REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galutinai pritarta viešųjų pirkimų sugriežtinimui

Netrukus įsigalios nauji viešųjų pirkimų reikalavimai - perkančiosios organizacijos viešai turės skelbti informaciją ne tik apie įvykdytus pirkimus, bet ir apie ketinamus pradėti.

Netrukus įsigalios nauji viešųjų pirkimų reikalavimai - perkančiosios organizacijos viešai turės skelbti informaciją ne tik apie įvykdytus pirkimus, bet ir apie ketinamus pradėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas antradienį priėmė prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuotas ir patobulintas Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas: už balsavo 75 Seimo nariai, o susilaikė vienas parlamentaras - "Drąsos kelio" frakcijos narys Vytautas Matulevičius.

REKLAMA

Ekonomikos komiteto narė Birutė Vėsaitė skeptiškas kalbas, kad įstatymas žalingas ir paskatins korupciją, pavadino "audra stiklinėje", o prezidentės pakeitimus - pertekliniais ir "viešųjų ryšių akcija".

Seimas spalio pradžioje dvigubai - nuo 100 tūkst. litų iki 200 tūkst. litų padidino mažos vertės viešųjų pirkimų ribą, perkant prekes ar paslaugas, bet po karštų diskusijų paliko galioti dabartines 0,5 mln. litų "lubas", perkant darbus. Seimas taip pat panaikino išimtį politinėms partijoms, pagal kurią joms nebuvo taikomos Viešųjų pirkimų įstatymas. Tačiau perkant paslaugas, įstatymas nebus taikomas politinių partijų reklamai, propagandinių filmų ir vaizdajuosčių gamybai.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas taip pat nustatė, kad perkančioji organizacija apie bet kokį pradedamą pirkimą, nustatytą laimėtoją, pirkimo sutartį turės informuoti leidinyje "Valstybės žinios" - taip Seimas sudarė galimybes toliau dirbti leidyklai, kuri nuo kitų metų turėjo nutraukti savo veiklą.

Prezidentės teigimu, įstatymai neturi atverti kelio didesnei korupcijai ir neracionaliam lėšų naudojimui bei privalo užtikrinti sąžiningą konkurenciją. Pasak šalies vadovės, jokie viešieji pirkimai negali būti vykdomi paslapčiomis - todėl pasiūlė numatyti įpareigojimą viešai skelbti informaciją ne tik apie jau įvykusius viešuosius pirkimus, bet ir apie pradedamus mažos vertės pirkimus, jų laimėtojus ir sudaromas sutartis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė pasiūlė, kad perkančioji organizacija apie pradedamą pirkimą, taip pat nustatytą laimėtoją, ketinimą sudaryti sutartį bei sudarytą sutartį nedelsdama informuoja savo tinklalapyje ir leidinio "Valstybės žinios" priede "Informaciniai pranešimai". Tokioje informacijoje taip pat turėtų būti nurodyta pirkinio pasirinkimo priežastis, numatoma pirkimo sutarties kaina, laimėtojo pasirinkimo priežastis ir, jeigu žinoma, pirkimo sutarties įsipareigojimų dalį, kuriai laimėtojas ketina pasitelkti subrangovus, subtiekėjus ar subteikėjus.

REKLAMA

"Šie viešumo reikalavimai suteikia tiek valstybinės priežiūros institucijoms - Viešųjų pirkimų tarnybai, tiek viešajame pirkime ketinantiems dalyvauti tiekėjams išankstinės kontrolės ir korupcijos prevencijos galimybę", - teigiama prezidentės paaiškinimuose.

Seimas tokioms prezidentėms pataisoms pritarė.

2012 metais buvo įvykdyta 723,9 tūkst. mažos vertės pirkimų (2001 metais – 642,9 tūkst.) - jie sudarė 98,4 proc. bendro viešųjų pirkimų skaičiaus, o tokiems pirkimams buvo išleista daugiau nei 2 mlrd. litų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų