REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje vis daugiau įmonių pradeda naują verslą ar plečią esamą be bankų ar kitų kredito įstaigų pagalbos. Turintiems geras verslo idėjas lėšų investicijoms suteikia rizikos kapitalo fondai. Šios, ES struktūrinių fondų finansuojamos, institucijos paremia ne tik finansiškai, bet ir pasidalija verslo vystymo patirtimi.

Lietuvoje vis daugiau įmonių pradeda naują verslą ar plečią esamą be bankų ar kitų kredito įstaigų pagalbos. Turintiems geras verslo idėjas lėšų investicijoms suteikia rizikos kapitalo fondai. Šios, ES struktūrinių fondų finansuojamos, institucijos paremia ne tik finansiškai, bet ir pasidalija verslo vystymo patirtimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fondai – būdas skatinti verslumą

Siekiant skatinti verslumą Europos Sąjungoje (ES) kuriami rizikos kapitalo fondai, į kuriuos gali kreiptis įmonės, kai joms prireikia lėšų plėtrai ar naujos įmonės steigimui. Paprastai fondo investicinį kapitalą sudaro iš ES struktūrinių fondų skirtos lėšos bei privačių investuotojų lėšos.

REKLAMA

Rizikos kapitalas – tai alternatyvus verslo finansavimo šaltinis atpažįstamas kaip investicijų į įmonių nuosavo kapitalą forma. Tokios formos finansavimas arba investicijos į įmonių akcinį kapitalą atliekamos įmonėse kurios dažnai būna inovatyvios arba pasižymi dideliu augimo ir plėtros galimybėmis bei esančios pradžios, ankstyvo augimo ar plėtros verslo vystymosi stadijose.“, - sako Ūkio ministerijos ES paramos koordinavimo departamento Finansinių priemonių skyriaus vedėja Inga Miliauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Skirtingai nei skolinantis iš bankų, kur už gautas lėšas mokamos palūkanos, rizikos kapitalo fondas nusiperka dalį įmonės akcijų ir uždirba iš dividendų arba tas akcijas vėliau pardavęs. Ši forma patraukli ir tuo, kad rizikos kapitalo investuotojas aktyviai dalyvauja įmonės veikloje ir savo žiniomis, ryšiais, patirtimi stengiasi plėtoti įmonės veiklą.

Investuotojas suintersuotas sėkme

Inga Beiliūnienė, UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ Projektų valdymo skyriaus vadovė, teigia, kad didėjant rizikos kapitalo žinomumui Lietuvoje, daugėja ir įmonių, besikreipiančių į rizikos kapitalo fondus. Pasak jos, rizikos kapitalo fondų žinomumui įtakos turėjo ir turi Ūkio ministerijos iš ES struktūrinės paramos lėšų finansuojamos finansų inžinerijos priemonės. „Įsteigti ir veikiantys keli rizikos kapitalo fondai didina finansavimo prieinamumą smulkiajam ir vidutiniam verslui bei skatina šio verslo augimą“, - teigė I. Beiliūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis daugiau įmonių savininkų supranta, kad su motyvuotu finansiniu investuotoju galima įgyvendinti daug ambicingesnius verslo planus nei ieškant finansavimo rizikuoti nelinkusiose kredito įstaigose. Prie įmonių plėtros rizikos kapitalo investuotojai prisideda tiek savo žiniomis, tiek ryšiais bei patirtimi, kurią jie sukaupė per daugelį metų. Kadangi investicijos grąža priklauso nuo investuotos įmonės vertės, fondų valdytojai deda visas pastangas įmonių veiklai plėsti bei vertei auginti.

Per penkerius metus Lietuvoje pradėjo veikti ir į įmones aktyviai investuoja net 5 rizikos kapitalo fondai, įsteigti pagal JEREMIE iniciatyvą, panaudojant 2007–2013 m. ES struktūrinės paramos lėšas. Fondai investuoja į įvairiuose vystymosi etapuose esančias įmones: perspektyvią verslo idėją įgyvendinti gali padėti pradinės stadijos rizikos kapitalo fondas (angl. „Practica Seed Capital fund“), kartu su verslo angelais bendrai investuoja Verslo angelų fondas I, augančioms įmonėms sparčios plėtros siekti padeda rizikos kapitalo fondai „LitCapital Fund I“, „BaltCap“, valdomas „Lithuanian SME Fund“ ir „Practica Venture Capital Fund“.

REKLAMA

Kaip pasinaudoti

Rizikos kapitalo galimybėmis gali pasinaudoti tiek ankstyvosios vystymosi stadijos labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės, tiek besiplečiančios spartaus augimo potencialą turinčios mažos ir vidutinės įmonės. Norėdamas, kad rizikos kapitalo fondas investuotų į plėtojamą verslą arba paremtų finansiškai verslo idėją, verslininkas turi kreiptis į rizikos kapitalo fondo valdytoją, kuris investuoja kapitalą tiesiogiai į įmonių akcinį kapitalą.

Rizikos kapitalo fondų valdytojai, prieš priimdami kiekvieną investicinį sprendimą, atlieka kruopštų įmonės patikrinimą. Patikrinimo metu atsižvelgiama į pelno augimo potencialą, verslo idėjos kokybę, konkurencinį pranašumą, pagrįstą kapitalo poreikį, įmonės komandos tvirtumą, kitus svarbius elementus. Šiuo metu Ūkio ministerija rengiasi toliau plėtoti rizikos kapitalo rinką panaudojant 2014–2020 m. ES struktūrinės paramos lėšas, kad ir nauju programavimo laikotarpiu įmonės galėtų pasinaudoti rizikos kapitalo investicijų teikiama nauda įvairiuose veiklos etapuose.

REKLAMA

Rizikos kapitalo priemonės Lietuvoje

 2010 m. įsteigti du rizikos kapitalo fondai: KŪB „Lithuania SME Fund“ („BaltCap“) ir KŪB „LitCapital I“, siekiantys investuoti į dideliu augimo potencialu pasižyminčias įmones, kartu pritraukiant ne mažiau kaip 30 proc. privačių investuotojų lėšų. Fondų investicijos dydis – iki 10,35 mln. Lt į vieną SVV įmonę. Šiems fondams skirta 108,7 mln. Lt ES struktūrinės paramos lėšų. Daugiau informacijos: www.litcapital.lt, www.baltcap.com

 2010 m. įsteigtas bendrai investuojantis fondas „Verslo angelų fondas I“ kartu su „verslo angelais“ (privačiais investuotojais) investuoja į smulkiojo ir vidutinio verslo įmones (iki 1,38 mln. Lt į vieną įmonę). „Verslo angelų fondas I“ kartu su „verslo angelu“ investuoja lygiomis dalimis, t. y. po 50 proc. nuo bendros investicijų sumos. Fondas ir „verslo angelas“ dalinasi su įmone į kurią investavo sukauptomis žiniomis bei patirtimi, padėdami įmonei tobulinti verslo valdymo įgūdžius ir sėkmingai veikti ilgalaikėje perspektyvoje. Šiai priemonei skirta 27,6 mln. Lt ES struktūrinės paramos lėšų. Daugiau informacijos apie fondą ir jo veiklą galima rasti „Verslo angelų“ fondo tinklapyje www.mesinvest.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 2012 m. liepos mėn. Europos investicijų fondas ir „Practica Capital“ įsteigė 20,7 mln. Lt Pradinės stadijos rizikos kapitalo fondą ir 54,2 mln. Lt rizikos kapitalo fondą, kurie investuos į Lietuvos mažas ir vidutines įmones. Pradinės stadijos rizikos kapitalo fondas teiks išimtinai pradinės stadijos rizikos kapitalą (iki 0,69 mln. Lt per 3 m.), o rizikos kapitalo fondas – pradinės stadijos, pradinį ir plėtros kapitalą (iki 5,179 mln. Lt per 12 mėn.). Priemonei skirta 58,7 mln. Lt ES struktūrinės paramos lėšų. Daugiau informacijos www.practica.lt

REKLAMA

 2012 m. rugsėjo 26 d. Europos investicijų fondas ir trijų Baltijos šalių atstovai pasirašė sutartį dėl Baltijos inovacijų fondo įkūrimo. Baltijos inovacijų fondas – tai investicinis fondų fondas, skirtas paskatinti trijų Baltijos valstybių (Lietuvos, Latvijos ir Estijos) rizikos kapitalo rinkų vystymąsi. Fondo investicijos bus orientuotos į Baltijos regione veikiančias didelį augimo potencialą turinčias įmones. Per ateinančius ketverius metus Baltijos inovacijų fondas, kaip „fondų fondas“, investuos 345 mln. Lt į Baltijos šalyse veikiančius privataus kapitalo ir rizikos kapitalo fondus, taip paskatindamas rizikos kapitalo investicijas į mažas ir vidutines įmones ir jų augimą. Europos investicijų fondas į Baltijos inovacijų fondą investuos 138 mln. Lt, o kiekvienos šalies nacionalinė agentūra (Lietuvoje UAB „Investicijų ir verslo garantijos“) – po 69 mln. eurų. Daugiau informacijos www.invega.lt.

Gediminas Šimkus, Ūkio ministerija

Užsakymo numeris 4000_7

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų