REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kaip ir likęs pasaulis, Europa atidžiai stebi biudžeto krizę Vašingtone ir JAV bankroto galimybes, pasiekus skolos lubas, rašo CNBC.

 Kaip ir likęs pasaulis, Europa atidžiai stebi biudžeto krizę Vašingtone ir JAV bankroto galimybes, pasiekus skolos lubas, rašo CNBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors didžiausios pasaulio ekonomikos bankrotą prognozuoja tik nedaugelis, tačiau, jei taip nutiktų, sudrebėtų ir trapūs Europos ekonomikos augimo pamatai – ypač periferinėse valstybėse.

REKLAMA

,,JAV bankrotas Europoje būtų labiausiai nelauktas. – sako ,,Deutche Bank” ekspertas Londone Markas Wallas. – Regionas jau pradeda atsigauti, tačiau tas atsigavimas dar labai trapus ir netolygus. Prireiks dar bent keletos metų, kad žemyno augimas sustiprėtų.”

Nors ekonomikos augimas euro zonoje šiemet vis dar bus pažymėtas minuso ženklu ir, prognozuojama, sieks -0,4 proc., kitąmet Tarptautinis valiutos fondas bendrosios valiutos zonai planuoja 0,6 proc. augimą.

REKLAMA
REKLAMA

Alecas Youngas iš agentūros ,,S&P Capital” CNBC prognozavo, kad procesai Europoje galėtų pakrypti blogyn, jei JAV vyriausybės sustabdymas užtruktų bent kelias savaites, o investuotojai jau turėtų pasirengti spalio 17 d. planuojamam JAV skolos lubų pasiekimui.

Nors Europos ekonomika atsigauna, pastarasis precedentas šią padėtį visiškai pakeistų – jei respublikonai nesugebės susitarti su Baltaisiais rūmais dėl skolos lūbų pakėlimo, JAV Iždo galimybė spausdinti dolerius taip pat bus apribota.

Europos ekonomika tiesiogiai priklauso nuo ekonominių padarinių už Atlanto, dėl glaudaus abiejų žemynų finansų sektoriaus bendradarbiavimo. ,,JAV yra antra didžiausia Europos prekybos partnerė, - sako M. Wallas. – Taip pat egzistuoja glaudus Europos ryšys su JAV finansų sektoriumi.”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galimas JAV bankrotas neabejotinai paveiktų Europos ekonomikų atsigavimo variklį – eksportą. Susilpnėjęs JAV doleris jau dabar brangina europiečių eksporto prekes ir kerta per regiono konkurencingumą.

,,Jei JAV ištiktų bankrotas, kad ir kaip netikėčiau tokia galimybe, Europos atsigavimas būtų suluošintas”, - sako HSBC ekonomistas Londone Matteo Cominetta.

Labiausiai nuo to esą nukentėtų pietinė Europa – Ispanija, Italija, Graikija, Portugalija – mat jų ekonomikų atsigavimas dar kur kas trapesnis nei šiauriau esančių valstybių.

REKLAMA

Europos periferijos atsigavimas tiesiogiai priklauso nuo stiprėjančio eksporto, kuris užgožia vis dar opias nedarbo problemas ir menką vidaus vartojimo paklausą. Problemos JAV ekonomikoje neabejotinai sužlugdytų tas mažas viltis.

,,Vienintelis besikeičiantis rodiklis Europoje yra padidėjusi paklausa užsienyje. Pavyzdžiui, Europos eksporto paklausa JAV išaugo 12 proc. Nors tai neatrodo daug, JAV žlugimas paveiktų visas pasaulio rinkas, tad nuo to Europa nukentėtų ir netiesiogiai”, - CNBC teigė M. Cominetta.

JAV bankrotas gerokai pabrangintų ir šalies bankų bei verslo skolinimąsi, o šios pasekmės netruktų išplisti globaliai ir ypač į Europą. Šiuo atveju Europos skolinimosi kaštai šoktų į viršų, sustabdydami trapų atsigavimą.

REKLAMA

Žinoma, Europos centrinis bankas galėtų įsikišti į rinkas ir vėl gelbėti periferines šalis, tačiau net tuo atveju pasekmės būtų skaudžios – per kelerius metus laimėta kova su krize būtų ištrinta.

,,Ir Europa šiandien nelabai ką gali padaryti – nebent raginti Vašingtoną greičiau susitarti”, - sako M. Wallas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų