REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje vykstančioje XXI Baltijos jūros šalių konferencijoje dėl Socialinės apsaugos pranešimą apie tai, kokį poveikį darbo rinkai turėjo ekonominė krizė, skaitė Vilniaus universiteto profesorius Boguslavas Gruževskis.

REKLAMA
REKLAMA

„Augant bendram bedarbių skaičiui, automatiškai auga ir gaunančiųjų socialines išmokas skaičius. Išaugo socialinės paramos gavėjų skaičiai, nes žmonės neturėjo, kur dėtis ir kreipėsi socialinės paramos. Dabar turime tokią situaciją, kad atėjo laikas žmones išstumti iš socialinės paramos sistemos, bet tai padaryti yra tris kartus brangiau nei apsaugoti juos nuo nedarbo“, - teigė jis pranešime.

REKLAMA

B. Gruževskio teigimu, ekonomikos krizė turėjo didelės įtakos demografinei Lietuvos situacijai, mat išaugo emigracija: „Padėtis dėl emigracijos itin komplikuota dėl to, kad taip šalyje smarkiai sumažėjo darbingo amžiaus žmonių skaičius. Natūralu, kad taip pat sumažėjo ir socialinio draudimo įmokas mokančiųjų skaičius bei bendras šalies potencialas.“

Anot profesoriaus, Lietuvos socialinės draudimo sistemos padėtį labai sunkina tai, kad Lietuvoje yra žemas gimstamumo lygis bei pagal gyvenimo trukmę vyrai gyvena bene trumpiausiai iš visų ES šalių, o pati visuomenė smarkiai sensta: „Lietuvos visuomenė nėra tokia sena kaip kad Vokietijos, Italijos ar pan., bet Lietuva išsiunčia itin jauno amžiaus emigrantus ir išvyksta žmonės, turintys puikų išsilavinimą, vadinasi prarandame darbingiausius ir perspektyviausius piliečius, kuriems yra 20-25 metai“.

REKLAMA
REKLAMA

B. Gruževskio teigimu, vienintelis būdas Lietuvai susidoroti su sunkia situacija socialinės paramos sektoriuje – didinti užimtumą ir atlyginimus. „Šalies ekonomikai neigiamą įtaką daro mažėjantis ekonominis aktyvumas. Krizės metu net apie dvidešimt procentų didelių, mažų ir vidutinių įmonių skaičius“, - kalbėjo profesorius.

Pranešėjo teigimu, verta atkreipti dėmesį ir į tai, kad Lietuva nėra labai patraukli šalis ir imigrantams iš kitų šalių: „Emigrantas nėra tiesiog sniegas ant galvos, tai labai konkrečius tikslus turintis tikslus – aukštesnį atlyginimą ir geresnes darbo sąlygas, ar mes galime tai pasiūlyti?“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų