REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt  

Europos Komisijos ir Europos centrinio banko sprendimai dėl euro įvedimo, kurie bus priimami trečiadienį, turėtų būti palankūs Lietuvai, LRT radijui sako Lietuvos banko (LB) vadovas Vitas Vasiliauskas. Jis teigia nesitikintis staigmenų, nes Lietuva, jo žodžiais, atliko namų darbus.

REKLAMA
REKLAMA

„Be jokios abejonės, rytoj mes laukiame žinių iš Briuselio ir Frankfurto. Ir, tiesą pasakius, nesitikiu kažkokių staigmenų, nes, mano įsitikinimu, Lietuva atliko namų darbus ir tikiuosi tikrai pozityvių sprendimų“, – sako LB valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas.

REKLAMA

Paklaustas, ar neigiamiems vertinimams galimybių nėra, V. Vasiliauskas citavo lietuvišką patarlę „neperšokęs griovio nesakyk „op“. „Gal dar nešokim arba bent jau šokim, bet nesakykim „op“, – teigia V. Vasiliauskas. Šią savaitę Briuseliui patvirtinus Lietuvos atitikimą Mastrichto kriterijams, galutinis sprendimas dėl euro įvedimo turėtų būti priimtas liepą.

„Klausimas bus svarstomas finansų ir ekonomikos ministrų posėdyje maždaug birželio viduryje, tada – Europos Vadovų Taryboje. Ir galutinis sprendimas po konsultacijų su Europos Parlamentu priimamas jau Europos Sąjungos (ES) Taryboje maždaug liepos 22–23 dieną“, – tvirtina V. Vasiliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Neatšaukiamą lito ir euro kursą liepos antroje pusėje paskelbs ES Taryba. Pasak V. Vasiliausko, kalbos, kad, įvedant eurą, gali pasikeisti lito ir euro kursas.

„Tai yra tik spekuliacijos. Tikrai nėra pagrindo manyti, kad kursas gali būti kitoks nei šiuo metu esamas, t. y. 3 litai 45 centai už vieną eurą. Tokį kursą mes turime jau 12 metų, ir galiu užtikrinti, kad litas nėra nei nuvertintas, nei pervertintas, todėl kursas bus toks pat“, – tikina V. Vasiliauskas.

Jo teigimu, vienas iš svarbiausių LB uždavinių bus sklandus naujosios valiutos pateikimas. Mastai esą tikrai nemenki – vien monetų mums teks nukaldinti maždaug 370 mln. vienetų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat jau kalbame apie eurų banknotus. Šiuo atveju turime kalbėti apie 132 mln. vienetų. Čia svarbu užtikrinti paskirstymą bankams laiku ir be trukdžių, ir kad bankai atitinkamai paskirstytų klientams, kad eurai pasiektų galutinį vartotoją“, – sako LB valdybos pirmininkas.

Vilniuje antradienį vyksta metinis Baltijos šalių centrinių bankų vadovų susitikimas. Jo metu Lietuvos centrinio banko valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas su Estijos ir Latvijos centrinių bankų vadovais aptars euro įvedimą, pasirengimą dalyvauti Bankų sąjungoje, ekonomikos raidos perspektyvas ir kitus klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų