REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karolis Birgilas / Ekonomika.lt

Martinas Cooperis 1973 metais su savo komanda pasauliui pristatė pirmąjį mobilųjį telefoną „Motorola Dyna TAC“. Aparatas kainavo beveik 4 tūkst. JAV dolerių, o kalbėti juo buvo galima pusvalandį. Tiesa, tai nebūtų buvusi pati lengviausia užduotis, nes telefonas svėrė daugiau nei kilogramą. Vėliau įrenginio svoris buvo sumažintas perpus, o bateriją visiškai įkrauti užtrukdavo 10 valandų.

REKLAMA
REKLAMA

Savo pranešime „Handy Revolution – Is it Over, o Just Beginning?“ jis svarstė, kad šiandien svarbiausios ne technologijos, bet žmonių efektyvumas.

REKLAMA

„100 metų mums pasakojo, kad galime bendrauti per laidą, kuris įjungtas į sieną. Tačiau vėliau buvome patupdyti į automobilius, nes šiuose veikė telefono ryšys. Tuo metu dirba „Motoroloje“ ir su tuo nesutikau. Kaip galime priimti tokį pasaulį, kuriame nėra judėjimo laisvės. Taip atsirado štai kas“, - staiga „Login 2014” scenoje pademonstravęs pirmąjį pasaulyje mobilųjų telefoną pasakė jis M. Copperis teigia, kad šiandien yra daugiau mobiliųjų telefonų nei žmonių ir tai galima tikrai vadinti revoliucija. Tačiau kitokios nuomonės jis laikosi išmaniųjų telefonų atžvilgiu, kurie dabar gyvenimo nekeičia iš esmės. Pats išradėjas naudojasi „Motorola X“ ir „Nokia Lumia“ įrenginiais.

REKLAMA
REKLAMA

Nereikia gydyti ligų

Pranešėjas pasidalijo įžvalgomis, kuriuos klausimus žmonija turėtų spręsti su dabartinėmis technologijomis. Jis svarsto, kad šiuo metu per daug laiko yra eikvojama ligų gydymui, tačiau nesiruošiama joms užkirsti kelio. „Kiekvienai ligai galima užbėgti už akių, tačiau dabar labai daug pinigų yra išleidžiama jų gydymui. Naujoji sistema turėtų kovoti su virusais, bakterijomis ir toksinais. Jei jie perima viršų, žmogus suserga, todėl labai svarbu išlaikyti šią pusiausvyrą. Tai galima pasiekti priklijuojant specialų pleistrą. Turime potencialo sukurti tokius jutiklius, kurie galės aptikti net kelias vėžio ląsteles. Galiausiai tai sukurs pasaulį be ligų“, - svarstė M. Cooperis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švietimas turi išmanėti

Išradėjas pastebėjo, kad šiandien studentai gali būti protingesni už dėstytojus, tačiau tai nereiškia, kad jie gali mokytis vieni.

„Atsidūrėme situacijoje, kai profesorius dėsto, tačiau kiekvienas studentas turi išmanųjį įrenginį su internetu ir žino daugiau nei profesorius. Turime išmokti kurti žaidimus, kurie lavins žmones. Tai nereiškia, kad mokiniams nereikės vaikščioti į mokyklą, tačiau įstaiga galės orientuotis į mokymąsį, kuris vyks efektyviau“, - apie naujos kartos švietimo sistemą kalbėjo jis.

REKLAMA

Tokiu atveju, pasak M. Cooperio turėsime išmanesnę visuomenę.

Efektyvumas nutrauks streikus

Pranešėjas prisiminė šiuo metu Ukrainoje, Artimuosiuose Rytuose ir Egipte vykstančius neramumus ir teigia, kad jų priežastis yra mūsų neefektyvumas.

„Streikai neturi nieko bendro su religija ar politika. Bėda yra ta, kad vieni neturi, bet žino, kad turi kiti. Kinai gamina televizorius, tačiau patys tokių neturi. Yra tik du keliai sprendžiant skurdą. Galima padalinti visą pasaulio turtą, bet vis tiek liksime vargšais. Manau, kad reikėtų daugiau ir efektyviau gaminti“, - pabrėžė jis. „Šiandien esame neefektyvūs ir mokomės naudotis įrankiais, kuriuos turime. Kai tai atsitiks, norėčiau, kad pasakytumėte, jog Marty‘s jums apie tai jau pasakojo“, - juokavo M. Cooperis.

REKLAMA

Jo manymu žmonijos efektyvumas gali augti eskponentiškai beveik amžinai, tačiau reikia išmokti naudoti įrankius, kuriuos jau turime.

„Žaidimo esmė ir yra efektyvumas, nes išmanieji telefonai ir technologija nieko nereiškia. Aš tikiu, kad mūsų efektyvumas sveikatos apsaugos, švietimo ir kitais klausimais gali augti eksponentiškai ir amžinai“, - kalbėjo jis.

Pabaigoje jis pabrėžė, kad technologijos gali išspręsti bado problemas, bet niekada nepadarys mūsų laimingesniais. Visgi galiausiai jos turės didelę įtaką mūsų gyvenimams, tačiau mes joms netarnausime. „Geros technologijos yra intuityvios ir yra telefonų, kuriuos galime valdyti be instrukcijų. Bet geriausios technologijos turi būti nematomos. Jos turi padėti mums, kai mes nesuprantame, kad tai veikia“, - pabaigė lietuviškai padėkodamas M. Cooperis.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų