REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kino teatro „Skalvija“ lankytojai džiaugiasi atgijusia „Planetos“ kavine, tačiau sėkmingai plėtoti verslą trukdo kaimynų nenoras gyventi draugiškai.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo praėjusio amžiaus 7-tojo dešimtmečio pačioje Vilniaus širdyje veikė sostinės kino teatras „Planeta“. Jam nutraukus veiklą, nustojo veikti ir šalia veikusi kavinės tokiu pat pavadinimu. Praėjusių metų rudenį čia vėl pradėjo veikti kavinė „Planeta“. Nors kino teatras dabar vadinasi „Skalvija“, dar sovietinius laikus menantys kavinės lankytojai pastebi, kad „Planetos“ atmosfera beveik nesiskiria nuo tuometinės.

REKLAMA

Kavinės įkūrėjai Justas Gratulevičius ir Monika Vasiljevaitė leidiniui „Ekonomika.lt“ pasakojo, kad pradėti savą verslą nebuvo sunku. „Viskas plaukė iš idėjos“, – teigė Monika.

Pasak jaunųjų verslininkų, turint idėją, natūraliai atsiranda žmonių, padedančių plėtoti verslą. „Prisijungė ir dizainerė , kuri padėjo kurti 7–8 dešimtmečiu alsuojantį interjerą“, – leidiniui sakė M. Vasiljevaitė. Antikvarinių puodukų, lempų, netgi staliuką atnešė paprasti praeiviai, gatvėje išvydę plakatus, raginančius tai daryti.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų verslas – paremtas visuomenės“, – džiaugėsi Justas.

Paskendę informacijos jūroje

Jokios patirties kuriant verslą neturintys jaunuoliai leidiniui prisipažino iš pradžių jautę nemažą baimę. „Buvom prigąsdinti, kad visi aplinkui kyšių reikalauja, tačiau kurti savo verslą nėra taip sunku, kaip atrodo“, – tikino Monika.

Verslininkai daug konsultavosi su pažįstamais, turinčiais verslo patirties, internete ieškojo informacijos. Pasirodo, jos rasti nėra labai paprasta. „Informacijos yra daug, tačiau ji labai nesistemingai pateikta“, – pasakojo Justas ir pridūrė, kad eiliniam piliečiui, norinčiam verslą pradėti nuo nulio, labai sudėtinga tą informaciją atsirinkti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesutarimai su kaimynais

Kiekvienam klientui, prieš kino seansą atėjusiam į kavinę, galima užsisakyti kavos ar arbatos ir su antikvariniu puodeliu keliauti į kino salę mėgautis filmu. Tačiau tie, kurie nori gurkšnoti vyną, nusivils. „Planetoje“ svaigiaisiais gėrimais neprekiaujama, nes kavinės šeimininkai dar neturi alkoholio licencijos.

Jaunieji verslininkai tvirtino, kad dėl šios licencijos tenka nemažai paplušėti. Pasak jų, anksčiau veikusi kavinė rengė triukšmingus vakarėlius, kaimynams dažnai teko kviesti policiją, kad nuramintų įsismarkavusius naktinio gyvenimo mėgėjus. Kad būtų suteikta alkoholio licencija, daugiabutyje įsikūrusios „Planetos“ savininkai turi gauti daugumos gyventojų sutikimą.

REKLAMA

„Kaimynai turi karčios patirties, todėl nesutinka, kad prekiautume alkoholiu“, – teigė Justas.

Verslininkai apgailestavo, kad sunku įtikinti kaimynus, jog „Planetos“ veiklos konceptas yra kitoks ir čia nebus rengiami iki aušros trunkantys vakarėliai.

Įžvelgia įstatymų spragą

Monika ir Justas leidiniui „Ekonomika.lt“ teigė čia įžvelgiantys įstatymų spragą. „Jeigu kaimynai duoda sutikimą, tai jis yra amžinas, visam laikui ir jų dispozicijoje yra galimybė tik reguliuoti alkoholio pardavinėjimo laiką“, – teigė Justas. Alkoholio licencija nutrūksta tik vienerius metus nevykdant veiklos. „Būtent taip nutiko ir mums“, – apie susiklosčiusią padėtį pasakojo Monika.

REKLAMA

Vis dėlto jaunuoliai nosies nenukabina. Pasak jų, jeigu licencija nebus suteikta, „Planeta“ vis tiek gyvuos ir bus nealkoholinių gėrimų baras.

„Tokios vietos Vilniuje dar nėra“, – bandydamas ieškoti išeities iš susiklosčiusios situacijos kalbėjo Justas, o Monika pridūrė, kad rankų nuleisti jiedu neketina. „Šnekamės su kaimynais, visi mus jau žino“, – šypsodamasi teigė ji.

Giedrė Sankauskaitė / Savaitraštis „Ekonomika.lt“  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų