REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tomas Kavaliauskas, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Beveik pusmetį nežinioje esantiems gintaro apdirbėjams sužibo viltis iš Kaliningrado vėl gauti gintaro žaliavos.

REKLAMA
REKLAMA

Tarpininkaujant Lietuvos konsului Kaliningrade Vaclovui Stankevičiui, Gintaro dirbinių gamintojų ir eksportuotojų asociacija susitiko su Kaliningrado gintaro kombinato vadovybe. Iš kombinato vadovų lietuviai verslininkai gavo patikinimą, kad gali tikėtis vėl gauti gintaro žaliavos.

REKLAMA

Vasarą prie Kaliningrado kombinato vairo stojus naujai vadovybei, visiškai sustojo prekyba gintaru. Skaičiuojama, kad 95 proc. pasaulio gintaro išteklių yra Kaliningrade, todėl prekiautojai ir apdirbėjai iki šiol junta gintaro stygių.

„Man, kaip konsului, buvo svarbu parodyti, kad Lietuvos verslininkai nori dirbti skaidriai ir legaliai, nori bendradarbiauti su gintaro kombinatu, ir tai pavyko. Sutarta dėl kai kurių tolimesnių žingsnių. Kaliningrado srityje, Rusijoje yra visiškai kitoks politinis laukas. Rinkos ekonomikos dėsniai Lietuvoje veikia, o čia vis dėlto yra centralizacija, daug daugiau biurokratijos“, – sakė Lietuvos konsulas Kaliningrade V. Stankevičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasiekėme teigiamų rezultatų. Aišku, tai įvyks ne iš karto, nes jie turi savo koncepciją, jie nenori tos žaliavos parceliuoti visiems, bet susitarėme geranoriškai bendradarbiauti kaip kaimynai. Dabar nuspręsta pasirašyti bendradarbiavimo sutartį, kurią mes turime kartu paruošti. Tai yra procesas, jam neužtenka vienos dienos.

Niekas ir nesitikėjo, kad atvažiuosime, prisipilsime sunkvežimius gintaro ir atvešime į Lietuvą. Mes nesilygiuojame į Kiniją, mums reikia tik tiek, kad patenkintume mūsų žmonių, dirbančių šioje srityje, poreikius“, – teigė Gintaro dirbinių gamintojų ir eksportuotojų asociacijos pirmininkas Šarūnas Davainis.

Lietuvoje su gintaru dirba apie 10 tūkst. žmonių. Jų poreikiams, anot asociacijos vadovo, reikia apie 1 mln. tonų gintaro žaliavos. Didžioji dalis šalyje pagamintų dirbinių eksportuojama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų