REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Prievartinis darbas šiandien vis dar yra skaudi realybė. Darbuotojai, neturintys kito pasirinkimo, veikiausiai prisidėjo ir prie jūsų turimų daiktų gamybos, rašo qz.com.

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai paskelbtame Globalaus vergovės indekse teigiama, kad pasaulyje vergiškomis sąlygomis dirba apie 30 mln. žmonių, o daugiau nei pusė jų yra iš kylančių rinkų šalių – Indijos, Kinijos, Rusijos.

REKLAMA

Moderni vergovė, kaip paaiškinama indekso apraše, yra įvairių rūšių priverstinis darbas, pradedant paveldima vergyste Mauritanijoje, kur vergų skaičius vienam gyventojui yra didžiausias pasaulyje, baigiant prievartiniu seksualiniu išnaudojimu ir sutartomis nepilnamečių santuokomis.

Vergai vis dar sudaro žymią visuomenės dalį tose šalyse, kur priverstinis darbas yra kultūros dalis. Tačiau vergystė yra ir privataus verslo problema – čia kankinasi du trečdaliai iš visų 30 mln. suskaičiuojamų vergų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulinės prekybos ir gamybos grandinės įsigalėjimas privedė prie to, kad daugiausia darbo reikalaujančiose grandyse žmonės dirba vergiškomis sąlygomis, o produkcijos savininkai apie tai net nežino.

Šią vasarą Kinijoje įkalintas australas papasakojo apie precedentą, kai kaliniai buvo prievarta verčiami surinkinėti ausines „Quantas“ ir „British Airways“ lėktuvams. Kalėjime buvo pagaminta daugiau nei 300 tūkst. ausinių rinkinių, tačiau už tai kaliniams nesumokėta nė cento.

Kaip rodo vergovės indeksas, Kinijoje dirba apie 3 mln. vergų. Jie nugaras lenkia valstybės valdomose darbo stovyklose, privačiose kompanijose, kuriančiose elektronikos prietaisus ar dizainerių rankines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokie milžinai kaip „Apple“, „Boeing“, „Intel“ ir tūkstančiai kitų buvo priversti dokumentuoti visus savo produkcijos gamyboje naudojamus mineralus ir brangiuosius metalus, kad įrodytų, jog Kongo Demokratinėje Respublikoje jie nėra išgaunami vergų.

Į vergystės skandalą neseniai pateko ir Azijos jūros gėrybių pramonė, kur migrantai darbuotojai buvo verčiami priverstinai dirbti krevečių, kalmarų ir kito jūrinio maisto veisyklose.

Indekse minimas ir Dramblio Kaulo Krantas, lyderiaujantis kakavos tiekimo srityje (apie 40 proc. kakavos tiekiama iš šios šalies plantacijų). Teigiama, kad didžiąją darbo jėgos plantacijose dalį sudaro vaikai, verčiami dirbti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų