REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius sako, kad derybose dėl nebeveikiančios Ignalinos atominės elektrinės uždarymo projektų tolesnio finansavimo yra progresas.

REKLAMA
REKLAMA

"Yra tam tikras progresas ir su rangovais, taip pat yra tam tikras lygis diskusijose su lėšų administratoriumi, kad per birželio mėnesį būtų priimti sprendimai", - ketvirtadienį Seime sakė energetikos ministras.

REKLAMA

"Darbas vyksta labai intensyviai. Bendraujame visų pirma su rangovais, reikalaujant iš jų atitinkamos darbų kokybės ir prisilaikant grafikų, tiksliau - pasivijant grafikus, kurie nedovanotinai yra pavėlinti. Kalbame su Europos Komisijos atstovais, su banku, kuris administruoja lėšas, kad užtikrintume tinkamą procesą ir apsaugotume Lietuvos mokesčių mokėtojus ir neleistume rangovui reikalauti papildomų lėšų už darbus, kurie nebuvo atlikti", - teigė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, pasak J.Neverovičiaus "tas procesas nėra lengvas", ypač įvertinant tai, kad Lietuvos prašymu finansavimas yra užšaldytas.

Europos donorai, finansuojantys pernai laikinai sustabdę vieno didžiausių projektų finansavimą, birželį spręs, ar jį atnaujinti.

2012 metų gruodį buvo įšaldyta 193 mln. eurų (666 mln. litų) pradinės vertės laikinajai panaudoto branduolinio kuro saugyklai (B1) ir nurodė iki šių metų kovo pabaigos susitarti su Rusijos kapitalo Vokietijos bendrove "Nukem" dėl kuro konteinerių kokybės.

Žiniasklaidoje skelbta, jog didžioji dalis GNS pagamintų ir pristatytų "Constor RBMK-1500" tipo panaudoto branduolinio kuro saugojimo konteinerių yra nesertifikuoti, nepritaikyti vežti - tokie yra 150 iš 201 konteinerio. Be to, buvo neaišku, kaip užtikrinti, kad būtų kokybiškai užvirinami dvigubi konteinerių dangčiai, ar betoninės laikinosios saugyklos grindys išlaikys 118 tonų svorio konteinerius, kuriuose kuro atliekos įkais iki 300 laipsnių.

Europa spaudžia Lietuvą kuo greičiau susitarti su Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbus atliekančia „Nukem Technologies". Priešingu atveju pinigai gali nukeliauti kitur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų