REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

A. Zuokas tikisi, kad vilniečiams šildymo išlaidas padės sumažinti lietuviškas pavydas

Pasitikrinkite, kiek už šildymą permoka jūsų namas

Nors vasara dar nesibaigė, gyventojai su nerimu jau laukia artėjančio šildymo sezono. Kas keisis šiemet ir ar vilniečiams vėl gresia ilga ir brangi žiema?

Nors vasara dar nesibaigė, gyventojai su nerimu jau laukia artėjančio šildymo sezono. Kas keisis šiemet ir ar vilniečiams vėl gresia ilga ir brangi žiema?

REKLAMA

Ketvirtadienį buvo pristatytas bendras Vilniaus miesto savivaldybės ir bendrovės „Vilniaus energija“ projektas – pastatų šilumos suvartojimo analizė ir rekomendacijos gyventojams, kuris, tikimasi padės sumažinti išlaidas šildymui.

Renovaciją skatins pavydu

Pastatų faktinio šilumos vartojimo efektyvumo analizė parodė, kad daugiau kaip 3 tūkstančiai Vilniaus daugiabučių turi būti renovuojami. „Analizė parodė, kad daugiau nei 3 tūkstančiai daugiabučių patenka į kategorijas „bloga“, „labai bloga“, „ypač bloga“. Vadinasi, norint sumažinti sąskaitas už šildymą, daugiabučius būtina renovuoti. Sudarytas interaktyvus žemėlapis yra puikus įrankis palyginti, kiek finansiškai šilumos suvartojo namas skirtingais šildymo sezonais, palyginti su analogiško projekto tipo pastatų vartojimu ar su kaimynystėje esančiais daugiabučiais ir susipažinti su pateiktomis rekomendacijomis“, – konferencijoje sakė sostinės meras Artūras Zuokas.

Anot jo, teigiamai turėtų suveikti lietuviškas pavydas.

„Aš tikiuosi, kad vilniečiams bus naudingas lietuviškas pavydas, žinoma, gerąja prasme, kad jie pradės domėtis, kodėl mano kaimynas kitame name moka mažiau?“ – sakė Vilniaus meras.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat manoma, kad šis šildymo išlaidų žemėlapis padės kontroliuoti namo administratorius ir šilumos punkto prižiūrėtojus. Kokia namo būklė, galės pažiūrėti ir gyventojai, perkantys naujus butus.

REKLAMA

„Tikimės, kad laisvai pasiekiami duomenys leis žmonėms lengviau apsispręsti ir ryžtis senų namų renovacijai. Taip elgtis racionalu: užkirstas kelias šilumos švaistymui mažina sąskaitas už šildymą“, – sakė bendrovės „Vilniaus energija“ grupės vadovas Dr. Romanas Savickas.

 Teiks rekomendacijas

Analizė ir interaktyvus žemėlapis pateikiami Vilniaus miesto savivaldybės internetiniame puslapyje (žemėlapio kairiajame viršutiniame kampe reikia pažymėti „Faktinis energijos vartojimas gyv. pastatuose"). Žemėlapyje pateikti 4799 šilumos punktai pagal faktinį energijos suvartojimą gyvenamajame pastate ir kokia klasei daugiabutis pagal šiuos duomenis priklauso. Iš viso yra 15 klasių, sugrupuotų į 6 kategorijas – „gera“, „bloga“, „labai bloga“, „ypač bloga“ ir „renovuoti namai“.

REKLAMA
REKLAMA

Iš visų pateikiamų šilumos punktų į klasę „gera“ patenka 349 (iš jų renovuoti 93), „vidutinė“ – 1104, „bloga“ – 2715, „labai bloga“ – 512, „ypač bloga“ – 119 daugiabučių.

Namą galima rasti pagal adresą. Prie jo pateikiama informacija, kuriai klasei priklauso (ir priklausė praėjusiais metais) daugiabutis, namo statybos metai, namo tipas, namo prižiūrėtojas, ir kokių priemonių Vilniaus miesto savivaldybė rekomenduoja imtis.

Deja, net jei jūsų namas yra renovuotas ar visiškai naujas, garantijos, kad jis pateks į klasę gera, nėra. Pasak specialistų, taip yra dėl skirtingų pastatų tipų. Didesnes šildymo išlaidas gali nulemti didesni langai ar kitos neergonomiškos konstrukcijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Interaktyviame žemėlapyje patikrinus vieną prieš dvejus metus renovuotą namą Rinktinės gatvėje pasirodė, kad jis po renovacijos tepakilo per vieną klasę – iš ketvirtos į trečią. 

Parama – tik aktyviausiems

Į „bloga, „labai bloga“ ir „ypač bloga“ kategorijas patenkančių daugiabučių gyventojams Vilniaus miesto savivaldybė rekomenduoja atlikti pastato renovaciją. Dėl pastato renovacijos galima kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamentą, VšĮ „Atnaujinkime miestą“ arba savo pastato administratorių.

Renovacijos projekto parengimo, projekto įgyvendinimo administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidos iki 2015 m. spalio 1 dienos apmokamos arba kompensuojamos 100 proc. Pasak savivaldybės atstovų, renovacijos procesas jau palengvintas tuo, kad paskolas renovacijai ima nebe kiekvienas gyventojas atskirai, o namo administratorius.

REKLAMA

Renovuojant pastatą taikoma 25 proc. papildoma parama, tenkanti energinį efektyvumą didinančioms priemonėms (skaičiuojamos šilumos energijos sąnaudos turi būti sumažintos ne mažiau kaip 40 proc.), Klimato kaitos specialiosios programos lėšomis bus teikiama parama, jei rangos sutartys bus pasirašytos iki 2014 m. gruodžio 31 d. ir projektas įgyvendintas iki 2015 m. spalio 1 d.

Pasak A. Zuoko, parama bus teikiama tik geriausiems pasiūlytiems projektams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų