REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieššventinė savaitė nestebino netikėtumais. Naujienos apie bendroves jau girdėtos - auganti apyvarta; rusenantis dėmesys energetikos kompanijų akcijoms ir pasitaikantys investuotojų aktyvumo priepuoliai. Tęsėsi nelikvidžių pozicijų testavimas - greičiausiai buvo bandomos rizikingai originalios idėjos.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusios savaitės prekybos ypatybės išliko – dabar vertinami bendrovių pranešimai, o ne tarptautinių įvykių fonas.

REKLAMA

Pirmadienis prasidėjo ir baigėsi vangiai.  Tiesioginių sandorių apyvarta – 3,6 mln. lt. Brangusių ir pigusių akcijų santykis - 7/19. Naujienų ir bendrovių Baltijos biržose mažoka, todėl pirminiai akcijų platinimai ir naujos bendrovės pasitinkamos džiugiai. Į Talino vertybinių popierių biržą įžengė didžiausias Estijos žiniasklaidos koncernas „Ekspress Grupp“ (EEG1T). Tai sparčiai auganti verslo grupė – per 2006 pirmąjį pusmetį grynasis pelnas padidėjo 2,5 karto. Lietuvoje „Ekspress Grupp“ valdo UAB “Ekspress leidybą” (leidžia žurnalus „Moteris“, „Panelė“, „Klubas“ ir kitus). EEG1T akcijų paklausa per pirminį viešąjį platinimą (IPO) šešiskart pranoko pasiūlą. Apie 78 proc. pasiūlytų akcijų įsigijo instituciniai investuotojai. Akcijų pirminio platinimo prospekte atskleidžiama rizika ir žiniasklaidos verslo ypatybės, planuojama agresyvi plėtra už Estijos ribų.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienis nustebino beveik triskart didesne apyvarta. Tiesioginių sandorių dalis – 9,3 mln. lt. Brangusių ir pigusių akcijų santykis buvo nedidelis - 14/17. Sulaukta agresyviai augančios „Aprangos“ (APG1L) pranešimo apie I ketvirčio rezultatus. Grupės apyvarta šiemet išaugo 59 proc. iki 92 mln. litų, prekybos biržoje apyvarta siekė 1,52 mln. litų. Ekstensyvi plėtra traukia tiek investuotojų, tiek spekuliantų dėmesį. APG1L pašoko 6,53 proc.

Trečiadienį išliko apyvartos augimo tendencija, tiesioginių sandorių apyvarta – 10,1 mln. lt. Brangusių akcijų buvo dvigubai daugiau nei pigusių: 20/10. Nedrąsiai eksperimentuojama su „Alytaus tekstile“ (ATK1L) – kaina ūgtelėjo 10 proc. „Ūkio banko“ (UKB1L) apyvarta siekė 3,3 mln Lt, kaina padidėjo 1,89 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

AB „Invalda“ (INV1L) grupės įmonė „Finansų spektro investicija“ paprašė leidimo įsigyti iki 50 proc. turto valdymo įmonės „Vilniaus vingis“ (VNG1L) akcijų. Buvusi stambi elektronikos bendrovė virsta dideliu nekilnojamojo turto projektu.

Ketvirtadienio tiesioginių sandorių apyvarta – 5,7 mln. lt. Brangusių ir pigusių akcijų santykis - 15/9. UKB1L jau antrą savaitės dieną - apyvartos lyderis. Greičiausiai skubama užsiimti pozicijas prieš ateinantį antradienį skelbiamus I ketvirčio rezultatus.

„Sanitas“ (SAN1L) balandžio 11d. praneš apie I ketvirčio veiklą. „Jelfa“ paskelbė skirsianti 356 tūkst. Lt  pacientams, patyrusiems nuostolių dėl „Corhydron“. SAN1L besidominčius investuotojus kamuoja prieštaringos naujienos – veržli vadyba, plėtra ir nuolatinės problemos su vaistų kontrolės tarnybomis.

REKLAMA

Sėkmingai išplatinus akcijas, Talino biržoje prasidėjo prekyba EEG1T. Akcija pasiekė 7,10 eurų kainą, o apyvarta - 8,8 mln. eurų.

Ketvirtadienį „Fitch“ agentūra nuvertino Latvijos vyriausybės pastangas stabilizuoti infliaciją. „Fitch“ analitikų manymu, Latvija euro iki 2012 metų neįsives. Pernelyg didelė priklausomybė nuo išorės kapitalo srautų ir rizika patirti tarptautinių finansų rinkų sukrėtimus. Tiek Latvija, tiek Lietuva kenčia nuo politinių manipuliacijų ir atviros korupcijos, o nestabili politinė padėtis smukdo ir šalių ekonomiką.

REKLAMA

Prekyba TEO (TEO1L) akcijomis dreifuoja – kadangi naujienų nesitikima, tiesiog laukiama akcininkų susirinkimo ir sprendimo dėl dividendų. Nėra itin daug norinčių uždaryti šią poziciją.

Inertiškai vyko prekyba ir „Šiaulių banko“ (SAB1L) akcijomis – 1 proc. neviršijantys svyravimai, apyvarta balansavo ties 1 mln. Lt riba. Atsargiai vyko prekyba nelikvidžiomis energetikos kompanijų akcijomis.

OMXV indeksas per savaitę pakilo 1,40 proc.

Kitą savaitę laukiama ECB sprendimo dėl palūkanų normų. Nors ir prognozuojama, kad šįkart dar bus palikta ta pati – 3,75 proc., tačiau ilgu laikotarpiu tikimąsi ir banko politikos, ne tik retorikos griežtinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Investuotojams audringai reaguojant į biržą ateinančias kompanijas, paskelbta apie dar vieną būdą pagyvinti nebijančio rizikos investuotojo portfelį – alternatyvinę bendrovių akcijų rinką.

Visos kompanijos buvo mažos

Birželį Baltijos šalyse startuos „First North“ alternatyvi rinka. Alternatyvi rinka suteikia galimybę mažesnėms arba mažoms kompanijoms pritraukti kapitalo bendrovių augimui – joms taikomi mažesni reikalavimai.

Nuo reguliavimo trūkumų alternatyvios akcijų rinkos apsidraudžia gana elegantiškai – kompanija privalo turėti savo Vergilijų – patarėją, kuris rūpintųsi kompanijos listingavimu ir kartu konsultuotų, stebėtų ar paisoma alternatyvios rinkos taisyklių.

REKLAMA

Prekyba akcijų biržoje yra vertinama ir kaip efektyvus viešųjų ryšių darbas – kompanija tampa labiau matoma, pastoviai skelbiamos naujienos populiarina prekinį ženklą. Augimo (growth) bendrovės čia gali laimėti daugiausia. Naudą mato ir kompanijos, išnaudojusios bankų teikiamas paskolų galimybes.

Bet reikės įveikti ir nepatiklumo tradicijas - Lietuvoje nenoriai atskleidžiama informacija, mat kompanijos atvirumas suvokiamas kaip trūkumas, o ne privalumas. „Ėjimas į biržą“ – vis dar labai drąsus žingsnis. „Aprangos“ sėkmės istorija biržoje rodo, kad reikia išmanyti bendravimą su investuotojais, jausti jų reakcijas į naujienų ir įvykių srautą. Teks suvokti, kad akcija – taip pat prekė, kurią veikia pasiūla ir paklausa. O birža gali hiperbolizuoti – sėkmingai augančios kompanijos akcijos bus pervertintos, o bendrovės susidūrusios su problemomis – pernelyg nuvertintos. Nedidelės bendrovės tarptautinių rinkų svyravimus ir investuotojų atoslūgius sunkiau gali pakelti.

REKLAMA

Kiek abejoti alternatyvios rinkos sėkme verčia ir tai, kad nebegirdėti į „tikrą“ VP biržą 2005 m. pabaigoje planavusių veržtis „Vilniaus Akropolio“ bei „City Service“ kompanijų. Greičiausiai nuo įėjimo atgrasė prasidėjęs rinkos smukimas ir rasti kiti finansavimo šaltiniai.

Viena didžiausių - Londono alternatyvi investicijų rinka – AIM (Alternative Investments Market) tapo sėkmingu kapitalo pritraukimo šaltiniu nacionalinėms ir toms užsienio bendrovėms, kurioms vietos rinkos reguliavimas per griežtas.

Kaip ten bebūtų - pats laikas naujovėms, nes bendrovių akcijos pažįstamos iki skausmo. Aktyvi prekyba VVPB vyksta vos 5 pozicijose. Ir tik nedaug pozicijų viršija 100 tūkst. Lt prekybos dienos apyvartą. Todėl tikėtina, kad nemažai Einamojo sąrašo bendrovių įsilies į alternatyvią rinką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meškutis Knutas vertingas kol mažas

Verslui, susijusiam su gamtos eksponavimu, kartais padeda ir netikėti įvykiai. Vokiečių dėmesį patraukė pirmąkart per 33 metus Berlyno zoologijos sode gimęs ir išgyvenęs baltasis meškutis. Zoologijos sodui skubiai registravus prekinį Knuto vardo ženklą, rinkodaros teoretikai puolė nagrinėti šio reiškinio ypatybes. Björno Sanderio iš „BBDO Consulting“ manymu, profesionaliai valdant Knuto prekinį ženklą, jo vertė galėtų siekti apie 10 mln. eurų.

Rinkodaros žinovų manymu, Knuto prekinio ženklo vertė kris meškinui augant. Jis sensta kaip kokia pop žvaigždė. Didelis meškinas nebekels žmogiškųjų emocijų, pasikeis jo istorija. Dabartinis unikalumas ir vertė susijusi su netikėtu išgyvenimu ir trapumu. Kiti pastebi, kad Knuto atvejis įdomus kaip iššūkis nusistovėjusiai tradicijai, kad zoologijos sodų žvaigždėmis būtinai tampa pandos.

REKLAMA

Plūstantys į zoologijos sodą lankytojai šluoja suvenyrus, prekyba didėja, dėmesys neslopsta. Ketvirtadienį Berlyno zoologijos sodo labai nelikvidžių akcijų vertė pasiekė 4 800 eurų. Bet Knutas auga.

Gal pats laikas ieškoti stebuklingai išgyvenusio driežiuko Emilio?

Naujų pozicijų portfelyje neatsirado. Tikimės apsispręsti bendrovėms skelbiant I ketvirčio rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų