REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internete galima nesunkiai surasti skelbimų apie parduodamą pigų žymėtą dyzeliną, tačiau tiek pirkėjai, tiek pardavėjai nenutuokia, kad jų skelbimus skaito ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotojai bei policijos pareigūnai.

Ūkininkams skiriamas žaliai dažytas dyzelinas nekenkia automobilių vidaus degimo varikliams, tačiau gali padaryti labai daug nuostolių automobilių savininkams, jeigu jie pabandys tokį dyzeliną naudoti ne pagal paskirtį. Neteisėtai naudodami žymėtą dyzeliną, kuriam taikomos akcizo lengvatos, galima sutaupyti iki 1,3 Lt už litrą, o sučiupti policijos ar VMI pareigūnų tokie piliečiai rizikuoja piniginę paploninti nuo 1 000 iki 10 000 Lt baudomis.

Bėda dėl likučių

Praėjusį karštą savaitgalį 230 ha augalininkystės ūkį Aukštaitijoje turintis Antanas (pašnekovo pavardė redakcijai žinoma) sumanė su šeima praleisti prie jūros. Antanas tikino išvykdamas penktadienį artimiausioje degalinėje papildęs automobilio degalų baką apie 50 l įprasto dyzelino. Artėjant prie pajūrio automobilį sustabdė policijos pareigūnai, o su jais buvo ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) bei Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos (VNMPI) inspektoriai. Kontrolieriai pranešė tikrinantys, ar teisėtai naudojamas žymėtas dyzelinas. Antanas iš karto kontrolieriams pareiškė, kad prieš papildant degalus bake buvo likę apie 10 litrų žymėto dyzelino. Inspektoriai į ūkininko pastabą nereagavo – paimtas mėginys keliaus į VNMPI naftos produktų bandymų laboratoriją. Iš esmės tyrimo išvadą galima padaryti jau dabar – tikėtina, bus nustatyta, kad automobilio bake būta žymėto dyzelino. Ūkininko nuogąstavimas pagrįstas, nes Kuro, kuriam taikomos akcizų lengvatos, kontrolės tvarkoje nustatyta, kad žymėtų degalų naudojimo ne pagal paskirtį faktas fiksuojamas ėminyje nustačius bet kokio dydžio jo koncentraciją.

REKLAMA
REKLAMA

Ėminius tiria laboratorijoje

Kaip informavo VNMPI vyriausiasis valstybinis inspektorius Leopoldas Konopackas, nors pastaruoju metu VMI rečiau nei ankstesniais metais į pagalbą kviečiasi VNMPI inspektorius, tačiau tvarkos pažeidėjų skaičius nesikeičia – tikrinant žymėto dyzelino randama kas 30–50 automobilyje. „Neretai žymėto dyzelino aptinkame ir itin prabangiuose automobiliuose. Suprantama, kad jo savininkai važiuoja ne žemės ūkio darbų dirbti. Tačiau vis tiek paimame dyzelino ėminius ir, jeigu kyla įtarimų, juos pristatome į naftos produktų bandymų laboratoriją“, – sakė L.Konopackas. Po 5 dienų VNMPI laboratorija tyrimo rezultatus turi pateikti VMI arba policijai, kurie ir priima sprendimus, ar pažeidėjams skirti baudas. Ar įmanoma pakeisti dyzelino spalvą? Ilgametis „Valstiečių laikraščio“ skaitytojas, buvęs ūkininkas Vilius Bendoraitis mums papasakojo apie tokias galimybes. Žinoma, būdų neatskleisime. Tačiau VNMPI vyriausiasis valstybinis inspektorius L.Konopackas tikino, kad panaikinti žalią dažyto dyzelino spalvą labai sudėtinga ir brangu.

REKLAMA

Į VNMPI laboratoriją kontrolieriai ne kartą atvežė įtartino dyzelino ėminius. Pasak L.Konopacko, 99 proc. atvejų nustatoma žymėto dyzelino likučių. Jeigu žymėti degalai praskiedžiami daugiau kaip 10 kartų (dažiklio koncentracija degaluose mažesnė kaip 0,54 mg/l), vizualiai pastebėti degalų spalvos pokyčio praktiškai neįmanoma. Tačiau tai nustatoma VNMPI laboratorijoje.

Skelbimų netrūksta

Akivaizdu, kad VMI ir policija kol kas nepanaudoja visų Akcizų įstatymo ir Kuro, kuriam taikomos akcizų lengvatos, kontrolės tvarkos kontrolieriams suteikiamų galimybių. Štai internete nesunku surasti skelbimų apie žymėto dyzelino pardavimą. Yra net sukurti specializuoti forumai, pavyzdžiui, vieno iš jų skyrius pavadintas „Pigus kuras“. Forumas gyvybingas, skelbimai atnaujinami ir papildomi kiekvieną dieną. Pagal pateikiamus telefono numerius bei elektroninio pašto adresus galima surasti ir nuolatinių pirkėjų bei pardavėjų. Vienam iš pardavėjų paskambinome. „Taip, skelbimas teisingas – parduodu žalias malkas“, – atsiliepia Vincas. Kai apsimetu ieškantis ne malkų, bet dyzelino, paaiškina, kad jis ir siūlo pirkti žaliai nudažytą, t. y. žymėtą, dyzeliną po 3,8 Lt už litrą, tačiau jeigu imčiau didesnį kiekį, kainą galėtų sumažinti. Koks tas didesnis kiekis? Nuo 200 Lt. Pasak Vinco, jam jau nusibodę „terliotis“ su norinčiais nusipirkti iki 50 Lt dyzelino. Klausiu, ar nenukentėsiu, jeigu policija patikrins? Mano nuogąstavimas Vincą prajuokina: „Ar iki šiol tave kada nors tikrino?“ Ne, netikrino. „Patikrinimų tikimybė yra tokia menka, kad neverta baimintis“, – drąsina Vincas.

REKLAMA
REKLAMA

Pažeidėjų daugėja

Žymėto dyzelino naudojimo pažeidėjus medžioja VMI prie Finansų ministerijos, apskričių Vyriausieji policijos komisariatai ir išskirtiniais atvejais Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. VMI Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Darius Buta informavo, kad 2013 m. VMI nustatė 12 pažeidimų neteisėtai naudojant žymėtą dyzeliną. Šįmet per pirmus keturis mėnesius nustatyti jau 7 tokie pažeidimai.

„Tarp pažeidėjų nustatyti ir du juridiniai asmenys. Vienas iš jų naudojo degalus ne pagal paskirtį, o kitas juos pardavė asmeniui, neturinčiam leidimo įsigyti dyzelinių degalų be akcizo“, – sakė D.Buta. Kauno apskrities VPK ir Panevėžio VPK pernai nustatė tik po vieną administracinės teisės pažeidėją, neteisėtai naudojusį pažymėtus degalus, itin aktyviai dirbantys Šiaulių apskrities VPK pareigūnai nutvėrė net 15, o šįmet – jau 8 pažeidėjus. Pernai šiauliečiai iš pažeidėjų konfiskavo 1 435 l, o šįmet – 352 l žymėto dyzelino. Pasak D.Butos, 2013 m. po atliktos kontrolės papildomai deklaruota 36 tūkst. Lt akcizų. Be kita ko, 2013-aisiais dar 20 administracinių teisės pažeidimų protokolų surašyta subjektams, laikantiems žymėtą dyzeliną VMI neregistruotose talpyklose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik pagal paskirtį?

Kuro, kuriam taikomos akcizų lengvatos, kontrolės tvarkoje nurodyta, kad žymėtas dyzelinas turi būti naudojamas tik pagal paskirtį. 6.2. straipsnyje juodu ant balto pabrėžta, kad žemės ūkiui skirti degalai – tai degalai (dyzelinas), skirti naudoti žemės ūkio mašinų ir mechanizmų varikliuose. Pasak ūkininko Aušrio Macijausko, kai kurios ES šalys nežymi dyzelino, ūkininkams skiria tam tikrą jo kiekį ir jų naudojimo nekontroliuoja. Kitos šalys žymi dyzeliną, jo skiria daugiau, tačiau labai griežtai kontroliuoja – tokius degalus leidžia naudoti tik žemės ūkio technikai. „Lietuva pasirinko tarpinį variantą, kai degalai dažomi, tačiau juos galima naudoti ir automobiliuose, jeigu atliekami su žemės ūkiu susiję darbai. Dėl šios išlygos ir kyla problemų“, – sakė A.Macijauskas. Taigi ūkininkas Antanas būtų išvengęs baudos, jeigu, važiuodamas su šeima poilsiauti, į bagažinę būtų įsimetęs, pavyzdžiui, grūdų ar bulvių, maišą ir kontrolieriams paaiškinęs, kad jo kelionės tikslas – ūkyje užaugintą produkciją parduoti Palangos turguje.

REKLAMA

Sunku nepažeisti įstatymo

Lietuvoje žymėto dyzelino naudojimo tvarka yra labai paini. Pasak Jurbarko rajone ūkininkaujančio Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) vicepirmininko Raimundo Jovarausko, ūkininkams labai sunku nepažeisti Akcizų įstatymo. Štai ir kontrolierių patikrintas Antanas dar turės galimybę teisme ieškoti teisybės. Automobilio bake buvo likę 10 litrų dažyto dyzelino. Ar jis tą dyzeliną turėjo iš bako išpilti? „Beje, taip gali nutikti ir naudojant traktorių. Štai dažytą dyzeliną naudoji žemės ūkio darbams, o pasibaigus sezonui išnuomoji traktorių savo kaimynui, kuris, pavyzdžiui, traktoriumi veža žvyrą statybiniams darbams. Tada jį patikrina kontrolieriai ir nustato, kad dyzeline yra žymėtų degalų likučių“, – sakė A.Macijauskas. „Paradoksalu, bet pedantiškai laikantis įstatymų, ūkininkas negalėtų naudoti žymėto dyzelino vežti į laukus trąšų. Niekas negali paaiškinti, kodėl transportuojant trąšas negalima naudoti žymėto dyzelino, kodėl šis darbas laikomas nesusijusiu su žemės ūkiu?“ – stebėjosi A.Macijaukas. Akivaizdu, kad žymėtu dyzelinu daugiausia prekiauja vadinamieji sofos ūkininkai, kurie neoficialiai nuomoja žemę, o dyzeliną pasilieka sau. Pasak LŪS pirmininko Jono Talmanto, tokie neva ūkininkai ir diskredituoja tikruosius ūkininkus. J.Talmantas tikina, kad jam žymėto dyzelino visiems žemės ūkio darbams atlikti pritrūksta, tad tenka pirkti dyzeliną be akcizo lengvatos.

REKLAMA

Baudos kandžiojasi

Pasak kalbinto Panevėžio apskrities VPK Nusikaltimų tyrimo biuro Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininko Nerijaus Kurkliečio, už žymėto dyzelino, kuriam taikoma akcizų lengvata, įsigijimą, naudojimą, laikymą, pardavimą ar kitokį jo perdavimą pažeidžiant teisės aktų nustatytą tvarką, pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 171-5 straipsnį fiziniams asmenims nustatyta bauda nuo 1 000 iki 2 000 Lt, o įmonių vadovams ar jų įgaliotiems asmenims – bauda nuo 3 000 iki 5 000 Lt. Be to, tokie pat veiksmai, padaryti asmens, jau bausto administracine nuobauda už šį pažeidimą, užtraukia baudą fiziniams asmenims nuo 2 000 iki 4 000 Lt, o įmonių vadovams ar jų įgaliotiems asmenims – nuo 5 000 iki 10 000 Lt. Štai ir apskaičiuokite, taupieji kurmiai, kiek legaliai degalų už tokio dydžio baudas galėtumėte nusipirkti.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų