REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alma Mosteikaitė

Per Alytaus miesto savivaldybės tarybos įkurtą viešąją įstaigą Energinio efektyvumo didinimo agentūrą (EEDA) pirmu etapu vykdoma aštuoniolikos daugiausia šilumos energijos sunaudojančių daugiabučių renovacija. Ši įstaiga inicijavo tokių namų renovacijos investicinių projektų parengimą, per Centrinę perkančiąją organizaciją (CPO) organizuoja renovacijos darbų pirkimą.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Alytuje ne vienąkart viešėdami aplinkos viceministrė Daiva Matonienė ir šalyje daugiabučių namų atnaujinimą koordinuojančios Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) vadovas Valius Serbenta pabrėžė, kad per CPO renovacijos darbai bus nupirkti kur kas pigiau, nei numatyta investiciniuose projektuose. Dzūkijos sostinėje per šią organizaciją įsigyti darbai šešiuose daugiabučiuose liudija ką kita – konkurencijos CPO sistemoje nebuvimą. Rangovų pasiūlytos kainos išgąsdino ne tik daugiabučių namų bendrijų pirmininkus, bet ir EEDA atstovus.

REKLAMA

 Galvojama apie pirkimų procedūrų nutraukimą

Per CPO vykęs pirmų trijų iš aštuoniolikos daugiausia šilumos energijos sunaudojančių Alytaus daugiabučių renovacijos darbų pirkimas parodė, kad jų atnaujinimą pavyko nupirkti tik maždaug 9 tūkst. litų pigiau, nei buvo numatyta investiciniuose projektuose. Likiškėlių g. 36, 38 ir 40 namai turėtų būti renovuojami už daugiau kaip 1 mln. 600 tūkst. litų, tai turėtų daryti Alytaus bendrovė „Alkor“.

REKLAMA
REKLAMA

 Kitus tris daugiausia šilumos sunaudojančius daugiabučius – Statybininkų g. 43, 59 ir 61 – renovuoti daugiau kaip už 1 mln. 730 tūkst. litų per CPO laimėjo Prienų bendrovė „Rūdupis“. Pastaroji, palyginti su investiciniu projektu, kainas sumažino truputį daugiau nei 30 tūkst. litų.

 Per CPO vykusių viešųjų pirkimų rezultatai neskundžiami. EEDA sutartis su laimėtojais turi pasirašyti per penkias darbo dienas, nes taip numatyta per minėtą organizaciją vykdomų pirkimų tvarkoje.

 Kaip sakė EEDA direktorius Pranas Jaciunskas, jam skambina renovacijos darbų konkursus laimėjusių daugiabučių bendrijų pirmininkai ir priekaištauja dėl didelių kainų: „Iš tiesų po viešųjų pirkimų jos sumažėjo labai nedaug, mažiau kaip 2 procentais ir dar mažiau. Gal iš tikrųjų buvo susitarimų tarp dalyvių. Jei iš bendrijų pirmininkų sulauksime prašymų nutraukti pirkimų procedūras, tai turėsime daryti. Mes, kaip renovacijos administratorius, vykdydami pirkimus per CPO negalime įvertinti laimėtojų finansinės padėties, patirties, kyla abejonių dėl darbų įvykdymo termino per devynis mėnesius nuo sutarties pasirašymo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Trijų Likiškėlių gatvės daugiabučių, kuriems šiuo metu jau parinktas renovuotojas, bendrijų pirmininkė Regina Miliauskienė prisiminė aplinkos viceministrės D.Matonienės susitikime su bendrijų pirmininkais išsakytas mintis, kad po konkursų darbai, palyginti su investiciniuose projektuose numatytais, atpinga 20–30 proc. „Kai mūsų bendrijose buvo aptariami šie projektai, dalyvavę jų rengėjų – Kauno individualiosios įmonės „Juratoriai“ atstovai į bendrijų narių klausimus dėl didelių stogo ar sienų apšiltinimo kainų atsakė, jog viešųjų pirkimų metu jos turi sumažėti. Šiandien akivaizdu, kad taip neatsitiko.“

REKLAMA

 Renovuotinų daugiabučių gyventojams atnaujinamų namų kainos labai svarbios, nes valstybė padengs 40 proc. renovacijos išlaidų, likusią dalį apmokės patys žmonės, kurių daugelis ims paskolas.

„To ir reikėjo tikėtis“

Ir rugpjūtį, ir šį mėnesį vykusiuose Alytaus daugiabučių namų bendrijų pirmininkų susitikimuose su aplinkos viceministre D.Matoniene ir BETA direktoriumi V.Serbenta ne vienas bendrijos pirmininkas kritikavo Aplinkos ministerijos pakeistą tvarką dėl renovacijos darbų pirkimo. Akcentuota, kad, iš bendrijų atėmus galimybę savo ruožtu, per jų pačių skelbiamus konkursus susirasti renovuotojus, tai vykdant tik per CPO, kuruojamą Ūkio ministerijos, atsiras galimybių karteliniams susitarimams.

REKLAMA

 Po vasarą vykusio susitikimo pradėti rinkti parašai premjerui Algirdui Butkevičiui, aplinkos ministrui Valentinui Mazuroniui su prašymu pakeisti daugiabučių renovacijos darbų pirkimo tvarką neatimant galimybių šiuos pirkti pačioms bendrijoms, kontroliuoti vykstančius pirkimus. Po tokiu alytiškių inicijuotu prašymu pasirašė ne tik miesto bendrijų pirmininkai, juos parėmė kolegos iš kitų šalies miestų. Iš viso surinkta apie 100 bendrijų pirmininkų parašų.

 Kaip ne kartą tvirtino renovuoto Pulko g. 34 daugiabučio, vienintelio mieste turinčio geoterminį šildymą, bendrijos „Šerkšnas“ administratorius Vytautas Kazlauskas, pačioms bendrijoms vykdant pirkimus pasiūlymų kainos gerokai skirdavosi nuo numatytų investiciniuose projektuose: „Be to, bendrijos pirkimus vykdydavo atskiroms darbų dalims – projektavimo ir patiems rangos darbams. Tai irgi turėjo įtakos pasiūlymų kainoms. Perkant tokiu būdu rangovas detaliau įvertina objekto specifikaciją ir jame numatytų darbų apimtį. Vykdant pirkimus per CPO, sujungus projektavimo ir statybos darbus, generalinis rangovas į pasiūlymo kainą sudeda visas rizikas, kurios gali paaiškėti rengiant projektą, bei nepamiršta įskaičiuoti dalies pelno už tarpininkavimą subrangovams. Todėl tikėtis stebuklingų pasiūlymų taip vykdant pirkimus nerealu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Kai spalį bendrijų pirmininkų susitikime su D.Matoniene ir V.Serbenta apie tokį prašymą ir surinktus bendrijų pirmininkų parašus pranešė „Šerkšno“ administratorius, miesto meras Jurgis Krasnickas pareiškė: „Šimtas parašų – dar ne visa Lietuva.“ Bendrijų pirmininkams neatsakyta į klausimą, ar renovuojant namus bus įrengiami papildomi vėdinimo kanalai natūraliai ventiliacijai užtikrinti, nes tik apvilkus ir užsandarinus namus gyventojams kyla grėsmė gyventi drėgnuose ir pelėsių kvapą turinčiuose būstuose. Vietoj atsakymo iš sostinės svečių ir miesto vadovų išgirstas moralas – svarbiausia sutvarkyti langus, duris, stogus, sienas, subalansuoti šildymo sistemą, o ne dar kažko prisigalvoti. Kad šalies ir vietiniai politikai nori kuo greitesnės daugiabučių renovacijos, išduoda Alytuje viešėjusios aplinkos viceministrės klausimas, kada mieste prie daugiabučių bus matomi pastoliai.

REKLAMA

 D.Matonienė bendrijų pirmininkams ir rašte, adresuotame Vyriausybės kanceliarijai, atsakė, kad dėl viešųjų pirkimų organizavimo nieko nesirengiama keisti. Girdi, per CPO darbai bus nuperkami greitai, skaidriai ir efektyviai.

 „CPO sukurta žmonėms, kad darbai būtų nupirkti pigiausiai“, – susitikime su alytiškiais akcentavo viceministrė. O V.Serbenta gyrė Alytų kaip vieną pirmųjų šalies miestų dėl daugiabučių renovacijos projektų parengimo. Pirmuoju etapu bus renovuojama 18 daugiabučių, antrajam etapui jau pateiktas 31 daugiausia šilumos energijos sunaudojantis daugiabutis pagal miesto šių namų renovacijos programą.

REKLAMA

 Ne vienas bendrijos pirmininkas spalio viduryje vykusiame susitikime su minėtais svečiais iš sostinės siūlė palaukti pirmų Alytaus daugiabučių renovacijos darbų pirkimo per CPO, nes tik tada paaiškės šių pirkimų efektyvumas ir kaina.

 Kaip dabar matyti, paaiškėjusi kaina netenkina nei renovuotinų namų pirmininkų, nei EEDA atstovų. Jei bus atšaukiami pirkimai, renovacijos procesas dar labiau užsitęs, kažin ar kainos sumažės ir po tiems patiems namams atnaujinti įvykdytų antrųjų viešų pirkimų.

 Trijų renovuotinų namų bendrijų pirmininkė R.Miliauskienė suskaičiavo, kad vykdant atnaujinimą pagal dabar laimėtas kainas, kai kvadratinis metras sienų renovavimo atsieina 210 litų, stogo – 180 litų, balkonų įstiklinimo – 390 litų, langų keitimo butuose bei bendro naudojimo patalpose – 416 litų, buto kvadratinio metro renovacija kainuoja per 500 litų, 50 kv. metrų dviejų kambarių butui valstybės parama per 20 metų, bankui už paskolą sumokėjus 3 proc. metines palūkanas, sudarys tik 3 tūkst. litų: „Kokia čia parama? Kaip sakė Serbenta, po renovacijos turi būti sutaupoma ne mažiau kaip 20 procentų dabar sunaudojamos šilumos. O jei taip neatsitiks, kaip nepavyko žymiai pigiau nupirkti darbų per CPO? Gyventojai mums kelia tokius klausimus, ką turime atsakyti?“

 Vertindamas pirmųjų miesto daugiabučių renovacijos darbų viešųjų pirkimų rezultatus Alytaus EEDA direktorius P.Jaciunskas apgailestavo, kad iš tiesų didžioji dalis valstybės paramos, numatytos namus atnaujinantiems gyventojams, pasiliks statybinių organizacijų kišenėse.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų