REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad iš Pasaulio sveikatos organizacijos Tarptautinio Maisto saugos tarnybų tinklo (INFOSAN) gauta informacija apie JAV pagamintą ir platinamą maisto papildą „Oxy Elite Pro”, skirtą svoriui reguliuoti ir kūno raumenų masei didinti. JAV ekspertų manymu, šio maisto papildo vartojimas yra susijęs su 56 užregistruotais ne virusinės kilmės hepatito (kepenų uždegimo) atvejais. Dėl neaiškios kilmės kepenų uždegimo mažiausiai 22 asmenys JAV buvo hospitalizuoti, dviem ligoniams prireikė kepenų transplantacijos, vienas žmogus dėl ligos komplikacijų mirė.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimą atliekančios JAV Maisto ir vaistų tarnybos ekspertų manymu, kepenų pakenkimus vartotojams galėjo sukelti maisto papildo sudedamoji dalis - aegelinas. Šios medžiagos naudojimas nėra autorizuotas nei JAV, nei Europos Sąjungos atsakingų institucijų. Pranešime taip pat teigiama, kad nors daugelis nukentėjusiųjų tvirtina vartoję minėtus „Oxy Elite Pro” (arba VERSA-1) maisto papildus, tačiau tyrimas dar tęsiamas. Atliekami detalūs laboratoriniai tyrimai, kurie galėtų patvirtinti, kad kepenų uždegimą vartotojams galėjo sukelti būtent aegelinas.

REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nedelsiant ėmėsi veiksmų išsiaiškinti ar nesaugus maisto papildais nėra platinamas ir Lietuvoje. Vartotojai, galėję internetu ar keliaudami įsigyti maisto papildų „Oxy Elite Pro” (arba VERSA-1), perspėjami jų nevartoti.

Aegelinas arba N-[2-hydroxy-2(4-methoxyphenyl) ethyl]-3-phenyl-2-propenamide, tai tropinio augalo Saldžiojo belo (lot. Aegle marmelos) lapų ekstraktas. Šis augalas gana plačiai naudojamas aujurvedinėje medicinoje virškinimo trakto veiklai pagerinti ir stimuliuoti, tačiau Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) duomenimis ši natūraliai atsirandanti medžiaga gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų