REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmininkaudama Europos Sąjungos (ES) Tarybai, Lietuva neteikė prioriteto didesniam įmonių atskaitingumui užtikrinti ir teisės aktams, kurie skirti užkirsti kelią pinigų plovimui, teigia nevyriausybinė organizacija „Transparency International“.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimą atlikę organizacijos ES biuro ekspertai pažymėjo, kad svarstant įmonių atskaitingumo direktyvą, atsisakyta įpareigoti ES įmones deklaruoti savo finansines išlaidas šalyse, kuriose jos veikia. Mažai pažangos padaryta svarstant Viešųjų pirkimų paketą bei ketvirtąją kovos su pinigų plovimu direktyvą, teigiama pranešime spaudai.

REKLAMA

„Ypač svarbu užtikrinti, kad ES veikiančios įmonės dirbtų skaidriai, deklaruotų savo savininkus ir finansines išlaidas bet kurioje šalyje. Svarstant šiuos klausimus ES valstybės neįgyvendino duotų pažadų”, - pranešime teigė „Transparency International“ ES biuro vadovas Carlas Dolanas (Karlas Dolanas).

Reaguodama į šiuos komentarus, Lietuvos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad pirmininkaudama ES Tarybai kovos su pinigų plovimu, įmonių atskaitingumo ir viešųjų pirkimų srityse Lietuva nuveikė daugiau nei planavo.

REKLAMA
REKLAMA

URM komentare teigiama, kad direktyvos ir reglamento dėl kovos su pinigų plovimu priėmimas buvo vienas prioritetinių Lietuvos pirmininkavimo programos klausimų. Už tai atsakinga ES Tarybos Finansinių paslaugų darbo grupė klausimą svarstė aštuonis kartus. Išsiskyrus valstybių narių nuomonėms, lapkričio viduryje šis klausimas buvo iškeltas Ekonomikos ir finansų ministrų tarybos (ECOFIN) lygiu.

Lietuvai pavyko pasiekti šalių narių įsipareigojimą sprendimą skubiai priimti 2014 metais, kad sutarimas su Europos Parlamentu dėl reikalingų dokumentų būtų pasiektas dar iki gegužę vyksiančių rinkimų, teigiama URM pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerija pažymi, kad nors dalis reikalavimų dėl įmonių skaidrumo buvo susilpninta, svarbiausia yra tai, kad pavyko išlaikyti klausimą darbotvarkėje, ir dabar yra visos galimybės priimti direktyvą dar iki šios Europos Parlamento kadencijos pabaigos.

Anot URM, Lietuvos pirmininkavimo laikotarpiu buvo patvirtintas viešųjų pirkimų reformos direktyvų paketas, ES Taryboje pasiektas bendras požiūris dėl šį paketą papildančios direktyvos dėl Elektroninių sąskaitų faktūrų naudojimo viešuosiuose pirkimuose.

Lietuva „Transparency International“ teigiamai įvertinta dėl to, kad skyrė daug dėmesio Europos politinių partijų finansavimui, Europos prokuratūros įkūrimui ir asociacijos bei prekybos sutartims su Rytų partnerystės šalimis.

REKLAMA

Be to, Lietuvos pirmininkavimo metu taikytas atskaitingumo apie vykusius renginius standartas gali būti geras atvirumo pavyzdys visam viešajam sektoriui, teigia „Transparency International“. Studijoje už šios informacijos prieinamumą Lietuva buvo įvertinta aukščiausiu balu.

Lietuva buvo pirmoji vertinta valstybė. Remiantis tais pačiais kriterijais bus vertinami ir Graikijos, Latvijos, Italijos pirmininkavimai ES Tarybai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų