REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oksana LAURUTYTĖ Prasidėjus šildymo sezonui, didžiules sumas už būstų šildymą mokantys ir vis tiek šąlantys šiauliečiai ima varstyti valdininkų duris. Dėl šalčio skundžiasi kelios J. Basanavičiaus g. 55B bendrabutyje, kurį šildo Šiaulių profesinio rengimo centro katilinė, gyvenančios šeimos. Savivaldybė norėtų perimti ŠPRC renovuotą katilinę ir spręsti gyventojų šildymo bėdas. Bėda ta, kad katilinė priklauso Švietimo ministerijai, todėl niekaip neišsprendžiami teisiniai ir juridiniai katilinės perdavimo dalykai.

REKLAMA
REKLAMA

J. Basanavičiaus g. 74 namo gyventojų problemos rasti būdą, kaip namą šildyti ne elektra, Šiaulių miesto savivaldybės valdininkai nesugeba išspręsti antrą dešimtmetį.

REKLAMA

Pasmerkti pelėsiui ir šalčiui

Dėl šalčio butuose ir didelių mokesčių už šildymą problemų kyla ne vienam miesto gyventojui, tačiau yra tokių, kuriems išties riesta. J. Basanavičiaus g. 74 daugiabutis buvo pastatytas laikais, kai elektros energija dar buvo pigi. Anuomet buvo nuspręsta namą šildyti elektra, tačiau šiais laikais net ir pasiturintys gyventojai elektra šildytis vengia, nes tai nepaprastai brangu. Atskirti nuo centralizuoto šildymo šiauliečiai už šilumą moka brangiausiai mieste, tačiau miesto valdžia šios problemos išspręsti negeba.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelio gyventojų butuose karaliauja pelėsis, drėgmė ir šaltis, o šie „malonumai“ per mėnesį dažnam buto gyventojui atsieina apie 1000 Lt. Vieni gyventojai, spręsdami šalčio problemą, butuose įsirengė krosnis, kiti prisipirko elektrinių šildytuvų, tačiau drėgmei išgarinti to nepakanka. Žmonės skundžiasi, kad jų vaikai nuolat sloguoja, serga bronchitu, o palanges „puošia“ skudurai drėgmei sugerti.

Didžioji dalis butų J. Basanavičiaus g. 74 name priklauso savivaldybei – yra socialiniai būstai. Už socialiai remtinų šiauliečių būstų šildymą savivaldybė priversta skirti kompensacijas. Ar nebūtų pigiau problemą išspręsti, o ne dešimtmečius švaistyti biudžeto lėšas nesuvokiamai brangiam šildymui kompensuoti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas būdų padėti J. Basanavičiaus g. 74 namo gyventojams – keisti namo šildymo sistemą. Kelerius metus siūlę gyventojams įsirengti autonominį šildymą patiems, valdininkai ėmė svarstyti, kad reikia perimti Šiaulių profesinio rengimo centro katilinę. Katilinė ką tik suremontuota už 400 tūkst. Lt. Kitas variantas – J. Basanavičiaus g. 74 namui siūloma šildytis dujomis. Nutiesti dujotiekį iki gyventojų namo kainuotų apie 30 tūkst. Lt. Problemas norima spręsti svetima sąskaita

Juozas Zakaržauskis, Šiaulių profesinio rengimo centro ūkio dalies vedėjas, sako, kad Šiaulių miesto savivaldybė apie ŠPRC katilinės perėmimą pradėjo kalbėti iškart po to, kai iš Švietimo ministerijos buvo gauta 400 tūkst. Lt katilinei remontuoti. Dabar katilinė, kuri šildo ŠPRC pastatų kompleksą ir bendrabučius J. Basanavičiaus 51 ir 55B, yra moderni ir ekonomiška.

REKLAMA

Pastatai šildomi ketvirtadaliu pigiau, nei tai kainuotų naudojantis įmonės „Šiaulių energija“ paslaugomis. „Gal ir sutapimas, kad skundai dėl prasto šildymo iš J. Basanavičiaus g. 55B namo pasipylė tik suremontavus katilinę. Skundžiasi kelios šeimos, kaltina katilinę, kad blogai šildomi butai. Problema – ne katilinė. Šalta tuose butuose, kurie yra pusrūsyje ir kur kažkada buvo įsikūrusi Gubernijos policijos nuovada. Kas žino, gal po butų grindimis yra betonas, todėl butuose ir šalta?“ – svarstė J. Zakaržauskis.

REKLAMA

Pasak pašnekovo, jei UAB „Bendrabutis“ sutvarkytų namo vamzdyną, problemų gyventojams nebekiltų. „Besiskundžiančios šeimos gauna kompensacijas už šildymą. Jos nori gyventi itin šiltai, nes už šildymą mokėti beveik nereikia. Daugiau šilumos skirti negalima, nes tuomet ŠPRC teks atverti langus. Lėšos juk skirtos moksleiviams, jomis piktnaudžiauti negalima“, – teigė ūkio dalies vedėjas.

Katilinė yra Švietimo ministerijos turtas, jo perduoti savivaldybei negalima. Jei Švietimo ministerija susitartų su Šiaulių miesto savivaldybe, gal ir būtų įmanoma katilinę perduoti, tačiau ji yra apsupta ŠPRC pastatų – sandėlio, kelių dirbtuvių, bendrabučių, mokyklos korpuso. Kiltų daug problemų, nes tektų parengti dokumentus, inventorizuoti pastatą, paruošti trasų planus. Tai kainuotų mažiausiai 35 tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ar turime iš savo sąskaitos skirti tuos pinigus, kad katilinę atiduotų „Šiaulių energijai“? Nelogiška ir nuostolinga. Svetima sąskaita norima spręsti savo problemas“, – sako J. Zakaržauskis. Sprendimą turi priimti Savivaldybė

ŠPRC visiškai nenori šildyti bendrabučių. Kasmet pasibaigus šildymo sezonui siunčia raštus J. Basanavičiaus g. 51 ir 55B bendrabučiams, kad gyventojai susirastų kitą šilumos tiekėją. „Mes, norime nenorime, turime juos šildyti. Savivaldybė nori tos katilinės, nes tuomet jos rūpestis bus šildyti tuos bendrabučius. Ateityje būtų galima nutiesti šilumos trasas iki Basanavičiaus g. 74 namo, tada problema būtų išspręsta“, – sako ūkio dalies vedėjas.

REKLAMA

ŠPRC pozicija – katilinę centras atiduotų, jei Savivaldybė senuose pastatuose įrengtų naujus šilumos mazgus. Taip pat Savivaldybė turėtų savo lėšomis parengti dokumentaciją bei įsipareigoti ŠPRC pastatus šildyti miesto įkainiais. Jei šios sąlygos būtų įvykdytos ir būtų sutarta su Švietimo ministerija, tada centras būtų nieko prieš katilinę perduoti. „Ir mums vargas nukristų, nes dabar dar tenka išlaikyti penkis katilinės darbuotojų etatus, remontuoti senas trasas, atlikti katilinės įrengimų techninį aptarnavimą ir pan.“ – sako pašnekovas.

REKLAMA

Įmonės „Šiaulių energija“ atstovė spaudai Marina Visockienė informavo, jog jei Šiaulių miesto savivaldybė nuspręs ir su ŠPRC susitars, kad Šiaulių miestas turi perimti katilinę, „Šiaulių energija“ ją ir perims. „Kol kas tai neįmanoma, nes ŠPRC nėra paruošęs dokumentinės bazės. Kalbant apie mūsų bendrovės poziciją šios katilinės atžvilgiu, ekonominės naudos ji mums neatneštų, nes šioje katilinėje naudojamas kuras – dujos. Be to, katilinę būtina rekonstruoti – pritaikyti veikti be personalo, t. y. automatizuoti“, – sakė atstovė spaudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadinasi, tik nuo Šiaulių miesto savivaldybės valdininkų priklauso, ar jie sugebės susitarti su ŠPRC, įvykdyti jo sąlygas ir perimti katilinę. Ją perėmus, būtų išspręstos ir šąlančių kelių daugiabučių gyventojų problemos.

Vicemeras Juras Andriukaitis komentavo, kad Savivaldybė ieško būdų, kaip pagelbėti šąlantiems gyventojams, tačiau sprendimo dar nėra. Buvo svarstoma, ar nevertėtų ŠPRC katilinės perduoti UAB „Bendrabutis“, tačiau bendrovė nėra šilumos tiekėja, tad problema neišspręsta.

„Reikia rasti laikiną sprendimą dėl J. Basanavičiaus g. 74 daugiabučio. Norint nutiesti šilumos trasas, reikia didelių investicijų“, – sakė vicemeras ir pridūrė, kad minėtam namui galbūt pagelbėtų lokali katilinė. Vis dėlto jokių sprendimų Savivaldybėje dėl šąlančių gyventojų problemų sprendimo nėra priimta.

Ar neatsitiks taip, kad dešimtmečius besitęsianti ir niekaip neišsprendžiama problema taps amžiaus problema?  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų