REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turgavietės kontroliuos kontrabandą?

 Daiva Savickienė

Stiprinti kovą su kontrabanda užsimojusi valdžia sumanė šautuvą įduoti ir turgaviečių administracijoms, o jeigu šios purtysis prievolės kariauti, grasina piniginėmis sankcijomis.

REKLAMA
REKLAMA

Pataisos, įpareigojančios turgaviečių administraciją pranešti apie prekiautojus kontrabanda, skinasi kelią Seime. Jei parlamentarai joms pritars, turgaviečių administracija, įtarusi, kad kas nors neteisėtai prekiauja, gabena ar laiko tabako gaminius, privalo tą pačią dieną apie tai pranešti policijai. Parlamentarams priimant sprendimą, ar Tabako kontrolės, Alkoholio kontrolės įstatymų ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisos bus toliau svarstomi Seime, parlamentarų nuomonės išsiskyrė. Tiesa, balsų dauguma apsispręsta vis dėlto toliau svarstyti.

REKLAMA

Buvo manančiųjų, kad naujosios pataisos prieštaraus Konstitucijai, nes asmuo įpareigojamas elgtis taip, kaip negalima, – nėra valdžios dalis. Be to, manyta, kad bandoma ant žmonių, kurie neprivalo ieškoti kontrabandos, pečių užkrauti atitinkamų tarnybų, gaunančių už tai pinigus, darbą.

Kiti tam pritarė ir manė, kad galbūt vertėtų įvesti tokią prievolę ir, pavyzdžiui, seniūnams – panašus dalykas jau prieš kurį laiką buvo siūlytas. Buvo manančiųjų, kad tokios priemonės problemos neišspręs, nes šalyje yra žmonių, per dieną baudžiamų ne vieną kartą, o jie vis tiek neatsisako savo neteisėto amato ir išieškoti iš jų nieko negalima – neturi jokio turto. Bandys priešintis Lietuvos prekyviečių ir turgaviečių asociacijos vadovė Aldona Janavičienė sako, kad pasiūlymas įvesti turgaviečių administracijoms prievolę pranešinėti iš pradžių kėlė juoką, tačiau dabar mano, kad valdžia ką norės, tą ir padarys. Pasak jos, jei Seimas vis dėlto priims tokias pataisas ir bus pradėtos bausti turgaviečių administracijos, bandys kreiptis į teismą ir įrodinėti, kad taip neturėtų būti. Spalio pradžioje turgaviečių vadovai rinksis į konferenciją ir planuojama rašyti raštą dėl tokių pataisų.

REKLAMA
REKLAMA

„Bandysime priešintis, bet kažin ar pavyks“, – abejoja asociacijos vadovė.

A. Janavičienė stebėjosi, kaip galima įpareigoti turgavietės darbuotojus pastebėti prekiaujančius kontrabanda. Jos manymu, įstatymo projektas labai prieštaringas.

Pasak asociacijos vadovės, vilkikai su kontrabanda į turgavietes nevažiuoja, o sugaudyti kiekvieną prekeivį neįmanoma. Jos manymu, reikėtų įtarinėti kiekvieną žmogų.

Turguje įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Tai pagelbėjo, tačiau tenka matyti, kad prekyvietės prieigose kartais būriuojamasi ten, kur stebėjimo laukas nesiekia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Janavičienės, jei prekiaujama kontrabanda, tai daro žmonės, neturintys išsipirkę vietų. Juos sunku būtų įtarti, nes turgavietėje vaikšto daug žmonių. Prekiaujantieji neteisėtai dešimt blokų cigarečių nesinešioja – pasiima po vieną.

Pasak A. Janavičienės, pasiklausius kai kurių valdžios vyrų atrodo, kad turgavietės turi kontroliuoti viską – ir batus, ir striukes, ir skaičiuoti, kiek jų yra. Tokias kalbas ji vadina anekdotinėmis, nes prekės yra žmogaus nuosavybė.

„Kontrabanda nepažabojama, tačiau turgavietė ją sutvarkys“, – ironizavo ji. Reikia veiksmingesnių priemonių Lietuvos prekyviečių ir turgaviečių asociacijos duomenimis, šalyje yra 143 turgavietės. Ne visos jos priklauso asociacijai. Ne vienos turgavietės šalyje savininkė yra savivaldybė. Pavyzdžiui, Klaipėdos miesto savivaldybei priklauso net dvi šio miesto turgavietės.

REKLAMA

Klaipėdos savivaldybės mero patarėjas ir UAB „Senasis turgus“ stebėtojų tarybos narys Simonas Gentvilas pasakoja, kad turgavietėse būta nemažai bėdų, tad sugriežtinta kontrolė.

Dabar skundai liovėsi. Jis pritaria tokiai valstybės iniciatyvai, nes šalies turgavietėse realizuojama kontrabanda – tai niša, kurioje reikėtų didesnės valstybės kontrolės. Kita vertus, vien tokios priemonės problemos neišspręs.

Pasak S. Gentvilo, Klaipėdoje viena romų tautybės moteris bausta jau 51 kartą, o baudų suma siekia 800 tūkst. litų. Tad dabartinės poveikio priemonės neefektyvios. Net ir dar griežčiau turgaviečių administracijoms kontroliuojant, tokių asmenų greičiausiai bus – vaikštoma viešojoje erdvėje, neišsipirkus leidimų. Jo manymu, bekaupiantiesiems baudas turėtų atsirasti ir baudžiamoji atsakomybė.

REKLAMA

S. Gentvilas sako, kad turgavietės vis dar menkai kontroliuojama rinka, joje pasirodo ir nemažai falsifikatų. „Reikia realių priemonių. Konkrečiai – priemonių prieš pardavėją, kad labiau bijotų. Dabartinės baudos jų negąsdina“, – tvirtina jis.

S. Gentvilo manymu, reikėtų kasos aparatų ir viešosiose erdvėse, nes dabar dirbama nevienodomis konkurencinėmis sąlygomis. Jo teigimu, jokio skirtumo, ar tas pats kostiumas parduodamas po stogu, ar lauke – sąlygos turėtų būti vienodos.

„Pasakius A, reikia pasakyti ir B“, – įsitikinęs jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų