REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mindaugas Laurinaitis

Šiaulių miesto savivaldybė tiesioginių derybų būdu iš „Šiaulių banko“ paėmė ilgalaikę daugiau nei penkių milijonų litų paskolą, kurios reikėjo investiciniams projektams finansuoti. Atrodytų nieko keisto, kad miesto vardą nešiojantis bankas solidarizavosi su miesto Savivaldybe, jei ne keletas faktų – Savivaldybės administracijai iki šiol vadovavo konservatorius Vladas Damulevičius, banko tarnybos vadovas yra ilgametis miesto Tarybos narys konservatorius Jonas Bartkus, o šių metų vasarą paskelbus viešąjį konkursą neatsiliepė nė vienas bankas.

REKLAMA
REKLAMA

Paskolą nutylėjo

Pasigirti mėgdavę valdininkai šį kartą buvo tylūs kaip pelės po šluota, tad teko patiems pasiteirauti, ar Šiaulių miesto savivaldybė tikrai paėmė daugiau nei penkių milijonų litų ilgalaikę paskolą, kuri buvo numatyta šių metų pradžioje tvirtinant biudžetą. Pinigų reikėjo investiciniams projektams finansuoti, kurių didžiausia dalis turėjo atitekti skandalingai pagarsėjusiam Menų inkubatoriui. Prie projektų, kuriuos finansuoja Europos Sąjunga, prisidėti privalo pati vykdytoja – šiuo atveju Savivaldybė, bet kaip žinia, biudžete švilpauja vėjai, tad teko pinigus skolintis.

REKLAMA

„Vadovaudamasi miesto Tarybos sprendimu, Savivaldybė skolinosi iš banko beveik 5,2 milijono litų. Paskolą suteikė Šiaulių bankas dešimčiai metų, palūkanos neskelbiamos. Į derybas buvo pakviesti penki bankai, dalyvavo du. Kriterijus – mažiausia kaina“, - į klausimus atsakė Savivaldybės atstovė spaudai Jūratė Rauduvienė.

Bankai neatsiliepė

Kaip dienraštis „Šiaulių naujienos“ jau rašė, šių metų vasarą Savivaldybė šiai paskolai gauti buvo paskelbusi viešą pirkimo konkursą. Tačiau skolose įklimpusi Savivaldybė tada gavo antausį iš bankų. Nors šių metų pradžioje buvo planuota imti daugiau nei penkių milijonų litų ilgalaikę paskolą (pirminiame variante paskolos dydis buvo žymiai didesnis, bet godumą teko koreguoti įvertinus realias aplinkybes), tačiau birželį, paskelbus viešojo pirkimo konkursą, nė vienas bankas neatsiliepė. Vis dėlto valdininkai buvo kaltę linkę suversti Vilniaus miesto savivaldybei, kurios skolos jau siekia net ne milijonus, bet milijardus litų.

REKLAMA
REKLAMA

„Skelbėme viešąjį konkursą, bet nė vienas bankas neatsiliepė. Manome, kad bankus neramina Vilniaus miesto savivaldybės skolos, apie kurias prakalbo net Vyriausybė, tad galbūt kilo nepasitikėjimas ir kitomis savivaldybėmis“, - tada samprotavo Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vaclovas Vingras.

Išlošė bankas

Viešųjų pirkimų įstatymai numato, kad neįvykus konkursui jį reikėtų skelbti pakartotinai, o ir tada neįvykus, su potencialiais konkurso dalyviais tartis tiesioginių derybų būdu. Žinoma, tokiu atveju išlošia ne perkančioji organizacija (šiuo atveju Šiaulių miesto savivaldybė), bet konkurso dalyviai, nes tariantis tiesiogiai savo sąlygas galimai diktuoja jie. Vis dėlto valdininkai nieko nelaukė ir nuėjo lengviausiu keliu – iš karto paprašė leisti su bankais tartis tiesioginių derybų būdu. „Pagal Viešųjų pirkimų įstatymą Savivaldybė kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą ir gavusi jos leidimą vykdė neskelbtinas derybas“, - teigia J. Rauduvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinant, kad tuo metu, kai vyko derybos, Savivaldybės administracijai vadovavo konservatorius V. Damulevičius, o konkurso laimėtojo tarnybos vadovu dirba tuo metu valdančiojoje daugumoje buvęs taip pat konservatorius J. Bartkus, galimą skolintoją nuspėti iš anksto buvo nesunku.

Pats J. Bartkus teigia, kad jokios įtakos sprendimui skolinti padaryti negalėjo. „Taip, esu Savivaldybės tarybos narys, bet nežinau, iš kokio banko paėmė paskolą. Banke esu atsakingas už kitus dalykus. Nedalyvauju paskolų teikimo procesuose. Žinau, kad Savivaldybė turėjo imti paskolą ir viešajame pirkimo konkurse ne vienas bankas nedalyvavo, tai viskas“, - dienraščiui teigė politikas.

REKLAMA

Bankai nepasitiki

Šiuo metu Šiaulių miesto savivaldybės skola siekia apie 111 milijonų litų. Savivaldybės pateiktais duomenimis, iki spalio 1 d. Savivaldybė bankams buvo skolinga 56 su puse milijono litų. Per tris šių metų ketvirčius grąžinta beveik devyni su puse milijono litų paskolų. Tačiau maždaug pusė šios sumos pasiskolinta.

Kad bankininkai jaučia nepasitikėjimą savivaldybėmis ir ateityje gali nebesuteikti paskolų, ekonomistai prakalbo dar pavasarį. Lietuvos banko vadovas rėžė tiesiai šviesiai – ateityje savivaldybės greičiausiai dirbs tik tam, kad grąžintų paskolas bankams. Komercinių bankų atstovai taip pat išsakė susirūpinimą augančia savivaldybių skola bei tai, kad jeigu situacija nesikeis ateityje bankai nebesutiks suteikti paskolų viešajam sektoriui.

Šiaulių miesto savivaldybė iš Šiaulių banko tiesioginių derybų būdu paėmė ilgalaikę paskolą investiciniams projektams finansuoti. Savivaldybės administracijai tada vadovavo konservatorius V. Damulevičius (dešinėje), o banke vienos tarnybos vadovu dirba jo partijos kolega, miesto Tarybos narys J. Bartkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų