REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karolis Birgilas / Savaitraštis „Ekonomika.lt“

Sėkmingai veikiančių įmonių vadovai ore praleidžia nemažai laiko, tačiau dažniausiai tai daro dėl naujų verslo sandorių. „Avia Solutions Group“ vadovas Linas Dovydėnas trečdalį savo laiko keliauja, kad susitiktų su kolegomis visame pasaulyje.

Šiandien bendrovė „Avia Solutions Group“ veikia keliose dešimtyse šalių ir teikia įvairiapuses paslaugas pasaulinei aviacijos. industrijai, įskaitant orlaivių techninę priežiūrą, oro uostų vystymo ir valdymo, pilotų apmokymų bei nuomos paslaugas, antžeminį aptarnavimą, verslo klasės čarterinius skrydžius, orlaivių valdymo paslaugas. Vis dėlto, pats kompanijos vadovas veiklą aviacijoje pradėjo vos prieš 7 metus.

Įgūdžių įvairovė

L. Dovydėnas į aviacijos sritį įžengė prieš 7 metus. „Savo kelią pradėjau kaip prekybos agentas lietuviško kapitalo įmonėje „Sanitex“. Tada bendrovė dar tik buvo kuriama. Paskui perėjau į didelę tarptautinę kompaniją „Philp Morris Lietuva“, o po 7 metų vėl grįžau į lietuvišką verslą. Kai buvo privatizuotos Lietuvos avialinijjos , mane iškart pakvietė vadovauti šiai naujai sukurtai kompanijai. Čia ir prasidėjo mano karjera aviacijoje“, - prisimena L. Dovydėnas.

REKLAMA
REKLAMA

Patirtis tik besikuriančiame versle ir tvarioje tarptautinėje kompanijoje padėjo suprasti, kaip reikia pradėti įmonės veiklą ir kaip ją plėtoti, kai kompanijos darbuotojų skaičius pasiekia kelias dešimtis tūkstančių, o ji pati valdoma iš biuro kitoje šalyje. Pasak L. Dovydėno, lietuviškame versle nėra sunku pritaikyti dirbant užsienio kompanijose pasisemtą patirtį.

REKLAMA

„Lietuviai turi tokį patį išsilavinimą, supratimą, kalbų žinojimą, dėl to nekyla jokių problemų, pritaikant užsienio kompanijų praktikas“, - pastebi jis.

Sėkmė reikalauja atsakomybės

Pašnekovas džiaugiasi, kad „Avia Solutions Group“ nuo 2010 metų kasmet dvigubėjo tiek apyvartos, tiek darbuotojų atžvilgiu. Tačiau kompanijos augimas iš sėkmės gali virsti ir chaosu.

„Būtina turėti pakankamai darbuotojų, kurie galėtų dirbti skirtingose rinkose, nes mūsų biurai įkurti Maskvoje, Londone, Malaizijoje. augimas įpareigoja daryti viską kokybiškai, vengiant nepaskaičiuotų šuolių. Kad jis neturėtų įtakos kokybei, reikia apskaičiuoti išteklius. Tai reikalauja kitokių įgūdžių nei iš pradžių, kai reikia tiesiog užkurti verslą ir statyti veiklą ant nesamos bazės“, - pastebi vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak L. Dovydėno, žengiant į naują rinką ar steigiant naują įmonės šaką, kartais ir pačiai valdybai tenka prižiūrėti ir patarti komandai, kuri yra atsakinga už šį plėtros etapą. Tiesioginio vadovo žodžio gali prireikti ir atidarant angarą Kaune, ir plečiant rinką Malaizijoje.

Kelionės neprailgsta

„Augančioje įmone ne visada pavyksta idealiai sustyguoti visus procesus, ir kartais iš tikrųjų prireikia vadovo sprendimo susitikimuose. Kartais dėl kelionių gali užsitęsti vieno ar kito sprendimo priėmimas, bet mes stengiamės tai įveikti. Visuose biuruose esame įrengę vaizdo konferencijų įrangą, todėl dabar keliavimas turi mažiau įtakos darbui“, - pasakoja trečdalį darbo dienų kelionėse praleidžiantis „Avia Solutions Group“ vadovas ir priduria esąs dėkingas šeimai, kuri palaiko ir nesiskundžia dėl dažnų išvykų. – „Lėktuvuose dažniausiai tenka skaityti dokumentus, todėl kelionės ypatingai neprailgsta. Svarbu patogiai susidėlioti skrydžius, kad nereikėtų ilgai tarp jų laukti. Kartais geriau nuskristi jau iš vakaro arba šiek tiek brangiau sumokėti. Taip pat beveik visada turiu su savimi kokią nors knygą, kurios niekaip negaliu perskaityti namie“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia – prisitaikyti

„Avia Solutions Group“ yra tarptautinė kompanija, ir L. Dovydėnui tenka bendrauti su kitų grupės įmonių vadovais. Kaip sako jis pats, iššūkiai išlieka vienodi visose šalyse, tačiau svarbiausią vaidmenį atlieka bendravimo lankstumas.

„Iššūkiai yra vienodi – akcininkų vertės auginimas verslo plėtros pagalba (tiek geografine, tiek naujų produktų prasme), klientų kokybiškas aptarnavimas per nuolatinį produktų ir paslaugų spektro didinimą ir, be abejo, nuolatinis tinkamų žmonių atrinkimas į komandą ir jų įgūdžių tobulinimas“, - patirtimi dalijosi jis – „Tačiau kai kur skiriasi bendravimas ir sąlygos, kuriomis yra pasiekiami tikslai. Vienoje šalyje vadovai yra griežtesni, yra daugiau autoritarizmo, kiti yra demokratiškesni, daugiau bendrauja su žmonėmis.“

REKLAMA

Kiekviena šalis turi savo kultūrą, pasižymi darbo savitumu, todėl vadovui tenka prisitaikyti ir veikti pagal tam tikras taisykles. Anot L. Dovydėno, visa tarptautinio verslo paslaptis yra gebėjimas prisitaikyti. „Tenka dirbti skirtingose šalyse, su skirtingais žmonėmis. Negali būti autoritariškas Didžiojoje Britanijoje ir labai demokratiškas Azijoje. Todėl reikia sugebėti būti ir bendraujančiu, ir griežtai priimančiu sprendimus“, - pasakoja vadovas.

Biržos įsipareigojimai

„Avia Solutions Group“ yra kotiruojama Varšuvos akcijų biržoje, todėl reikia veikti pagal Lietuvos ir Lenkijos teisinius verslo reikalavimus. Kartu kompanijos viešumas atneša didžiulę atsakomybę priimant kiekvieną sprendimą.

REKLAMA

„Akcijų birža įpareigoja verslą būti skaidrų, todėl visi sprendimai privalo būti pasverti ir logiškai pagrįsti. Kitaip gali sujudėti vadovo kėdė. Antra, visąlaik jauti savo kompanijos vertę, nes kiekvienas sprendimas turi tam įtakos. Kartais dėl šios priežasties procesas užtrunka ilgiau“, – tvirtina L. Dovydėnas.

Galima sakyti, kad viešai kotiruojamos bendrovės vadovas yra atskaitingas dviem šeimininkams: smulkiesiems biržos ir pagrindiniams akcininkams. Tai, pasak pašnekovo, leidžia plėtoti skirtingus santykius su jais. „Su pirmaisiais akcininkais santykis yra palaikomas per ataskaitinius susirinkimus ir konferencijas. Kita dalis akcininkų aktyviai dalyvauja veikloje, su jais bendraujama ir kiekvieną dieną kartu sprendžiamos problemos“, – aiškina L. Dovydėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita atsakomybės pusė yra klientai. Pasak vadovo, norint juos išlaikyti, reikalinga stipri komanda. „Esame priklausomi ir nuo akcininkų, ir nuo klientų. Vieniems reikia užtikrinti gerovę per vertės gerėjimą, kitiems – per kokybiškas paslaugas, kad jie grįžtų kaip klientai. Viso to negali pasiekti be patikimos komandos. Tai yra trys kertiniai dalykai, kurie turi būti užfiksuoti“, - atskleidžia jis.

Laisvalaikio ir darbo santykio nėra

Dauguma vadovų tvirtina, kad svarbiausia yra rasti balansą tarp darbo ir laisvalaikio, nes galiausiai gali nukentėti abu. L. Dovydėno manymu, vadovams taikomos kitokios taisyklės, todėl poilsį reikia išnaudoti efektyviai.

REKLAMA

„Vadovo darbo laikas yra skaičiuojamas kitaip, nes jis stebi rezultatą, kaip siekiama bendrų įmonės tikslų. Svarbu ne laikytis griežto grafiko – 8 valandas dirbti ir tiek pat ilsėtis, – o pailsėti kokybiškai, kad galėtum vėl grįžti prie darbų“, – pabrėžia pašnekovas. Dėl dažnų kelionių didžiąją dalį laisvalaikio jis praleidžia aktyviai, daug laiko skiria šeimai ir seniai matytiems draugams.

„Kadangi daug keliauju, visą laisvalaikį stengiuosi skirti šeimai. Einu su vaiku į mišką, sportuoju, važinėjamės dviračiais. Žaidžiu futbolą Sekmadienio lygoje ir susitinku su draugais, su kuriais kartu užaugome. Stengiuosi laisvą laiką leisti aktyviai“, – kalba vienas iš „Verslo švyturių“ rubrikos futbolininkų.

REKLAMA

Vis dėlto sporto jis nesuabsoliutina ir teigia, kad svarbiausiai vadovui yra atsipalaiduoti bei tinkamai pailsėti, o tai galima padaryti ir prie židinio su knyga.

„Avia Solutions Group“

Kompanijos istorija skaičiuojama nuo 1938 metų

Šiuo metu įmonėje dirba apie 1,6 tūkst. darbuotojų

Bendrovė veikia 40 viso pasaulio šalių

Grupė yra nuo 2011 metų kotiruojama Varšuvos akcijų biržoje

„Avia Solutions Group“ akcijų yra įsigijęs ir Norvegijos valstybinis pensijų fondas

Linas Dovydėnas

1997-aisiais įgijo Verslo administravimo bakalauro laipsnį Vilniaus universiteto Ekonomikos fakultete

Po devynerių metų baigė vadovų magistrantūrą Baltic Management Institute

Karjerą pradėjo 1995-aisiais bendrovėje „Sanitex“ kaip pardavimo vadybininkas

„Avia Solutions Group“ kompanijoje vadovo pareigas pradėjo eiti nuo 2007 metų

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų