REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiauliečiai vis dažniau geidžia šildytis patys. Žmonės renkasi šildymą elektra ar net malkomis.

REKLAMA
REKLAMA

Malkomis šildytis pigiau

„AB „Šiaulių energija“ duomenimis, 2003-2012 m. nuo centralizuoto šildymo Šiauliuose atsijungė 10 daugiabučių (daugiabučiu laikomas namas nuo 3 butų), 27 butai ir 17 individualių namų. Šiemet bendrovė sulaukė 8 butų ir 2 pastatų Šiauliuose savininkų prašymų atsisakyti centralizuoto šildymo. Pernai prašymų atsisakyti centralizuoto šildymo sulaukėme iš 3 butų ir 5 pastatų savininkų Šiauliuose“, – teigia AB „Šiaulių energijos“ atstovė spaudai Marina Visockienė.

REKLAMA

Atsisakyti centralizuoto šildymo galima tik teisės aktų nustatyta tvarka. Pagrindiniai šią tvarką reglamentuojantys aktai – Šilumos ūkio įstatymas ir Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklės. Pagrindinis tokio atsisakymo principas – nepažeisti kitų vartotojų interesų. Pagal Civilinio kodekso ir Šilumos ūkio įstatymo nuostatus, centralizuoto šildymo atsisakę vartotojai ir toliau turi prisidėti prie bendro naudojimo patalpų šildymo.

REKLAMA
REKLAMA

Joniškis renovuojasi dvigubai sparčiau

Šildymo klausimas ypač aktualus nerenovuotuose namuose. Šiauliuose renovuotų namų yra vos 4,9 proc., Joniškyje – beveik 10 proc.

Daugiausia daugiabučių namų Šiauliuose pastatyta iki 1993 m. Kaip ir daugelis kitų tuo pačiu metu pastatytų pastatų šalyje, šie namai suręsti pagal žemus energinio efektyvumo standartus, be to, laikui bėgant jų būklė dėl nepakankamos techninės priežiūros vis prastėjo.

Pagal naująją daugiabučių renovacijos programą renovuojami namai, pastatyti iki 1993 m. ir neatitinkantys nustatytų energetinio naudingumo kriterijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kontrolieriai prognozuoja skundų antplūdį

Seimo kontrolierius Raimonas Šukys teigia, kad dėl daugiabučių renovacijos jaučiama nelabai gera atmosfera. „Darau prielaidą, kad tikrai įsibėgėjant procesui skundų mes sulauksime“, – teigia Seimo kontrolierius. Jis neatmeta, kad žmonės bus linkę skųstis ne tik dėl kontrolės, priežiūros ar kokybės.

Jau kuris laikas į Seimo kontrolieriaus tarnybą plaukia skundai dėl kito renovacijos etapo. „Gyventojai skundžiasi, kad darbai užsakomi per brangūs, yra skundų dėl rangovų parinkimo“, – mini R. Šukys.

REKLAMA

„Dabartinė siūloma renovacija naudos duoda mažai. Ja labiau stengiamasi „įkišti“ žmones į bankus ir „pririšti“ prie centralizuoto šildymo. Be to, mes jau nebeturime statybininkų, kurie kokybiškai, be priežiūros dirbtų. Vien renovuojamiems namams administruoti reikalingi tūkstančiai, juk reikia išlaikyti tiek veltėdžių“, – teigia kelioms bendrijoms vadovaujanti Šiaulių apskrities bendruomenių konfederacijos pirmininkė Nijolė Malakauskienė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų