REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Apmokestinus mokesčių rojuose besislepiančias pajamas, būtų galima lengvai panaikinti skurdą pasaulyje, rašo rašo „The Guardian”, remdamasis Oxfam tyrimu.

REKLAMA
REKLAMA

Mokesčių, kurių išvengiama vykdant veiklą lengvatinėse mokesčių zonose (angl. offshore), vertė siekia daugiau nei 150 mlrd. JAV dolerių per metus, rodo Oxfam – tarptautinės organizacijos, kovojančios su skurdu – atliktas tyrimas.

REKLAMA

Pasak Oxfam, su tokia suma būtų galima padaryti galą skurdui pasaulyje du kartus. Organizacija skaičiuoja, kad mokesčių rojuose yra laikome beveik 18,5 trln. JAV dolerių. Minimali mokesčių suma, kurią valstybės galėtų gauti nuo 18,5 trln. JAV dolerių yra 156 mlrd. JAV dolerių. O suma, kurios reiktų, norint kiekvienam žmogui Žemėje duoti po 1,25 JAV dolerio per dieną, siekia 66 mlrd. JAV dolerių.

Trečdalis iš 18,5 trln. JAV dolerių yra laikoma lengvatinėse mokesčių zonose, esančiose Britanijos užjūrio teritorijose. „Ši statistika pastato Jungtinę Karalystę (JK) į pasaulinės mokesčių sistemos centrą. Sistemos, kuri yra milžiniška žmonių čia ir vargingose pasaulio šalyse išdavystė“, - sakė Emma Seery, Oxfam finansų ir viešųjų paslaugų vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pastebėjo, kad JK griežtai pasisako prieš mokesčių vengimą, tačiau kartu veda trečdalį pasaulio turto į savo užjūrio teritorijas. Tai esą kelia riziką, kad JK premjeras Davidas Cameronas bus išjuoktas G8 viršūnių susitikime birželį.

Poreikis kovoti su mokesčių rojais bus viena iš pagrindinių sprendžiamų problemų kitą mėnesį vyksiančiame G8 susitikime Šiaurės Airijoje.

„JK ir Europa toliau negali stovėti ir žiūrėti, kaip žmonės tampa taupymo aukomis, kol tuo pačiu metu jos iš savo biudžetų praranda milijardus, - sako E. Seer. – Nebent ES nuspręs sudaryti mokesčių rojų juodąjį sąrašą ir skirti aiškias sankcijas, mes iš valdžios nieko doro negausime.”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų