REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Statistikai kol kas negali pasakyti, ar kainos didėja dėl euro įvedimo. Jų teigimu, didžiausios įtakos prekių ir paslaugų kainoms rugsėjį, kaip ir rugpjūtį, turėjo nuolaidos ir sezoniškumas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes matome ryškią sezoniškumo įtaką, o paslaugų kainų kilimo tendencija išlieka, ir tikrai negalime teigti, ar tam daro įtakos sprendimas įvesti eurą, ar dar kažkokie veiksniai. Neturime tokios informacijos“, - spaudos konferencijoje sakė Statistikos departamento Kainų statistikos skyriaus vedėjo Nadiežda Alejeva.

REKLAMA

Pasak jos, paslaugų kainos labiausiai augo viešojo maitinimo, medicinos įstaigose, kirpyklose. Tačiau bendram kainų indeksui įtakos daro ir nuolaidos, ypač vaisių ir daržovių kainų.

„Pastebime, kad prekybos įmonių taikytos nuolaidos turi didelę įtaką, vėliau tas atstatymas po nuolaidų daro įtaką į didėjimo pusę. Labai ryškus veiksnys yra sezoniškumas - labiausiai jis paliečia vaisius ir daržoves“, - sakė N.Alejeva.

Anot jos, rugsėjį kainos pirmą kartą stebėtos ne tik litais, bet ir eurais, - per mėnesį užregistruota 2,3 proc. neteisingai.perskaičiuotų kainų.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas parodė, jog rugsėjį daugiausiai pabrango pomidorai - 27,1 proc., apelsinai - 9,5 proc., šampūnas - 5 proc., indų ploviklis - 3,7 proc., tualetinis muilas - 3,1 proc. Labiausiai atpigo svogūnai - 32,8 proc., burokėliai - 29 proc., plautos morkos - 23,4 proc., bulvės - 22,7 proc., žaliosios vynuogės - 19,9 proc., baltagūžiai kopūstai - 13,3 proc. ir obuoliai - 11,4 proc.

Statistikos departamentas kiekvieną mėnesį skelbia pagrindinių prekių ir paslaugų kainų pokyčius.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų