REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) ragina pacientus nepamiršti, kad vaistinės ne tik privalo parodyti ekrane pigiausius vaistus, bet ir jų turėti, o jei neturi – žmogui pageidaujant užsakyti reikiamų medikamentų. Tai daryti vaistines įpareigoja šiuo metu galiojantys teisės aktai – VLK direktoriaus įsakymai.

REKLAMA
REKLAMA

Atėjus į vaistinę, svarbu iškart išsiaiškinti, kokiomis kainomis parduodami gydytojo išrašyti vaistai. Mat vaistinėse yra skirtingų gamintojų, tačiau tos pačios veikliosios medžiagos, vaistų. Jų kainos gali labai skirtis – kai kurių net 50 procentų.

REKLAMA

Vaistininkas monitoriaus ekrane turi parodyti visų tos pačios veikliosios medžiagos vaistų kainas ir priemokas. Tuomet šiame sąraše rekomenduojama išsirinkti tą vaistą, kuriam nustatyta mažiausia priemoka. Jei vaistinė tuo metu neturėtų pigiausio vaisto, ji privalo jį užsakyti ir pristatyti. Tai padaryti mieste privaloma per 2 darbo dienas, miesteliuose ir kaimuose – per 4 darbo dienas.

Norint sutaupyti perkant vaistus, svarbu gauti objektyvią informaciją ir iš juos išrašančio gydytojo. Gydytojui rašant receptą reikėtų pasidomėti, kokia vaistų kainos dalis yra kompensuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis – 100, 90, 80 ar 50 procentų bazinės kainos. Gydytojas turi paaiškinti, kokios galimos priemokos.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis pastebėjo, kad ir už 100 proc. kompensuojamuosius vaistus tuo pačiu bendriniu pavadinimu kartais tenka primokėti. To priežastis – skirtumas tarp vaisto mažmeninės ir bazinės kainos dalies, kuri atitinka nustatytą kompensavimo dalį (100, 90, 80 ar 50 procentų).

Pavyzdžiui, vieną vaistą su ta pačia veikliąja medžiaga gamina trys gamintojai, vaistinėje jų kainos skirtingos. Tačiau jiems apskaičiuota vienoda bazinė kaina – 37,95 lito. Žemiau esanti lentelė parodo, kaip skaičiuojama vaisto bazinė kaina ir paciento priemoka, jei tas pats vaistas kompensuojamas skirtingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Todėl pacientas, patariamas gydytojo ir vaistininko, iš vaistų, kurių veiklioji medžiaga ta pati, gali pasirinkti tą vaistą, kurio priemoka mažesnė.

VLK jau buvo skelbusi, kad žmogus galėtų sutaupyti asmeninių lėšų, vaistinėse rinkdamasis pigesnius tam tikroje grupėje esančius vaistus, už juos nepermokėti, kai vaistų terapinė vertė – efektyvumas – yra vienodi. Tai reiškia, kad tam tikroje vaistų grupėje esantys vaistai visi yra vienodi pagal savo efektyvumą. Jų veiklioji medžiaga yra ta pati, skiriasi tik pakuotė ir vaistų kompanijos pavadinimas, kurie neturi jokios lemiamos įtakos gydant. O gydo juk ne pakuotė ar kompanijos pavadinimas, bet vaisto veiklioji medžiaga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų