REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienam pieno ūkiui svarbu, kad jo karvės būtų sveikos ir produktyvios. Būtent tai ir buvo mokslininko Bryan Swistock tyrimo objektas. B.Swistock tyrinėjo Pensilvanijos pienininkystės ūkiuose karvėms duodamą vandenį. Tyrimo tikslas buvo nustatyti vandens kokybės daromą įtaką ne tik karvių sveikatai, bet ir primilžiui.

REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, kad dauguma pieno ūkių tiria turimus vandens išteklius dėl įvairių bakterijų. Tačiau retas, kuris tiria vandenį dėl nenaudingų druskų, metalų ar kitų dalelių. Nors kaip tik šie elementai gali ženkliai paveikti bandos produktyvumą“, – teigė mokslininkas.

REKLAMA

Po to, kai 2012 m. Pensilvanijos pieno ūkiuose ženkliai sumažėjo pieno gamyba, buvo nuspręsta išsiaiškinti, dėl ko tai įvyko. „Pienininkystės ūkiams pasiūlėme nemokamai ištirti jų bandoms duodamo vandens kokybę. Vienas mūsų projekto tikslas buvo supažindinti pieno ūkių darbuotojus su įvairiais vandens kokybės parametrais, kurie nenaudojami paprasto vandens tyrimo metu. Kitas – įvardinti, kokias chroniškas bandos produktyvumo problemas sukelia nekokybiškas vanduo“, – pasakojo B.Swistock.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau kaip 240 pienininkystės ūkių sutiko išsitirti juose naudojamą vandenį, iš jų daugiau kaip 72 proc. pateikė tinkamus vandens mėginius. Pastarieji buvo tiriami dėl 13-os vandens kokybės parametrų, kurie daro įtaką gyvulių sveikatai.

Ištyrus mėginius paaiškėjo, kad 26 proc. pieno ūkių, kuriuose karvė per dieną vidutiniškai duoda 26 kg pieno, turi bent vieną blogą vandens kokybės parametrą. 32 proc. ūkių, kuriuose vidutinis karvės dienos primilžis yra mažesnis nei 23 kg, turėjo dvi ir daugiau vandens kokybės problemas. B.Swistock pažymėjo, kad produktyviuose ūkiuose, kuriuose per dieną karvė vidutiniškai duoda daugiau kaip 35 kg pieno, vandens kokybė buvo puiki.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkas akcentavo: „Ūkininkai turi suprasti vandens svarbą ir siekti, kad jis būtų kuo kokybiškesnis. Skatinčiau ūkiuose įrengti vandens skaitiklius, kurie padėtų nustatyti bandos vandens vartojimo lygį. Tai padėtų dar tiksliau išsiaiškinti nekokybiško vandens ir karvių produktyvumo sąsajas.“

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų