REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Lietuva išsiderėjo konkurencingas suskystintųjų gamtinių dujų (SGD)kainas – taip teigia premjeras Algirdas Butkevičius. Pasak „Litgas“ vadovo Dominyko Tučkaus, kaina priklausys nuo Didžiosios Britanijos dujų indekso. Šiuo metu ji siekia 900–1000 litų už tūkstantį kubinių metrų, o preliminari penkerių metų vertė – 2,5–3 mlrd. litų.

 

„(„Litgas“ – BNS) išsiderėjo konkurencingas, žvelgiant pasauliniu SGD mastu, sąlygas“, – ketvirtadienį po to, kai buvo pasirašyta sutartis tarp Norvegijos „Statoil“ ir „Litgas“, spaudos konferencijoje sakė premjeras.

D. Tučkus teigė, jog kaina priklausys nuo Didžiosios Britanijos dujų indekso.

„Jeigu kalbėtume apie kainą ir kainodaros principą, dauguma sutarčių nėra pasaulyje fiksuota kaina, ji siejama su tam tikra formule. Šiuo atveju su Didžiosios Britanijos dujų indeksu. Importuojamų dujų kaina koreliuos su Europos Sąjunga. (...) Jeigu žiūrėtume paprastai, į pastaruosius keturis mėnesius, kaip tas indeksas kito, tai ta kaina – tarp 900–1000 litų už tūkstantį kubinių metrų“, – ketvirtadienį sakė „Litgas“ vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, preliminari penkerių metų sutarties vertė siekia 2,5–3 mlrd. litų.

Tačiau jis teigė tikslios formulės komentuoti negalįs. D. Tučkus taip pat nepatikslino, kiek dujų kaina siektų, jeigu būtų skaičiuojama pagal pastarųjų 12 mėnesių indekso kainas.

REKLAMA

„Tai nėra metų vidurkis ar panašiai. Ji bus labiau susijusi su europinėmis kainomis“, – aiškino D. Tučkus.

„Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas teigė, kad Lietuvos atveju svyruojantis indeksas yra gerai.

„Tai nėra tas pats indeksas, nuo kurio mes priklausėme pastaruosius dešimt metų. Mes turėsime du indeksus, kurie sudarys bendrą portfelį. Gerai, kad jie nėra tarpusavyje susiję. Vamzdinis indeksas susijęs su naftos produktų krepšeliu, šitas indeksas – su pasiūlos ir paklausos santykiu“, – sakė D. Misiūnas.

„Statoil“ SGD prekybos ir tiekimo veiklos viceprezidentas Geiras Heitmannas sakė, kad kasmet į terminalą atvyks šeši septyni laivai, pirmasis dujų krovinys atvyks prieš Naujuosius metus, o dar prieš jį – bandomasis krovinys.

REKLAMA
REKLAMA

D. Tučkus sakė, kad po penkerių metų bus skelbiamas naujas dujų tiekimo konkursas, dabartinė sutartis su „Statoil“ nebus pratęsiama. Šiuo metu dėl dujų tiekimo yra pasirašyta dar 12 bendrųjų tiekimo sutarčių, kuriomis bus užtikrinamas dujų tiekimas, jei jų poreikis išaugtų.

„Statoil“ bendrovės „Klaipėdos nafta“ statomam SGD terminalui 5 metus bus tiekiama po 0,54 mlrd. kubinių metrų dujų kasmet – minimalus būtinas metinis dujų kiekis. Kokia bus SGD kaina, kol kas oficialiai neskelbiama, tačiau anksčiau buvo užsiminta, kad ji bus maždaug per vidurį tarp buvusios ir dabartinės Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ Lietuvai tiekiamų dujų kainos – tai yra tarp 480 ir 370 JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SGD terminalas pradės veikti gruodžio pradžioje – numatoma, kad pirmaisiais metais Lietuva per jį galės atsigabenti apie 1 mlrd. kubinių metrų dujų, o ateityje jo pajėgumas didės iki 4 mlrd. kubinių metrų.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų