REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Į LRT radiją paskambinęs klausytojas teiraujasi, kada bus priiminėjama skardinė tara, už kurią bus galima atgauti dalį pinigų. Nors pavasarį priimti Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimai įsigalioja tik 2016 m., gal jau dabar būtų galima pradėti kaupti tarą ir taip tausoti aplinką, svarsto klausytojas.

REKLAMA
REKLAMA

„Pavasarį priimtas įstatymas dėl antrinių žaliavų surinkimo. Nuo 2016 m. bus priimama visa tara, taip pat ir skardinė tara, konkrečiai – nuo alaus ar alkoholinių gėrimų. Įstatymas įsigalios nuo 2016 m. Ar dabar Lietuvos rinkoje pardavinėjama tara arba nuo kitų metų pardavinėjama tara bus priimama? Nuo kada ta tara bus priiminėjama? [...] Jau dabar būtų galima neteršti aplinkos ir rinkti tą skardinę tarą“, – mano LRT radijo klausytojas.

REKLAMA

Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorė Vilma Karosienė teigia, kad Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimai, priimti šių metų gegužės mėnesį, įsigalios nuo 2016 m. vasario mėn. 1 d. Nuo šios datos Lietuvoje turėtų įsigalioti privalomojo užstato už vienkartines pakuotes sistema. Vienkartinėms pakuotėms, anot V. Karosienės, bus nustatytas privalomas užstatas.

„Bus tam tikro dydžio pinigų suma (įstatymas neįvardina kokia, bet vyriausybė ją vėliau nustatys) taikytina vienkartinėms gėrimų pakuotėms, kurios pagamintos iš stiklo, plastiko ir metalo, į kurias pilstomas alus, alaus kokteliai, sidras, vaisių, vyno gėrimai, fermentuoti gėrimai, sultys, nektaras, fasuotas geriamas vanduo ir t. t. Kitaip tariant, gėrimų pakuotėms bus nustatytas užstatas. Užstatą pirkėjai galės atgauti už tas pakuotes, už kurias tą užstatą ir sumokės“, – aiškina V. Karosienė.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi nuo 2016 m. vasario mėn. 1 d. Lietuvos gyventojai, pirkdami gėrimus stiklinėje, plastikinėje, metalinėje taroje sumokės ne tik gėrimo kainą, bet ir užstatą, kurį galės atgauti, grąžinę tuščią pakuotę. V. Karosienės teigimu, prievolė taikyti užstatą pakuotėms numatoma dideliems prekybos centrams. Esą mažesnieji to daryti neprivalės, bet taip pat galės priimti pakuotes ir grąžinti pirkėjams užstatą.

„Tai reikštų, kad užstatas nebus grąžintas už tą pakuotę, už kurią nebus paliktas perkant. Taigi dabar kaupti šiuo metu parduodamas pakuotes, tikintis atgauti kažkokią pinigų sumą, netikslinga. Ten bus specialūs žymėjimai ir bet kokių pakuočių neatnešite. Tai nėra supirkimas–pardavimas. Tai yra užstato ėmimas“, – pabrėžia Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorė V. Karosienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų