REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Savo darbo aplinka nepatenkintas biuro darbuotojas dirbs mažiau produktyviai, o pasitaikius pirmai progai greičiausiai ir apskritai atsisveikins su įmone. Šią pamoką pagaliau išmoko ir nemaža dalis šalies darbdavių, siekiančių sukurti sveiką ir patogią darbo aplinką, ir į jos kūrimo procesą vis aktyviau įtraukiantys tiek interjero specialistus, tiek ir pačius darbuotojus.

Savo darbo aplinka nepatenkintas biuro darbuotojas dirbs mažiau produktyviai, o pasitaikius pirmai progai greičiausiai ir apskritai atsisveikins su įmone. Šią pamoką pagaliau išmoko ir nemaža dalis šalies darbdavių, siekiančių sukurti sveiką ir patogią darbo aplinką, ir į jos kūrimo procesą vis aktyviau įtraukiantys tiek interjero specialistus, tiek ir pačius darbuotojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia – patogumas

Į naujai renovuotas patalpas šią vasarą persikėlė Klaipėdoje įsikūrusios, PET plėvelę ir kamštelius gaminančios įmonės „Retal Baltic“ administracija. Pagrindinis motyvas keltis į naują biurą, pasak įmonės direktoriaus Giedriaus Viederio, buvo darbuotojų patogumas. „Mūsų administracija buvo tame pačiame pastate, bet kitose patalpose, kuriose, išaugus personalo skaičiui, darbuotojai neišsiteko“.

REKLAMA

Pasak vadovo, įsirengdama naują biurą, įmonė prabangos nesivaikė, vadovavosi praktiškumu ir patogumu: „Darbo aplinka yra labai svarbi žmogui, nes joje praleidžiame didžiąją dalį savo darbingo laiko. Svarbu joje jaustis komfortiškai, turėti asmeninės erdvės ir visas sąlygas patogiai dirbti. Kad būtų praktiška, ergonomiška ir gražu dirbti – tai buvo mūsų pagrindiniai reikalavimai įsirengiant darbo aplinką“.

Baldus rinko patys darbuotojai

G. Viederis pasakojo, kad įrengdami naujas darbo vietas daug dėmesio skyrė biuro baldams, ypač kėdėms, kurias rinkosi patys darbuotojai. „Kėdė yra vienas iš pagrindinių dalykų sėdimą darbą dirbančiam žmogui, todėl jų išbandėme nemažai, kol galiausiai išsirinkome. Biurą padėjęs įsirengti baldų gamintojas „Narbutas“ mums paskolino kelis kėdžių modelius, kuriuos paeiliui išbandė darbuotojai“.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau surengto balsavimo metu buvo išrinkta labiausiai darbuotojams patikusi kėdė. Darbuotojai pasirinko šiuolaikiško dizaino, ergonomišką kėdę – reguliuojamo aukščio, su porankiais ir tinkleliu vietoj įprasto standaus atlošo. Tokia kėdė geriau prisitaiko prie žmogaus nugaros išlenkimų bei suteikia patikimą „kvėpuojančią“ atramą.

Daugiau nuomonių – geresnis sprendimas

Biuro įrengimas turi būti bendras sprendimas, neabejoja „Retal Baltic“ vadovas: „Kuo daugiau nuomonių išklausai, tuo geresnį variantą gali rasti. Mes – vadovai, darbuotojai, biuro erdves padėję suplanuoti baldų gamintojo specialistai – kartu sprendėme, kaip turėtų būti išdėstytos darbo vietos, kad būtų patogu ir būtų optimaliau užpildyta erdvė, kas kur turi sėdėti. Skaičiavome, kiek stalų turi būti, kur ir kaip turi stovėti, kokios spintos turi būti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biuras – visuma

Biuro baldų gamintojo įmonių grupės „Narbutas“ atstovas Klaipėdoje Donatas Česnulis taip pat sako pastebintis, kad įmonės pastaruoju metu ėmė skirti daugiau dėmesio darbo aplinkai. „Negrįžtamai praėjo tie laikai, kai visus sprendimus – kokius stalus pirkti, kokia spalva dažyti sienas ir kokius paveikslus ant jų kabinti – priima vienas vienintelis žmogus, kompanijos vadovas. Anksčiau visi norėjo sutaupyti, dabar nori gero rezultato, tokio, kad darbuotojai būtų patenkinti savo darbo aplinka ir čia jaustųsi lyg namuose“.

REKLAMA

Pasak D. Česnulio pasikeisti požiūriui padėjo ir tai, kad įmonės nebenori kartoti klaidų. „Nepasikliaudami specialistais, galutinio rezultato galite sulaukti ne tokio, kokio tikėjotės – netvarkingo, margo kaip velykinis kiaušinis biuro įspūdžio. Biuras yra erdvių visuma, todėl turi būti tęstinumas tarp jų – turi sietis priimamojo zona, vadovo zona, posėdžių salė, darbuotojų darbo vietos“.

Geriausio rezultato galima tikėtis tuomet, kai biurą įsirengiančią įmonę konsultuoja profesionalai. „Pastebime, kad taip dirba jau nemažai įmonių. Jos į mus kreipiasi ne dėl atskirų biuro baldų įsigijimo, bet pageidauja, kad mes pasiūlytume ir darbo vietos bei visos darbo aplinkos idėją, priderintą prie įmonės darbo specifikos – suplanuotume zonų atskyrimą, parinktume interjero spalvas, grindų dangą, net dekoro sprendimus“.

REKLAMA

Renkasi ergonomiškumą

„Klaipėdoje dabar dažniausiai biurus atnaujina tos įmonės, kurios plečiasi, arba kurios yra įsikūrusios prieš nemažai metų ir nori atsinaujinti interjerus. Mūsų patirtis rodo, kad įmonės linkusios atsinaujinti biurus kas 8-10 metų. Baldai ir interjeras keičiami ne dėl to, kad nusidėvėjo ar tapo nebemadingi, dažniausiai tai padiktuoja noras tiesiog atsinaujinti“, – pastebi D. Česnulis.

Pašnekovo vertinimu, įsirengiant arba renovuojant biurus stengiamasi darbo vietas įrengti kuo ergonomiškiau – kad darbuotojui reikėtų daryti kuo mažiau judesių, viskas būtų po ranka, o biuro baldai būtų funkcionalūs, reguliuojami, lengvai pritaikomi įvairaus sudėjimo ir ūgio darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baldai mažėja, spalvos šviesėja

Kokie biurai populiarūs Lietuvoje? Šiuolaikinius biurus lietuviai linkę įsirengti skandinavišku stiliumi – pasirenkami lengvos konstrukcijos baldai, stengiamasi palikti atviras, šviesias erdves, pirmenybė teikiama švelnioms, pastelinėms spalvoms, aplinką pagyvinant ryškesnių spalvų akcentais. Tokia darbo aplinka atrodo estetiškai tvarkinga, bet nenuobodi.

D. Česnulis sako, neturėtume pamiršti, kad biuro baldai visų pirma – darbo priemonė, o ne biuro interjero akcentas. Dėl to specialistas nepataria į darbo zoną įsileisti tamsių bei ryškių spalvų, nes vienos slopina, o kitos blaško ir vargina akis. Dėl to viena populiariausių stalviršio bei pertvarų spalvų jau kuris laikas yra balta. Jei biure trūksta spalvų ir norisi jį pagyvinti, rekomenduojama pasirinkti žaismingesnes, pavyzdžiui, ryškiai žalios spalvos kėdes ar gobeleno pertvaras tarp stalų. Ryškios spalvos labiausiai tinka poilsio zonoms, virtuvėlėms, be kurių šiuolaikinis biuras yra neįsivaizduojamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų