REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Akibrokštas Lietuvai PBK kainuos licenciją?

(papildyta 17.20)

Lietuvos radijos ir televizijos komisija trečiadienį nusprendė stabdyti per "Pirmąjį Baltijos kanalą" rodomas Rusijoje rengtas laidas. Lietuvos radijo ir televizijos komisija (Komisija) spalio 9 d. svarstė televizijos programoje „PBK Lithuania“ (PBK) spalio 4 d. transliuotą laidą „Žmogus ir įstatymas“, kurioje buvo paskleista neapykantą kurstanti ir tikrovės neatitinkanti informacija apie 1991 m. sausio 13-osios įvykius, tyčiojamasi iš Lietuvos žmonių ir niekinamas kovotojų už Lietuvos laisvę atminimas.

Komisija, remdamasi Visuomenės informavimo įstatymu, draudžiančiu tokios informacijos skelbimą, nusprendė įpareigoti Lietuvos jurisdikcijai priklausančius retransliuotojus laikinai 3 mėn. sustabdyti PBK programą sudarančių ne Europos Sąjungos šalių laidų retransliavimą Lietuvoje. Komisija taip pat nusprendė kreiptis į Latvijos nacionalinę elektroninės žiniasklaidos tarybą su prašymu laikinai sustabdyti PBK programą transliuojančios bendrovės „Pirmasis Baltijos kanalas“ licencijos galiojimą, kol nebus užtikrinta, kad PBK Lietuvoje skleidžiama informacija atitinka Lietuvoje galiojančius teisės aktus.

Apie priimtą sprendimą Komisija nusprendė nedelsiant informuoti ir visus retransliuotojus, kurie retransliuoja PBK programą Lietuvoje, primindama apie atsakomybę už įstatymus pažeidžiančių programų retransliavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Komisijos sprendimą pagal įstatymą dar turi sankcionuoti Vilniaus apygardos administracinis teismas, tačiau Komisija ragina retransliuotojus nelaukti sprendimo įsigaliojimo, o pasekti UAB „Cgates“ pavyzdžiu ir nedelsiant nutraukti minėtų PBK programos dalių retransliavimą Lietuvoje.

REKLAMA

Toks sprendimas priimtas po melagingos propagandinės laidos apie 1991 metų sausio 13-osios sovietų agresiją, BNS sakė komisijos vadovas Edmundas Vaitiekūnas.

"Sprendimas yra toks, kad ne stabdyti apskritai visą kanalą, bet stabdyti tik tas laidas toje programoje, kurios buvo ruoštos trečiųjų šalių - ne ES šalių, o trečiųjų šalių. Kalbant konkrečiai apie šį kanalą, negalima retransliuoti Lietuvoje tų laidų, kurios buvo ruoštos Rusijoje. Šiuo atveju kalbama apie "Pervyj Baltyjskij" kanalą, nes tai sudaro maždaug apie 70 proc. programos tame kanale", - BNS sakė E.Vaitiekūnas. Melagingi faktai apie 1991 metų sausį įvykdytą sovietų agresiją paskelbti spalio 4 dienos propagandinėje laidoje "Žmogus ir įstatymas". Laidoje buvo interviu su Vilniaus televizijos bokštą šturmavusios grupės "Alfa" tuometiniu vadu Michailu Golovatovu ir kitais pašnekovais, kurie neigė buvus kariškių ataką.

REKLAMA
REKLAMA

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei šturmuojant televizijos bokštą žuvo 13 Lietuvos laisvės gynėjų, tarp jų viena mergina - Loreta Asanavičiūtė, kuri pateko po tanko vikšrais ir mirė ligoninėje. Į medicinos įstaigas kreipėsi 580 nukentėjusiųjų.

Po minėtos laidos vienas iš kabelinės televizijos operatorių "Cgates" sustabdė Pirmojo Baltijos kanalo retransliavimą.

Minėtas kanalas, rodydamas propagandinę laidą apie tragiškus 1991 m. sausio 13-osios įvykius, galėjo pažeisti ne tik žurnalistinę etiką ir žmogišką padorumą bei vykdyti antivalstybinę veiklą, tad jo transliacijos buvo sustabdytos. Dėl propagandinėje laidoje „Žmogus ir įstatymas“ nuskambėjusių teiginių tyrimą gali pradėti Lietuvos generalinė prokuratūra, skelbė lrt.lt. Už pasisakymą, kad sausio 13-ąją „savi šaudė į savus“, nubaustas Socialistinio liaudies fronto veikėjas Algirdas Paleckis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva reikalauja atsiprašyti. Į šiuos įvykius greitai reagavo Lietuvos radijo ir televizijos komisija (Komisija). Ji kreipėsi į Latvijos jurisdikcijai priklausantį „Pirmąjį Baltijos kanalą“ (PBK) ir pareikalavo paneigti melagingus, tikrovės neatitinkančius bei Lietuvos piliečius įžeidžiančius faktus apie Sausio 13-osios įvykius, kurie buvo viešai paskelbti š. m. spalio 4 d. „PBK Lithuania“ laidoje „Žmogus ir įstatymas“.

Šiandien posėdžiaujanti Lietuvos radijo ir televizijos komisija svarsto galimybę laikinai įpareigoti Lietuvos retransliuotojus sustabdyti PBK transliuojamų programų dalį, kuri rengiama ne ES teritorijoje. Greičiausiam tam bus pritarta.

REKLAMA

ES audiovizualinių paslaugų direktyva reglamentuoja, jog tokiu atveju gali būti nutraukiamas dalies programos retransliavimas. Per 72 valandas nuo Komisijos teikimo sprendimą dėl minėtų priemonių turi priimti administracinis teismas.

Kol įsigalios teismo sprendimas, komisija siūlo kitiems retransliuotojams pasekti „Cgates“ pavyzdžių ir nutraukti ne ES šalyse paruoštos programų dalies retransliavimą.

Taip pat svarstoma galimybė kreiptis į Latvijos institucijas, kad būtų sustabdyta PBK licenzija, kol pasibaigs teisiniai procesai Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų