REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnam vasara – tai draugų susibūrimai gamtoje, iškylos prie vandens telkinių, kai ant laužo ar grotelių kepamas maistas. Deja, šį malonumą gali aptemdyti apsinuodijimas, todėl svarbu žinoti, kokius produktus pasirinkti ir kaip juos tinkamai laikyti.

Dažnam vasara – tai draugų susibūrimai gamtoje, iškylos prie vandens telkinių, kai ant laužo ar grotelių kepamas maistas. Deja, šį malonumą gali aptemdyti apsinuodijimas, todėl svarbu žinoti, kokius produktus pasirinkti ir kaip juos tinkamai laikyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vasarą labai svarbu maisto produktus laikytis tinkamoje temperatūroje. Greitai gendančių produktų tinkama temperatūra – 6–8 laipsniai. Tad reikia naudoti šaltkrepšius“, – pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

REKLAMA

Specialistė pataria į pirkinių krepšį įsidėti įvairių duonos gaminių, o jei norisi sausainių, svarbu, kad jie būtų lengvi ir be kreminio įdaro.

„Galima pasirinkti vytintus mėsos gaminius. Maisto mitybos specialistai pataria iškylose mažiau naudoti mėsos gaminius, nes iš tiesų tai yra rizikinga. Nenaudoti karšto rūkymo gaminių“, – patarė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja A. Išarienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, kietai virti kiaušiniai. Jie gali kad ir visą dieną išbūti ne šaldytuve. Nieko neatsitiks ir nešaldomajame krepšyje, bet vykstant į gamtą, ko gero, saugiausia yra vežti pramoniniu būdu pagamintus konservus – jų nerekomenduojame paversti kasdieninės mitybos produktu“, – akcentuoja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.

Sutikti iškylautojai teigė, kad išvykoms į gamtą renkasi įvairius produktus.

„Kaip šiaip važiuojame degintis, būtinai pasiimame vandens, vaisių, ledų, o jeigu kelioms dienoms – šašlykų, daržovių“, – vardijo sutikta pora.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dažniausiai pasirenkam mėsą. Tai gali būti kepsniai, dešrelės, gali būti šašlykai. Taip pat vežamės šviežias daržoves, kečiupo, duonos, svogūnų“, – pasakojo moteris.

A. Išarienė pataria iškyloms nesirinkti paukštienos gaminių. Kepant šios rūšies mėsą sparčiai dauginasi bakterijos.

„Jei iškylai pasirinkote paukštienos gaminius, būtina prieš naudojant lentelę ar padėklą, ant kurio bus pjaustoma, ruošiama mėsa ar iešmai, grotelės – tas vietas būtina nuvalyti, nuplauti. Nuvalyti reikia, kad neužterštumėte kitų produktų“, – pataria Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja.

REKLAMA

Gaminant iškyloje būtina užtikrinti tinkamą higieną ir maistą ruošti saugiai. Patariama pasiimti drėgnų servetėlių, popierinių rankšluosčių, vienkartinių indų. Taip pat pabrėžiama, kad svarbu iškylos vietoje turėti pakankamą kiekį geriamojo vandens.

„Vykstant į gamtą tikrai patartina vežtis pakankamą kiekį geriamojo vandens, kuris būtų naudojamas ir šiaip atsigerti ir pilti į sriubą ar arbatą, verdamą ant laužo. Pasisėmus vandens iš nežinomo šulinio negalime būti garantuoti, kad jis bus kokybiškas, kad ten nebus didelės mikrobinės taršos, nebus nitratų didelės koncentracijos“, – atkreipė dėmesį Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius R. Stukas.

REKLAMA

Jei norite, kad jūsų iškyla gamtoje būtų sėkminga, ne tik pasirinkite tinkamą maistą, laikykitės higienos, bet ir po išvykos namuose nevartokite parsivežtų maisto likučių.

Specialistų teigimu, karštame ore laikytas maistas nėra apsaugotas nuo dulkių, vabzdžių ir kitų neigiamų aplinkos veiksnių. Todėl patariama maisto atliekas nedelsiant išmesti.

Brigita M$LYNYTĖ, LRT televizijos laida „Labas rytas, Lietuva“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų