REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Virginija Motiejūnienė, Jūratė Anilionytė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Vidaus reikalų ministerija paskirstė beveik 400 mln. litų europinių pinigų nedideliems Lietuvos miestams jų infrastruktūrai gerinti. Lėšos skirtos 2014–2020 metų laikotarpiui.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno rajone, esančiame Garliavos mieste gyvena beveik 13 tūkst. žmonių. Sovietmečiu čia veikė Rokų keramikos gamyklos cechas, buvo pastatyta remonto mechaninė gamykla, tačiau dabar gyventojai daugiausia dirba Kaune, jaunimas išvykęs darbo ieškoti užsienyje. Miesto seniūnė sako, kad skirtus pinigus, apie 16 mln. litų, panaudos Garliavos žmonių gyvenimui gerinti.

REKLAMA

„Ne vienam seniūnaičių susirinkime mes esam svarstę, ko daugiausia Garliavai reikia. Aišku reikia ir vandentiekio ir kanalizacijos ir lietaus tinklų, ir infrastruktūrą pagerinti, bet vienbalsiai buvo seniūnaičių apsvarstyta kas yra pirmoje eilėje, t.y. sukurti Garliavos parką“, – sakė Garliavos miesto seniūnė Nijolė Tarvydienė.

Piniginės ES paramos skirtos ateinančių 6 metų laikotarpiui, be Garliavos sulauks dar 22 nedideli Lietuvos miestai, turintys nuo 6 iki 100 tūkst. gyventojų. Paramai gauti buvo atrinkti tie miestai, kurie iki šiol europinių lėšų infrastruktūrai gerinti nėra gavę. Be to jie turėjo atitikti dar tris pagrindinius kriterijus.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi tie maži ir vidutiniai miestai susiduria su demografiniais pokyčiais, t.y. mažėja gyventojų skaičius, paslaugos turi būti teikiamos, bet gyventojų yra mažiau, tai reiškia ir kaštai atitinkamai didėja visų paslaugų socialinių, švietimo, sveikatos ir t.t. Toliau tuose mažuose miestuose yra mažas ekonominis aktyvumas“, – kalbėjo VRM Regioninės plėtros departamento direktorius Arūnas Plikšnys.

Miestams skiriamų pinigų suma priklausys nuo gyventojų skaičiaus. Vienam gyventojui skiriama maždaug 1,4 tūkst. litų europinių pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vidaus reikalų ministro, kad europinės lėšos būtų panaudojamos skaidriai stebi du pernai įkurti Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos padaliniai – vienas pinigų plovimui, kitas – europinių pinigų įsisavinimo skaidrumui stebėti.

„Padaryti visi veiksmai, kad naujajame programiniame periode nebeliktų telefoninės teisės ir pagrindinis tikslas, kad tos lėšos, kurios skiriamos iš Europos Sąjungos pasiektų vietose gyvenančius piliečius, kad pagerėtų jų gyvenimas, kad kurtųsi darbo vietos ir kad mažėtų socialinė atskirtis tarp tų kurie šiai dienai tikrai geriau gyvena, kaip pavyzdžiui Vilnius“, – teigė Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas.

Atrinkti miestai iš viso sulauks 382 mln. litų paramos, administruojamos per Vidaus reikalų ministeriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų