REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Esame linkę nuvertinti savo pietinės kaimynės – Lenkijos pranašumus, tačiau pajėgiausios Lietuvos įmonės suprato, kad Varšuva yra pelningiausias netoliese esantis kapitalo pritraukimo centras.

Esame linkę nuvertinti savo pietinės kaimynės – Lenkijos pranašumus, tačiau pajėgiausios Lietuvos įmonės suprato, kad Varšuva yra pelningiausias netoliese esantis kapitalo pritraukimo centras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos sostinė Varšuva turi ilgą prekybos vertybiniais popieriais istoriją. Istorikų manymu, pirmieji sandoriai mieste įvyko maždaug XV–XVI amžių sandūroje. XVII amžiaus pradžioje jau buvo kalbama apie poreikį statyti naują didesnį biržos pastatą.

REKLAMA

Dabartinė Varšuvos akcijų birža (WSE) atkurta 1991 metais. Praėjus dviem dešimtmečiams WSE jau gali pasigirti įspūdingais rezultatais – biržos kapitalizacija praėjusių metų rudenį siekė 517 mlrd. zlotų (413 mlrd. litų), į WSE sąrašus įtraukta daugiau nei 450 įmonių, iš kurių apie 50 atkeliavo iš svečių šalių.

Įtakingiausia Centro ir Rytų Europos (CEE) akcijų birža laikomos WSE teikiamomis galimybėmis susigundė ir Lietuvos įmonės. Šiuo metu Varšuvoje kotiruojamos „Inter RAO Lietuva“, „Agrowill Group“, „Avia Solutions Group“ ir su pastarąja susijusi „AviaAM Leasing“ kompanijos. Galimybėmis prekiauti savo akcijomis Varšuvoje domisi ir „City Service“.

REKLAMA
REKLAMA

Varšuva – tik stipriausiems

Nedidelį Lietuvos įmonių skaičių WSE paaiškina tam tikri kriterijai, kuriuos privalu atitikti, norint prekiauti savo akcijomis Lenkijos sostinėje. Investicinės bankininkystės įmonės „Prime Investment“ direktorius Darius Saikevičius savaitraščiui „Ekonomika.lt“ pasakojo, kad norintiems įsilieti į WSE veiklą reikia ne tik nemažos apyvartos, bet ir tarptautinės veiklos patirties.

„Vienas pagrindinių kriterijų, būdingų WSE, yra įmonės dydis. Sėkmingam pirminiam viešajam siūlymui (IPO) būtina bent 40–50 mln. eurų (138–172 mln. litų) dydžio apyvarta. Įmonė taip pat turi vykdyti veiklą Lenkijoje ir kitose CEE regiono valstybėse“, – pasakojo D. Saikevičius. Pašnekovas pridūrė, kad, nepaisant minėtų kriterijų, įmonė, be abejonės, privalo turėti neblogas augimo perspektyvas ir aiškų verslo planą, kuriuo remiantis bus vykdoma plėtra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kokio veiklos sektoriaus įmonės labiausiai domina WSE investuotojus, D. Saikevičius teigė, kad vieną sektorių išskirti sunku. „Vertinant pagal sektorius daugiausia dėmesio sulaukia ir didžiausią apyvartą WSE biržoje turi finansų bei gamybinės įmonės, tačiau išskirti vieno sektoriaus nederėtų“, – pasakojo „Prime Investment“ vadovas.

Renkasi dėl galimybių

Ne paslaptis, kad vietų prekybai akcijomis netrūksta – biržos veikia visuose pasaulio kampeliuose. Vis dėlto vietinės Vilniaus, Rygos ar Talino biržos nepatenkina įmonių kapitalo apetito. D. Saikevičius Lietuvos įmonių siekį dalyvauti WSE veikloje sieja su orientacija į ateities perspektyvas.

REKLAMA

„Sprendimas prekiauti akcijomis WSE iš esmės siejamas su kapitalo paieška plėtros galimybėms išnaudoti. Atsižvelgiant į šią aplinkybę į WSE derėtų žvalgytis toms įmonėms, kurios turi didelį augimo potencialą ir vykdo veiklą CEE regione ar turi aiškių ketinimų geografiškai čia plėstis“, – aiškino D. Saikevičius.

Pastarojo nuomonę patvirtino „Avia Solutions Group“, kurios akcijos kotiruojamos WSE, generalinis direktorius Linas Dovydėnas. Jo teigimu, sprendimą prekiauti akcijomis Varšuvoje lėmė siekis išplėsti siūlomų paslaugų spektrą.

REKLAMA

„Siekdami pasiūlyti kuo platesnį paslaugų bei produktų spektrą, nusprendėme pritraukti papildomų lėšų, kurios galėtų būti investuojamos į bendrovės pajėgumų didinimą Lietuvoje bei plėtrą Europos, Rusijos, NVS ir Azijos rinkose“, – pasakojo L. Dovydėnas.

Dar vienos WSE klientės iš Lietuvos, kompanijos „Inter RAO Lietuva“, ekonomikos direktorius Paulius Vazniokas savaitraščiui pasakojo, kad svarstant galimybę prekiauti akcijomis buvo galvojama ne tik apie Lenkiją, tačiau galutinį sprendimą lėmė WSE dydis ir investicijų pritraukimo galimybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Varšuvos akcijų biržos pasirinkimas yra savaime suprantamas – ji pagal daugelį rodiklių yra lyderė visame regione. Nors buvo ir kitų variantų, šiuo metu pasirinkome tą, kuris visais aspektais atrodė naudingiausias įmonei“, – sakė P. Vazniokas.

Nauda ne tik finansinė

WSE akcijomis prekiaujančių įmonių atstovai neslėpė, kad Varšuvos biržos dydis leido pritraukti papildomų investicijų, kurios suteikė konkurencinio pranašumo.

„Mes sugebėjome pritraukti pakankamai finansinių lėšų, kurios padėjo bendrovei ir antrinėms jos įmonėms sustiprinti savo pozicijas rinkoje“, – sakė L. Dovydėnas. Pašnekovas pabrėžė, kad sėkmingas IPO paskirstymas leido investuoti į infrastruktūros plėtrą. Dar daugiau – sėkmingai investuotos parduotų akcijų pajamos suteikė galimybę įrengti techninius centrus, pajėgius prižiūrėti moderniausią techniką.

REKLAMA

Įmonės, norinčios kotiruoti akcijas WSE, privalo atlikti išsamų veiklos auditą, kurio duomenys leidžia investuotojams adekvačiai įvertinti riziką bei užkerta kelią korupcijai.

Tai įvertino ir „Inter RAO Lietuvos“ ekonomikos direktorius, jis ne tik akcentavo papildomų pajamų naudą, bet ir pabrėžė skaidrumo bei viešumo faktorių. „Inter RAO Lietuvos“ veikla yra vieša, o su mūsų rezultatais gali susipažinti kiekvienas investuotojas. Tai padeda kurti tarpusavio pasitikėjimą tarp paslaugos tiekėjų bei vartotojų“, – teigė P. Vazniokas.

REKLAMA

Užburtas ratas Vilniuje

Nors Vilnius, kaip ir kitos Baltijos šalių sostinės, gali pasigirti turintis akcijų biržą, kapitalo ieškančios įmonės vis dėlto renkasi Lenkiją.

L. Dovydėnas, paklaustas, kuo WSE yra pranašesnis už Vilnių, atsakė, kad Lenkijos sostinės akcijų birža yra artimiausias finansų centras, jungiantis pagrindinius CEE ir Šiaurės regionų investuotojus.

„Pasirinkus Varšuvos biržą, atsivėrė daugiau galimybių pritraukti stambesnius institucinius ir privačius investuotojus. Skirtingai nuo Lietuvos, Lenkija turi nemažai stambių vietos investuotojų, kurių dėka galima pritraukti pakankamai lėšų“, – sakė „Avia Solutions Group“ vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Saikevičiaus nuomone, Baltijos šalių akcijų biržų patrauklumui būtini du elementai – didesnis investuotojų skaičius ir didesnis biržinių įmonių skaičius.

„Šiuo atveju turime savotišką uždarą ratą – be naujų įmonių biržoje vargiai sulauksime naujų stambesnių investuotojų, kita vertus, kai trūksta pakankamai investuotojų ir yra žemas likvidumo lygis, sunku pritraukti naujų bendrovių į biržą“, – sakė pašnekovas ir pridūrė, kad Baltijos šalyse galima kalbėti apie menką kotiruojamų įmonių skaidrumą, didelę akcijų paketų koncentraciją, kuri mažina likvidumą ir atbaido smulkiuosius investuotojus.

REKLAMA

P. Vazniokas teigė, kad kiekviena akcijų birža turi savų pranašumų. „Kiekviena birža stengiasi pateisinti joje veikiančių įmonių ir investuotojų lūkesčius bei pateikti geriausius sprendimus, tad sakyti, kad viena ar kita yra geresnė, nereikėtų“, – aiškino „Inter RAO Lietuva“ ekonomikos direktorius.

FAKTAI: Varšuvos akcijų birža

„Avia Solutions Group“ akcijos nuo IPO pabrango 40 proc.

„Inter RAO Lietuva“ akcijų kursas 15 proc. viršija pirminę kainą

Oficiali Varšuvos akcijų biržos įkūrimo data – 1817 metai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų