REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį po ilgų derybų buvo pasirašyta ekonominis ir prekybos susitarimas tarp ES ir Kanados, po kurio įsigaliojimo turėtų suintensyvėti lietuviškų perdirbtų mėsos ir pieno produktų eksportas į šią šalį.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu potencialūs paslaugų ir viešųjų pirkimų sektoriai lietuviškai plėtrai Kanadoje galėtų būti telekomunikacinės, kompiuterinės ir statybos paslaugos, skelbia Užsienio reikalų ministerija.

REKLAMA

Europos Komisijos prezidentas José Manuelis Barroso ir Kanados premjeras Stephenas Harperis po daugiau negu ketverių metų įtemptų derybų Briuselyje patvirtino politinį sutarimą dėl paskutinių ginčytinų klausimų siekiant sudaryti išsamų ekonominį ir prekybos susitarimą (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA) tarp Europos Sąjungos ir Kanados. Tai bus pirmas ES ir G8 valstybės laisvosios prekybos susitarimas.

Ši sutartis apims palaipsninį rinkų atvėrimą prekėms, paslaugoms, investicijoms ir viešiesiems pirkimams. Ilgiausi pereinamieji periodai naikinant muitų tarifus prekėms truks ne ilgiau kaip 7 metus, jautriausioms žemės ūkio prekėms bus išlaikytos tarifinės kvotos. Viešųjų pirkimų srityje Kanada įsipareigojo atverti rinką ne vien federaliniu, bet ir provincijų lygmeniu, kas buvo itin svarbu ES.

REKLAMA
REKLAMA

Patvirtinus politinį sutarimą, ekspertai toliau dirbs su techninėmis sutarties detalėmis. Kad susitarimas įsigaliotų, jam turės pritarti visos ES šalys narės ir 10 Kanados provincijų.

Derybas buvo planuota baigti 2012 metų pabaigoje, tačiau šalys nesutarė dėl kelių itin jautrių abiem pusėms klausimų: europietiškų pieno produktų eksporto kvotų į Kanadą, kanadietiškos jautienos ir kiaulienos importo į ES kvotų, ES investicijų apsaugos Kanadoje, viešųjų pirkimų sąlygų miesto transporte Kanados Kvebeko ir Ontarijo provincijose, geografinių nuorodų apsaugos keliems ES produktams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2013 metais derybininkai toliau intensyviai dirbo, įvyko keli aukščiausio lygio susitikimai, tačiau politinio persilaužimo vis nepavykdavo pasiekti. Tik rugsėjo pabaigoje–spalio pradžioje po atkaklių pastangų šalys pagaliau sutarė dėl ginčytinų tarifinių kvotų ir ES geografinių nuorodų apsaugos Kanadoje.

ES šiuo metu dėl laisvosios prekybos susitarimų derasi su dar dviem G8 valstybėmis – JAV ir Japonija.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų