REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Elektros energijos kainos nuolat kyla, bet savo sąskaitas gali sumažinti, sumažindamas kompiuterio naudojamą energiją. Mes paaiškinsime, ką turi daryti

REKLAMA
REKLAMA

Sužinok, kiek energijos naudoja Tavo kompiuteris

Apriboti kompiuterio sunaudojamą energiją, nežinant realių skaičių, nėra paprasta. Vidutinis kompiuteris sunaudoja apie 150 W elektros energijos. Tad įjungtas penkias valandas per dieną ir 365 dienas per metus kompiuteris atsieina Tau 126 litus per metus. Tavo kompiuterio amžius ir komponentai jo viduje turi didelės įtakos jo efektyvumui, kuris savo ruožtu turi įtakos Tavo sąskaitoms už elektrą. Nešiojamieji kompiuteriai tradiciškai sunaudoja perpus mažiau energijos nei vidutinio lygio stalinis kompiuteris.

REKLAMA

Norėdamas tiksliai apskaičiuoti savo kompiuterio sunaudojamą energiją, parsisiųsk nemokamą įrankį Local Cooling (www.snipca.com/10983) – spustelk External Mirror 1 nuorodą (nekreipk dėmesio į žalius parsisiuntimo mygtukus, nes tai – reklamos). Local Cooling buvo sukurta siekiant pagelbėti Windows XP vartotojams sumažinti savo kompiuterių energijos sunaudojimą. Nors Microsoft Vista, 7 ir 8 versijose pridėjo pažangesnių energijos valdymo funkcijų, ši programa vis dar lieka puikiu pasirinkimu.

REKLAMA
REKLAMA

Įdiegęs ją, mažo Local Cooling lango apačioje spustelk Settings. Atsidariusiame didesniame lange spustelk My Power, kad sužinotum, kiek vatų naudoja Tavo kompiuteris. Mūsų testinis kompiuteris sunaudoja 272 W – tai gana daug. Kaltininkai šiuo atveju yra du monitoriai, kurių bendra sunaudojama galia yra 180 W. Be to, jo galingas procesorius sunaudoja apie 45 W.

Paskaičiuok savo išlaidas

Norėdamas gautus skaičius paversti į litus, turi atlikti paprastą skaičiavimą. Pirmiausia sunaudojamą galią padalink iš 1 000, paskui gautą skaičių padaugink iš kompiuterio naudojimo valandų per mėnesį ir padaugink iš kilovatvalandės (kWh) kainos, kuri šiuo metu Lietuvoje yra 0,474 Lt – sužinosi, kiek už kompiuterio sunaudojamą elektrą moki per mėnesį. Mūsų atveju skaičiavimas buvo toks: 272 W padalinome iš 1 000, padauginome iš 224 ir dar kartą – iš 0,474 Lt. Tai yra 29 Lt per mėnesį arba 348 Lt per metus. Tavo skaičius, ko gero, bus mažesnis, bet, nepriklausomai nuo to, gali pagerinti savo kompiuterio naudojimo efektyvumą ir dar labiau jį sumažinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sukurk savo maitinimo planą

Windows Vista, 7 ir 8 turi daug nuostatų, leidžiančių derinti kompiuterio sunaudojamą energiją. Paspausk Windows ir R kartu, įvesk powercfg .cpl, paspausk Enter ir spustelk Create a power plan. Planą pavadink, spustelk Next, Turn off display reikšmę nustatyk į 5 min, Put computer to sleep – 15 min, tuomet spustelk Create. Pasirink ką tik sukurtą planą, kad padarytum jį numatytuoju.

Windows XP spausk Windows + R, įvesk powecfg.cpl ir Turn off monitor reikšmę sumažink į After 5 minutes, o ir System standby – į After 15 minutes. Spausk OK, kad pakeitimai būtų pritaikyti.

REKLAMA

Tikriausiai pastebėjai parinktį kompiuterį užmigdyti (Hibernate), bet ji yra realiai naudinga tik nešiojamuosiuose kompiuteriuose. Užmigdymo būsenos kompiuteris sunaudoja kiek mažiau energijos nei miego (Sleep) būsenos, tačiau pabusti jam reikia daugiau energijos esant pirmam režimui. Dėl šios priežasties nepatariame užmigdymo režimą naudoti staliniuose kompiuteriuose.

Pakeisk savo kompiuterio BIOS nuostatas

Jeigu turi stalinį kompiuterį, BIOS nuostatas gali pakeisti taip, kad kompiuteris esant parengties būsenai naudotų mažiau energijos. Paleisk kompiuterį iš naujo ir atidaryk BIOS, paspausdamas F2 arba DEL, kol nepasirodė Windows ženklas (konkretus klavišas priklauso nuo kompiuterio).

REKLAMA

Surask Power meniu ir jame – ACPI Suspend Type parinktį. Jeigu Suspend Type reikšmė yra lygi S1 arba S1 (POS), Tavo sistema energiją procesoriui ir atminčiai teikia net tuomet, kai kompiuteris yra parengties būsenos. Pakeisk ją į S3 arba S1&S3, kad esant šiam režimui apribotum energijos teikimą kompiuterio komponentams. Turėk omeny, kad BIOS meniu būna labai skirtingi, tad jei nesi tikras dėl nuostatų paskirties, geriau jų neliesk.

Kompiuterio galia naudokis tik tuomet, kai iš tikrųjų reikia

PowerSlave (www.snipca.com/11004) – nemokama programa, kuri keičia Tavo kompiuterio sunaudojamos energijos nuostatas pagal paros laiką. Tai leidžia naudoti skirtingus planus dienos ir nakties metu – naudinga tuomet, jei Tavo kompiuteris būna visą laiką įjungtas. Ši programa paprastai yra naudojama biuruose, kur kompiuteriai aktyviai naudojami dienos metu ir ilsisi naktį, bet randa pritaikymą ir namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdiegęs programą, paleisk ją ir išplečiamajame meniu rinkis Day time plan. Šios parinkties reikšmė turėtų būti Balanced (liet. subalansuota), High Performance (liet. didelis našumas) arba atitikti Tavo individualiam planui. Tuomet Night time plan reikšmę nustatyk į Power Saver. Start Time ir End Time reikšmės nusako aktyvaus kompiuterio naudojimo laiką, pavyzdžiui, nuo 9 val. ryto iki 18 val. vakaro. Spausk Apply, kad pakeitimai būtų pritaikyti.

Pakeisk savo monitoriaus nuostatas

Tavo monitorius, ko gero, sunaudoja daugiausiai energijos iš visų Tavo kompiuterio komponentų, bet ją gali lengvai sumažinti ir taip sutaupyti. Daugelio monitorių ryškumas atitinka 90 arba 100 procentų, tačiau toks aukštas rodiklis tikrai nėra būtinas. Pasinaudok mygtukais monitoriaus priekyje nuostatoms pasiekti ir rinkis Brightness. Sumažink ryškumą iki mažiausios priimtinos reikšmės. Daugeliui vartotojų pakanka 70 arba 60 procentų ryškumo.

Daugiau patarimų ir kitos pagalbos naudojantis kompiuteriu – žurnale ComputerActive.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų