REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Spektakliai, klasikinės muzikos koncertai, parodos – jau šių metų gruodį tokiais renginiais trauks Raudondvario dvare įsikūręs Menų inkubatorius, kuriam, pasinaudojus ES struktūrinių fondų parama, įkurtos patalpos buvusiose dvaro arklidėse-ratinėje. Pirmieji lankytojus specialiai šiai erdvei sukurtais kūriniais nustebins Nacionalinis Kauno dramos teatras, Kauno valstybinis muzikinis teatras ir Kauno valstybinė filharmonija.

Spektakliai, klasikinės muzikos koncertai, parodos – jau šių metų gruodį tokiais renginiais trauks Raudondvario dvare įsikūręs Menų inkubatorius, kuriam, pasinaudojus ES struktūrinių fondų parama, įkurtos patalpos buvusiose dvaro arklidėse-ratinėje. Pirmieji lankytojus specialiai šiai erdvei sukurtais kūriniais nustebins Nacionalinis Kauno dramos teatras, Kauno valstybinis muzikinis teatras ir Kauno valstybinė filharmonija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei palyginti dar visai neseniai apsilankius Raudondvario dvare praeities didybę reikėjo įsivaizduoti, pastaruoju metu kompleksas pasikeitė neatpažįstamai. Pasinaudojus Ūkio ministerijos administruojamomis ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamomis priemonėmis įvykdyti projektai, kurių metu dvaras ne tik atsinaujino, bet ir pradėjo vystyti naujas veiklas.

REKLAMA

Rūmuose 2013 m. birželį atidarytos muziejaus ekspozicijos, vyksta Kauno rajono gyventojų santuokų ceremonijos, duris atvėrė baltoji konferencijų salė, pilies rūsyje įsikūrė maitinimo įstaiga. Oranžerijoje duris atvėrė restoranas su salėmis banketams.

Jau šių metų pabaigoje atnaujintose Raudondvario arklidėse–ratinėje bus atidarytas inovatyvus Menų inkubatorius, kuriame bus apie 500 vietų mobili teatro ir koncertų salė, fotografijos ir meno galerija su ekspozicijų sale, kūrybinės ir gyvenamosios patalpos kūrėjams–rezidentams. Inovatyviame meno inkubatoriuje vienu metu dirbs kelios dešimtys kūrėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Ką unikaliam XVII amžiaus architektūros ansambliui suteikė ES parama papasakojo Raudondvario dvaro vadovė Snieguolė Navickienė.

Su kokiomis pagrindinėmis problemomis susidūrė Raudondvario dvaras prieš pradedant įgyvendinti projektus? Raudondvario dvaro sodyba – vienas ryškiausių renesanso ir romantizmo laikotarpyje susiformavusių sodybinių ansamblių Lietuvoje, valstybės saugomas kultūros paminklas. Tačiau, nuo 7-ojo dešimtmečio nerestauruotas ir turistų lankymui nepritaikytas objektas pradėjo prarasti turistinį potencialą, juk nerestauruojami ir nepritaikomi dvaro pastatai nyksta. Siekiant išsaugoti dvaro sodybą ateities kartoms, šiam ansambliui buvo būtina restauracija ir nuolatinė priežiūra. Savo lėšomis to niekaip negalėjome padaryti, tad pasinaudojome Ūkio ministerijos kuruojamų priemonių ES struktūrinių fondų lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką pakeitė ir pakeis vykdomi projektai?

Vykdant projektus „Raudondvario dvaro pilies kompleksiškas pritaikymas turizmo reikmėms“ ir „Raudondvario dvaro sodybos žirgyno pastato pritaikymas meno inkubatoriaus veiklai“ visų pirma buvo restauruojami pastatai – dvaro sodybos pilis ir arklidės. Šios rekonstrukcijos leido išsaugoti Lietuvai svarbius kultūros paveldo objektus. Taip pat jų pritaikymas visuomenės reikmėms užtikrins nuolatinę jų priežiūrą, teiks naudą tiek Raudondvario bendruomenei, tiek Lietuvos jauniesiems menininkams, pritrauks lankytojus ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio.

REKLAMA

Kokie svarbiausi darbai padaryti?

Raudondvario dvaro pilis pritaikyta turizmo ir visuomenės poreikiams tenkinti. Šiuo metu čia teikiamos kompleksinės turizmo paslaugos: veikia Juozo Naujalio muziejaus ekspozicijos, vyksta kameriniai renginiai, rūsyje įrengiama kavinė, įrengta salė reprezentaciniams renginiams – įvairioms iškilmėms, šventėms rengti.

Taip pat sutvarkytos pilies šildymo sistemos, dėl ko joje tapo ne tik jaukiau, bet ir taupiau.

Arklidžių restauravimas vis dar vykdomas, jų infrastruktūra bus pritaikyta menų inkubatoriaus veiklai. Arklidėse įrengiama 500 vietų mobili teatro ir koncertų salė, čia bus galima organizuoti kultūros, meno renginius. Dalis pastato skirta menininkų rezidencijoms.

REKLAMA

Kokia veikla bus vykdoma menų inkubatoriuje?

Žirgyno patalpose bus sukurtos sąlygos ir infrastruktūra menininkams kurti ir pristatyti visuomenei savo darbus bei plėtoti su menu susijusius verslus. Kultūros paveldo objekte į kūrybinių industrijų kūrimą bus įtraukiama vietos bendruomenė, formuojami jos kultūriniai poreikiai. Planuojama, kad vienu metu arklidėse galės reziduoti apie 40 smulkiojo ir vidutinio verslo subjektų.

Ar padaugėjo turistų ir renginių dvare, lyginant su ankstesniu laikotarpiu?

Atnaujinus Raudondvario dvaro sodybos kompleksą, čia kasmet surengiame vis daugiau renginių: „Rudens sambariai“, „Sidabrinės gervės naktis“, iškilmingai pažymime valstybės dieną. Taip pat nuolatos sulaukiame vis daugiau dvaro sodybos lankytojų, ypatingai šiltuoju metų laiku. Žirgyno atidarymas, manau, taip pat sukvies ne tik jaunuosius menininkus iš visos Lietuvos, bet ir dar labiau padidins turistų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES parama

Projektas „Raudondvario dvaro pilies kompleksiškas pritaikymas turizmo reikmėms“ įvykdytas pagal Ūkio ministerijos kuruojamą priemonę „Viešųjų nekilnojamųjų kultūros paveldo objektų kompleksiškas pritaikymas turizmo reikmėms“. Pagal šią priemonę 2007-2013 metais ES finansinė parama skirta 64 projektams, 25 iš jų jau baigti įgyvendinti. Bendra projektų vertė siekia 278,5 mln. litų, iš jų 251,5 mln. litų - ES struktūrinių fondų lėšos.

Projektas „Raudondvario dvaro sodybos žirgyno pastato pritaikymas meno inkubatoriaus veiklai“ vykdomas pagal priemonę „Asistentas-2”. Pagal šią priemonę 2007-2013 metais ES finansinė parama skirta 8 projektams, kurių bendra vertė 48,7 mln. litų, o iš ES struktūrinių fondų finansuojama dalis – 45,8 mln. litų.

REKLAMA

Kaip sakė Ūkio ministerijos Investicijų ir eksporto departamento Turizmo politikos skyriaus vedėja Laura Paulauskienė, Lietuvos turizmo plėtros prioritetinės kryptys yra kultūrinis turizmas, aktyvaus poilsio turizmas, dalykinis (konferencijų) turizmas ir sveikatos turizmas. Dvarai yra ne tik svarbi mūsų kultūros paveldo dalis, bet ir apima visas prioritetines turizmo kryptis.

„Dvarams skiriamas ypač didelis dėmesys, siekiant plėtoti ir tinkamai pristatyti turizmo produktus. Daug dvarų dėl didelio investicijų poreikio panaudojami tik iš dalies, dažnai bloga jų būklė, netvarkinga aplinka ar akivaizdus veiklos juose trūkumas yra gausesnio jų lankymo kliūtis, o neprižiūrimi jie vis labiau praranda savo vertę. Kultūrinis turizmas suteikia galimybę atgaivinti ir išlaikyti šiuos paveldo objektus, todėl juos siekiama pritaikyti lankytojams, sukurti reikiamą aplinkos ir eksponavimo infrastruktūrą dvaruose, juose turi būti teikiamos turizmo paslaugos ir geriau tenkinami keliautojų poreikiai“, - sako L. Paulauskienė.

Šiuo metu skirta daugiau nei 114 mln. Lt ES struktūrinės paramos lėšų 42 projektams, kuriais siekiama pritaikyti dvarus turizmo reikmėms.

Kostas Baniulis,

Ūkio ministerija

Užsakymo numeris: 3879  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų