REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Algirdas Juozaponis, Energijos tiekimas UAB generalinis direktorius

Birželio 3 d. Latvijoje, paskutinėje iš Baltijos šalių, pradės veikti Šiaurės šalių elektros birža „Nord Pool Spot“ (NPS). Koks bus šio įvykio poveikis Lietuvos elektros rinkai bei elektros kainoms šalies viduje?

REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia, Latvijos NPS kainų zonos atidarymas paskatins kainų suvienodėjimą tarp trijų Baltijos šalių. Tiesa, bent kol kas reikšmingos įtakos kainai Lietuvos zonoje tai neturės. Estijoje, kuri turi elektros jungtį su Suomija ir didžiąją dalį elektros energijos pasigamina degindama skalūnus, biržos kainos yra mažesnės. Nepaisant to, riboti elektros jungčių pralaidumai tarp Latvijos ir Estijos dažnai neleis šiai pigesnei elektros energijai pasiekti Lietuvos. Tikėtina, kad biržos kainos Lietuvoje stipriai koreliuos su kitą savaitę pradedančios veikti Latvijos biržos kainomis.

REKLAMA

Antra, nuo birželio 3 d. prekyba elektros energija Baltijos šalyse vyks sklandžiau: nebeliks dvišalių kontraktų tarp elektros rinkų dalyvių – elektros energiją nupirkti bei parduoti bus galima tik toje zonoje, kur ji yra faktiškai pagaminama ar suvartojama. Prekybą tarp valstybių vykdys ir pralaidumus elektros rinkos dalyviams skirstys, kaip ir anksčiau, NPS. Be to, iš trečiųjų šalių (Baltarusijos arba Rusijos) į Baltijos šalis importuota elektros energija bus parduodama tik per biržą. Visiems šiems pokyčiams žalia šviesa uždegta Baltijos šalių perdavimo sistemų operatoriams 2013 m. kovą susitarus dėl pralaidumų tarp valstybių nustatymo ir paskirstymo vieningos metodikos, kuri iki tol kiekvienoje šalyje buvo skirtinga.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai birželį NPS elektros biržai pradėjus veikti Lietuvoje, kur ji pakeitė iki tol elektros biržos operatoriumi buvusį „Baltpool“, vidutinės biržos kainos išliko stabilios. Pigesnės elektros energijos Lietuvoje galima tikėtis tik tuomet, kai bus užbaigtas jungčių su Švedija („NordBalt“) ir Lenkija („LitPol Link“) tiesimas, o planai iki 2020 m. sustiprinti jungtį tarp Estijos ir Latvijos bus paversti realybe. Įgyvendinus šiuos strateginės reikšmės projektus, bus sudarytos visos sąlygos pigesnei elektros energijai iš kitų šalių pasiekti Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžtina, kad biržos kaina nėra aktuali tiems vartotojams, kurie elektros energiją iš nepriklausomų tiekėjų perka už metams ar kitam laikotarpiui nustatytą fiksuotą kainą. Tokių Lietuvoje yra dauguma. Pavieniams vartotojams, kurių už elektros energiją mokama kaina yra susieta su biržos kaina, kainos svyravimai biržoje gali reikšti tiek didesnes, tiek mažesnes išlaidas elektros energijai, palyginus su vartotojais, kurie savo kainą užfiksavo ilgesniam laikotarpiui.

Apibendrinant, NPS veiklos pradžia Latvijoje dėl objektyvių priežasčių nelems didelių pokyčių, tačiau bus dar vienas žingsnis link Baltijos regiono integracijos į bendrą Europos elektros rinką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų