REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikas gyvenimo būdas eurais kainuos brangiau

Sporto entuziastai, besinaudojantys Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro bei Futbolo akademijos bazėmis, kitąmet turės labiau papurtyti pinigines. Miesto Savivaldybei priklausančios sporto įstaigos nuo 2015-ųjų sausio už savo paslaugas eurais lups daugiau. Vakar posėdžiavusi miesto Taryba balsų dauguma pritarė tiek Kūno kultūros ir sporto centro, tiek Futbolo akademijos norams pakelti paslaugų kainas. Kūno kultūros ir sporto centro paslaugų įkainiai padidės 10 procentų, o Futbolo akademijos – vidutiniškai du tris kartus.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kūno kultūros ir sporto centro paslaugų įkainiai padidės 10 procentų, o Futbolo akademijos – vidutiniškai du tris kartus. Pavyzdžiui, visos futbolo aikštės vienos valandos nuoma treniruotėms dabar kainuoja 60 litų, nuo Naujųjų teks mokėti 300 litų, tiksliau – 86,89 euro.

REKLAMA

Futbolo aikštės varžyboms 11×11 (I lygos) valandos nuoma nuo 120 litų brangsta iki 350 litų (101, 36 euro). Futbolo vejos treniruotėms nuoma nuo 50 litų pakils iki 150 litų, varžyboms – nuo 100 iki 300 litų. Šildomos sporto salės (maniežo) valandos nuoma dabar kainuoja 50 litų, kitais metais kainuos 70 litų, arba 20,27 euro.

Be to, Futbolo akademija nustatė ir visiškai naujų įkainių už tam tikras paslaugas, kurios iki šiol buvo neįkainotos.

REKLAMA
REKLAMA

Vadinasi, šiais metais 350 tūkst. litų sporto klubams išdalinti nusiteikę politikai kita ranka juos ir atims – netiesiogiai privers grąžinti minėtoms biudžetinėms įstaigoms.

 

Nuomonės išsiskyrė

Tarybos nariai buvo vieningi tik dėl Kūno kultūros ir sporto centro, anot jų, saikingo ir su sveiku protu neprasilenkiančio įkainių didinimo. Dėl Futbolo akademijos apetito politikų nuomonės išsiskyrė.

Prieš balsavę Gema Umbrasienė ir Mantas Leliukas pasigedo ekonomiškai pagrįstų įkainių didinimo motyvų.

„Pastarosios įstaigos norą gerokai pakelti įkainius pavadinčiau romantiškuoju. Esą kainas reikia kelti todėl, kad jos kyla. Kaip sakė vienas protingas žmogus: jeigu problema nebuvo sprendžiama vienerius metus, vadinasi, jos nėra“, – G. Umbrasienė aiškino, kodėl akademija įkainių nedidino nuo 2009-ųjų, o dabar užsimojo juos gerokai pakelti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji siūlė neskubėti tenkinti Futbolo akademijos įgeidžių, labiau įsigilinti į įstaigos pateiktus skaičiavimus.

M. Leliuko nuomone, Futbolo akademiją su devyndarbiu jos vadovu Dariumi Butkumi reikėtų prijungti prie Kūno kultūros ir sporto centro.

Futbolo akademijos motyvai, kad įkainius būtina didinti dėl to, jog nuo 2009 iki 2014 metų komunalinių paslaugų mokesčiai padidėjo maždaug 37,3 proc., neįtikino ir Alberto Petrausko, Viktoro Trofimovo bei Virginijaus Viržinto. Jie susilaikė balsuoti.

 

Opozicija buvo pakišusi kiaulę

Panevėžio kūno kultūros ir sporto centras bei Futbolo akademija naujus įkainius mėgino prastumti rugsėjo pabaigoje vykusiame miesto Tarybos posėdyje. Tačiau tą kartą opozicijos atstovai sužaidė taip, kad neliktų kvorumo būtent tada, kai buvo svarstomi su sportu susiję klausimai.

REKLAMA

Šiame Tarybos posėdyje buvo aptariama daug klausimų, susijusių su euro įvedimu ir kainų iš litų perskaičiavimo į naują valiutą. Svarstydami Kūno kultūros ir sporto centro bei Futbolo akademijos prašymus politikai susizgribo, kad čia kainos ne šiaip perskaičiuojamos į eurus, o gerokai didinamos. Kai kurie Tarybos nariai iš karto pasišiaušė ir neklausė Kūno kultūros ir sporto centro direktoriaus Sauliaus Raziūno aiškinimų, kad paslaugas norima branginti tik 10 proc., nors komunalinės paslaugos pabrango 37 proc.

„Darbietis“ A. Petrauskas centrui ir akademijai priekaištavo, kad skubama didinti kainas, neišsireikalavus pinigų iš skolininkų.

REKLAMA

S. Raziūnas ir D. Butkus patikino, kad su skolininkais yra sudarytas skolų grąžinimo grafikas. O už šildymą Kūno kultūros ir sporto centrui skolinga pati Savivaldybė.

Opozicijai paprašius trumpos pertraukėlės salėje nebeliko kvorumo. Po dar vienos pertraukos kvorumas tai atsirasdavo, tai dingdavo. Tad klausimas buvo atidėtas.

 

Persigalvojo

„Sekundė“ ne kartą rašė apie Futbolo akademijos vadovo D. Butkaus ir darbuotojų konfliktus, kurių įkaitais yra tapę ir vaikai. Šių metų vasaros pradžioje grupė Panevėžio futbolo akademijos trenerių ir darbuotojų kreipėsi į Panevėžio miesto savivaldybę su prašymu pakeisti direktorių. Jie piktinosi, kad priversti taupyti, eiti nemokamų atostogų. Treneriai buvo nepatenkinti ir tuo, kad Futbolo akademija negauna kompensacijų už išugdytus futbolininkus. Jos vadovą D. Butkų jie kaltino nesugebėjimu vadovauti įstaigai, naudos sau siekimu. Jie stebėjosi, kad Futbolo akademijos auditą atlikę Panevėžio savivaldybės kontrolieriai nerado jokių rimtų pažeidimų, išskyrus 300 litų permoką vienam į pensiją išėjusiam treneriui. Profsąjungos nariai svarstė, kad D. Butkus turi užtarėjų Savivaldybėje. Tada Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Janina Gaidžiūnaitė pažadėjo jų skundą ištirti, buvo sudaryta darbo grupė, tačiau netrukus paaiškėjo, kad jos nebereikia. Pasak J. Gaidžiūnaitės, Futbolo akademijos profesinės sąjungos atstovai atnešė raštą, kuriame teigia nebeturintys problemų. „Nežinau, kokiu stebuklingu būdu jos dingo, bet jeigu jau taip atsitiko, mes tik džiaugiamės“, – sakė pavaduotoja.

 

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų