REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės viduryje gyventojams gavus paskutines šio sezono sąskaitas už šildymą, Nacionalinė pastatų administratorių asociacija (NPAA) įvertino daugiabučių namų šilumos taupymo efektyvumą – kurių namų gyventojams pavyko sutaupyti šilumos, o kartu sumažinti ir sąskaitas už šildymą, įgyvendinus NPAA siūlomas šilumos taupymo priemones. 21 namas iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Šilutės ir Radviliškio miestų, asociacijos buvo išrinktas kaip daugiausia šilumos taupymo darbų atlikęs ir daugiausia šilumos sutaupęs namas. Juos NPAA apdovanos ir įteiks energinio naudingumo sertifikatus.

REKLAMA
REKLAMA

„Rezultatai rodo, kad Lietuvos gyventojai darosi vis sąmoningesni šilumos taupymo klausimu – siekdami sumažinti sąskaitas už šildymą, imasi patys iniciatyvos ir taupo šilumą. Šiuo metu prie mūsų paskelbtos „5 žingsnių šilumos taupymo programos” yra prisijungę 800 namų iš visos Lietuvos, iš kurių 21 labiausiai įsitraukęs į programą, gali didžiuotis atlikęs daugiausia šilumos taupymo darbų ir pasiekęs puikius rezultatus – sutaupęs daugiausia šilumos”, – sako NPAA pirmininkas Vytautas Turonis.

REKLAMA

Jis pabrėžia, kad daugiausia sutaupyti šilumos šių namų gyventojams padėjo tinkamai pasirinkti šilumos taupymo darbai: „75 proc. šių namų buvo pakeisti laiptinių langai, 45 proc. namų įrengtos naujos laiptinių durys, dar 20 proc. namų suremontuotos tarpblokinės siūlės. Taip pat namuose buvo izoliuoti vamzdynai, remontuojami stogai, Klaipėdoje automatizuoti šilumos punktai. Šios priemonės lėmė mažesnį šilumos suvartojimą. Svarbu su namo administratoriumi pasitarus rasti tinkamiausią būdą konkretaus namo šilumos taupymui”, – paaiškina Vytautas Turonis.

REKLAMA
REKLAMA

Per ateinančias tris savaites šiems namams bus paruošti ir gyventojams įteikti energinio naudingumo sertifikatai: „Sertifikatas parodo namo energetinį naudingumą, tad gyventojas pirkdamas ar nuomodamas butą iš sertifikato gali matyti, ar namas suvartoja daug, ar mažai šilumos. Įsigaliojus naujiems statybos įstatymo pakeitimams, be energinio naudingumo sertifikato gyventojai negali pirkti, parduoti, nuomoti ir net dovanoti savo buto. Jį privaloma turėti ir norint renovuoti būstą. Tad sertifikatas labai svarbus, ypač senesnės statybos gyvenamiesiems namams, kuriems jie anksčiau nebuvo išduoti“, – teigia pastatų administravimo bendrovės

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano būsto“ inovacijų ir energetinio efektyvumo grupės vadovas Donatas Karčiauskas. NPAA prie „5 šilumos žingsnių taupymo programos” kviečia prisijungti jau antrus metus. Šią programą apima gyventojų įsitraukimas, darbai, mažinantys šilumos nuostolius bendrosiose patalpose, šilumos punktų automatizavimas, šilumos sistemų balansavimo įrangos montavimas, realiu laiku valdomos šilumos sistemos įdiegimas. Įdiegus šias visas priemones daugiabutyje, šilumos suvartojimą galima sumažinti net iki 30 proc.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų