REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ligoninės turės daugiau galimybių pacientams skirti jų gydymui būtinų vaistų, nes originalių ir patentų saugomų vaistų gamintojai sutiko savo produkciją Lietuvai tiekti žemesnėmis kainomis. Tarpinstitucinė derybų komisija pasiekė, kad centralizuotai perkamų ir vienetinių vaistų kainos Lietuvai vidutiniškai sumažėja 10,5 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie rezultatai paaiškėjo pasibaigus deryboms, kurias vykdo Tarpinstitucinė derybų komisija, sudaryta iš Sveikatos apsaugos ministerijos, VLK ir kitų atsakingų institucijų atstovų. Tokios derybos, kai valstybė derasi su originalių vaistų gamintojais, vyksta jau antrus metus.

REKLAMA

„Džiugu yra tai, kad ši naujovė jau pasiteisino. Skaičiuojant pastarųjų 2 metų rezultatus, galime pasidžiaugti, kad bendras pasiektas ekonominis efektas per 2013 ir 2014 m. yra 13,74 mln. litų. Kitaip tariant, tiek lėšų sutaupyta, o už jas vėl bus perkami pacientams reikalingi vaistai, tik jų nupirkti galėsime atitinkamai daugiau ir pagelbėti galėsime atitinkamai daugiau pacientų“, – tvirtino sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrės R. Šalaševičūtės teigimu, sutaupytos lėšos visų pirma bus skirtos įsigyti didesnį kiekį sunkiomis ligomis sergančių pacientų gydymui reikalingų vaistų – onkologiniams ligoniams, neišnešiotiems naujagimiams ir kitoms sunkioms ligoms bei diagnozėms gydyti. Už šiuos vaistus bus sumokėta Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) direktoriaus Algio Sasnausko teigimu, nupirkus šiuos vaistus centralizuotai, jie yra nedelsiant paskirstomi gydymo įstaigoms. Anot A. Sasnausko, įdiegti tokią naujovę – tiesiogines derybas perkant vienintelio gamintojo gaminamus vaistus – buvo siūlyta prieš kelerius metus, tačiau realiai ją įgyvendinti pavyko tik praėjusiais metais, dabartinei Vyriausybei šią priemonę išskyrus kaip prioritetinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugelyje Europos Sąjungos šalių perkant vaistus, skirtus gydymui ligoninėse, yra vykdomos ekonomiškai efektyvios derybos. Džiaugiamės, kad pavyko sėkmingai įgyvendinti seniai brandintas idėjas, kurios leidžia per metus sutaupyti dar daugiau PSDF biudžeto lėšų, o jas panaudoti pacientams gydyti ir padėti pasveikti didesniam žmonių skaičiui. Neabejotinai, tai yra svarbus laimėjimas“, – sako A. Sasnauskas.

Ankstesnė tvarka, kuomet šie vaistai būdavo perkami nesiderant dėl jų kainos Lietuvai ir be pirminių derybų su vienetinių vaistų gamintojais, buvo ekonomiškai neefektyvi. Perkant bet kokius medicinos gaminius, ypač vaistus, viešųjų pirkimų būdu, kai nėra konkurencijos tarp gamintojų, nėra galimybių sumažinti vaistų kainas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų