt.sunbirdfx.com, ir teikė klientams detalias instrukcijas dėl jų sudaromų sandorių šiose platformose. Bendrovė taip pat siūlydavo tariamai profesionalių brokerių paslaugas. Jie esą aktyviai dalyvaus teikdami patarimus dėl sudaromų sandorių ir padės užsidirbti prekiaujant bendrovės siūlytose prekybos platformose. Tačiau klientus aptarnaujantys įmonės darbuotojai neturėjo finansų maklerio ar ją atitinkančios kvalifikacijos, o vienintelis jiems taikomas kvalifikacinis reikalavimas buvo gebėjimas vykdyti aktyvius pardavimus. Be to, tiek UAB ,,Markets Baltic“, tiek jos darbuotojai buvo finansiškai suinteresuoti pritraukti kuo daugiau klientų ir jų lėšų ir skatinti klientus sudarinėti kuo daugiau sandorių.

REKLAMA

Tyrimo metu nustatyta, kad UAB ,,Markets Baltic“ ir jai atstovaujantys darbuotojai teikė klientams investicines paslaugas neturėdami tam teisės, tinkamai neinformavo jų apie su investavimu susijusią riziką ir nesuteikė kitos informacijos, kurios pagrindu klientai galėtų priimti pagrįstus investicinius sprendimus, kaip tai numatyta Finansinių priemonių rinkų įstatyme. Beveik visi nuo UAB „Markets Baltic“ nukentėję klientai prarado visas į įmonės nurodytas sąskaitas pervestas lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos bankas visą informaciją dėl baudžiamosios atsakomybės UAB „Markets Baltic“ artimiausiu metu perduos teisėsaugos institucijoms.

Lietuvos bankas atkreipia dėmesį, kad, prieš pradėdami investuoti, klientai visų pirma turėtų įsitikinti paslaugas siūlančio subjekto patikimumu. Lietuvos Respublikoje teikti investicines paslaugas gali tik tam teisę turintys komerciniai bankai, atitinkamą licenciją turinčios finansų maklerio įmonės ir finansų patarėjo įmonės. Jų sąrašą galite rasti Lietuvos banko interneto svetainėje adresu: http://www.lb.lt/finansiniu_priemoniu_rinkos.

Be to, neprofesionalūs investuotojai turėtų atsargiai vertinti pasiūlymus investuoti užsienio valiutų rinkose dėl šiose rinkose sudaromų sandorių ir finansinių priemonių sudėtingumo, jų kintamumo, finansinio sverto naudojimo, taip pat joje aktyviai veikiančių nelicencijuotų ir neprižiūrimų ūkio subjektų ir žinoti, kad visą su minėtais sandoriais susijusią riziką turi prisiimti investuotojas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų