REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vyriausybė patvirtino Migracijos politikos gaires, kuriose nustatomas siekis ne tik aktyvinti išvykusiųjų grįžimą, bet ir pritraukti darbo jėgą iš užsienio.

 Vyriausybė patvirtino Migracijos politikos gaires, kuriose nustatomas siekis ne tik aktyvinti išvykusiųjų grįžimą, bet ir pritraukti darbo jėgą iš užsienio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Norisi pirmiausia pakvieti tautiečius, kad grįžtų čia, čia dirbtų ir gyventų", - žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

REKLAMA

Anot jo, toliau bus rengiami konkretūs gairių įgyvendinimo priemonių planai. Emigrantų apsisprendimą grįžti ar ne, jo nuomone, labiausiai lems ekonominė padėtis Lietuvoje.

"Aš manau, kad viską lems ekonominė socialinė situacija mūsų šalyje. Jie jeigu matys, kad tie pokyčiai vyksta ilgalaikiam procese, kad tikrai yra tvari ekonomika kuriama Lietuvoje, tai, aš manau, paveiks mūsų tautiečius", - sakė A.Butkevičius.

Ministrų kabineto trečiadienį patvirtintame dokumente konstatuojama, kad tik pastaraisiais metais, Lietuvos ūkiui atsigaunant po ekonominės krizės, palaipsniui pradeda didėti imigracijos bei grįžtamosios migracijos mastas ir mažėti emigracija.

REKLAMA
REKLAMA

"Nuo 2011 metų stebima emigracijos masto mažėjimo tendencija, tačiau emigracijos potencialas dar išlieka aukštas", - pažymima gairėse.

Dokumento autoriai mato būtinybę ne tik siekti emigracijos proceso laipsniško silpnėjimo ir grįžtamosios migracijos stiprėjimo, bet ir užtikrinti valstybės poreikius atitinkančią darbo jėgos pritraukimo politiką. Ši būtų nukreipta į Lietuvos ūkio socialinę ir ekonominę plėtrą, skatintų inovacijų ir kapitalo pritraukimą, leistų lanksčiai reaguoti į darbo jėgos poreikį iš užsienio valstybių, nustatytų diferencijuotas šios darbo jėgos pritraukimo, atrankos ir panaudojimo schemas. Teigiama, kad būtina sudaryti sąlygas užsieniečių integracijai, jog būtų pasinaudota imigracijos teikiama nauda, kai užsieniečiai veiksmingai prisideda prie valstybės stiprinimo, dalyvaudami jos ekonominiame, socialiniame ir kultūriniame gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Priėmus šias gaires, rekomenduojama atitinkamoms ministerijoms parengti įvairias programas ryšio palaikymo su užsienyje gyvenančiais lietuviais, tai yra, įtraukimo į įvairias programas, sakykime, kad ir medikų. Mes dabar turime daug kad ir iš struktūrinės paramos projektų, kur, sakykime, galime į šių projektų vykdymą nuotoliniu būdu įtraukti ir užsienyje dirbančius arba gyvenančius medikus, kitų specialybių darbuotojus", - žurnalistams sakė Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Remigijus Motuzas.

Kartu numatoma stiprinti migracijos kontrolę, kad būtų užkirstas kelias neteisėtai migracijai.

"Bus labai stipriai kovojama prieš neteisėtą migraciją", - posėdyje patikino vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas. Jis pabrėžė, kai gairėmis nekuriamos "landos" lengviau patekti į šalį pažeidžiant įstatymus.

REKLAMA

Be to, numatoma skatinti toleranciją užsieniečių atžvilgiu.

"Siekiant efektyvios užsieniečių integracijos, būtina skatinti visuomenės toleranciją Lietuvoje gyvenančių užsieniečių atžvilgiu, įgyvendinant priemones tautiniam ir rasiniam pakantumui, daugiakultūriškumui Lietuvoje ugdyti, ksenofobijos, diskriminacijos ir rasizmo apraiškoms mažinti", - sakoma dokumente.

Gairėse išskiriamos valstybei prioritetinės užsieniečių kategorijos: lietuvių kilmės užsieniečiai, ES piliečiai, mokslo ir studijų tikslais atvykstantys svetimšaliai ar investuojantys Lietuvoje, atvykstantieji dirbti aukštos profesinės kvalifikacijos reikalaujantį darbą ar šeimos susijungimo pagrindu ir pan.

REKLAMA

"Aš manau, kad neturime skatinti užsieniečių migracijos, tačiau, kita vertus, šiuo dokumentu, gairėmis raginama sudaryti palankesnes sąlygas atvykti profesionaliems darbuotojams, turintiems išsilavinimą", - kalbėjo R.Motuzas.

Dokumente sakoma, kad Lietuva priskiriama valstybėms, kuriose šiuo metu emigracijos srautai yra dominuojantys - užsienio valstybėse jau gyvena daugiau nei 0,6 mln. Lietuvos piliečių. Užsieniečių registro duomenimis, 2013 metų pradžioje Lietuvoje gyveno 33,3 tūkst. užsieniečių, daugiausiai - Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečiai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų